Αν αγοράσαμε πριν από καιρό το πρώτο μας ποδήλατο, ίσως έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τα πεντάλ. Ίσως είναι κάτι που μας αγχώνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η τοποθέτηση και αφαίρεση των πεντάλ είναι μια αρκετά απλή δουλειά – αλλά είναι δυνατό να έχουμε προβλήματα, αν δεν ακολουθήσουμε ένα σετ απλών οδηγιών.

Τι θα χρειαστούμε

Για την εργασία, θα χρειαστούμε:

  • Γράσο ποδηλάτου
  • Ένα πανί
  • Κλειδί για πεντάλ ή ένα κλειδί Allen 8 χιλιοστών.

Είναι σημαντικό να μην μπερδεύουμε το αριστερό και το δεξί πεντάλ – το δεξιό πεντάλ  έχει κανονικό σπείρωμα (βιδώνει δεξιόστροφα, ξεβιδώνει αριστερόστροφα), αλλά το αριστερό πεντάλ έχει ανάποδο σπείρωμα.

Ένας εύκολος τρόπος να θυμόμαστε είναι ότι η περιστροφή προς τα εμπρός (προς την κατεύθυνση που κινούνται οι τροχοί), βιδώνει, ενώ η περιστροφή προς τα πίσω (προς την κατεύθυνση που οι τροχοί δεν κινούνται) ξεβιδώνει.

Με τα πεντάλ Look και Shimano, είναι συνήθως σαφές ποιο είναι το ποιο – αλλά τα πεντάλ Speedplay και SPD μοιάζουν παρόμοια. Ωστόσο, όλα τα πεντάλ έχουν τα σύμβολα «L» και «R» για να μας βοηθήσουν.

Πώς τοποθετούμε τα πεντάλ

Τα πεντάλ βιδώνονται στην ίδια κατεύθυνση με τη στροφή του δισκοβραχίονα- που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου σφίγγουν. Όσο περισσότερο μένουν, τόσο πιο σφιχτά γίνονται.

Οπότε κατά την τοποθέτηση, δεν χρειάζεται να τα βιδώσουμε υπερβολικά.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση:

  • Βεβαιωνόμαστε ότι τα πεντάλ είναι καθαρά
  • Εφαρμόζουμε τον ειδικό γράσο στο σπείρωμα
  • Τοποθετούμε το δεξιό πεντάλ στο δισκοβραχίονα και το γυρίζουμε δεξιόστροφα – με το χέρι
  • Τοποθετούμε το αριστερό πεντάλ στο δισκοβραχίονα και το γυρίζουμε αριστερόστροφα – με το χέρι
  • Χρησιμοποιώντας το κλειδί για τα πεντάλ ή το allen, τα σφίγγουμε – δεν χρειάζεται να είναι πολύ σφιχτά – η Shimano συνιστά 35-55 Nm, αλλά εφαρμόζοντας λίγη πίεση είναι ευκολότερο να τα αφαιρέσουμε αργότερα.
  • Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε βατόμετρο σε ένα (ή και στα δύο) πεντάλ, χρειάζονται μια συγκεκριμένη ροπή, γι ‘αυτό χρησιμοποιούμε ένα ροπόκλειδο σε αυτή την περίπτωση.

Πώς να αφαιρούμε τα πεντάλ

Αν έχουμε εφαρμόσει γράσο, δεν τα έχουμε σφίξει υπερβολικά και δεν τα έχουμε αφήσει για πάρα πολύ καιρό, είναι εύκολο να αφαιρέσουμε τα πεντάλ μας:

  • Βάζουμε την αλυσίδα στον δίσκο – αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε να τον χτυπήσετε με τις αρθρώσεις μας
  • Δεξιό πεντάλ – ξεκινάμε με το πεντάλ σε θέση 6 (η ώρα), βάζουμε το κλειδί allen να κοιτάει προς τα πίσω και πιέζουμε προς τα κάτω – το πεντάλ πρέπει να περιστραφεί αριστερόστροφα για αφαίρεση
  • Αριστερό πεντάλ – ξεκινήστε με το πεντάλ σε θέση 6, βάζουμε πάλι το κλειδί allen και πιέζουμε προς τα κάτω – το πεντάλ πρέπει να περιστραφεί δεξιόστροφα για αφαίρεση

Αν δυσκολευόμαστε να ξεβιδώσουμε τα πεντάλ, εφαρμόζουμε λίγο γράσο γύρω από το δισκοβραχίονα και να επιστρέφουμε μετά από 20’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Milan – San Remo 2024- Ο Philipsen νικητής

Μετά από 288 χιλιόμετρα και περισσότερες από έξι ώρες αγώνα ήταν ο Jasper Philipsen που πή…