Στο πρώτο άρθρο για το spinning, είδαμε μερικά βασικά πράγματα, όπως το πώς μπορούμε να πάρουμε μέρος σε μια τάξη και –το βασικότερο- αν το spinning είναι χρήσιμο για την ποδηλασία δρόμου.

Εδώ θα εξετάσουμε τι κάνουμε όταν συμμετέχουμε στην πρώτη μας τάξη spinning. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα…

Διαλέγουμε το μάθημα που μας ενδιαφέρει

Τα μαθήματα spinning ποικίλλουν δραματικά. Αν θέλουμε απλά μια όμορφη ατμόσφαιρα για να γυμναστούμε, τότε ψάχνουμε μια τάξη που εστιάζει στην πλευρά της μουσικής και της φωταγώγησης.

Εάν θέλουμε μαθήματα που σχετίζονται με αγωνιστική ποδηλασία, τότε ψάχνουμε ένα εκπαιδευτή που είναι προπονητής ποδηλασίας.

Φτάνουμε νωρίς

Δίνουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να εγκλιματιστούμε με το περιβάλλον της τάξης. Βεβαιωνόμαστε ότι το ποδήλατο που επιλέξαμε είναι λειτουργικό (μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τη σέλα ή με το σύστημα αντίστασης ή τα πεντάλ).

Επίσης, θα χρειαστούμε χρόνο για να σετάρουμε το συγκεκριμένο ποδήλατο, ώστε να ταιριάζει με τις μετρήσεις μας.

Σωστή προετοιμασία

Αν έχουμε επιλέξει μια τάξη spinning που είναι προσανατολισμένη σε ποδηλασία δρόμου, τότε το ποδήλατο spinning θα μοιάζει πολύ με το δικό μας: Θα έχει κουμπωτά πεντάλ, σέλα ποδηλάτου και τιμόνι ποδηλάτου.

Πράγμα που σημαίνει ότι και εμείς θα πρέπει να φοράμε μια κανονική στολή, ένα bib shorts, ένα jersey και τα ποδηλατικά μας παπούτσια.

Και φυσικά έχουμε μαζί ένα γεμάτο παγούρι και μια πετσέτα. Θα τα χρειαστούμε!

Ανοιχτοί σε νέα πράγματα

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε βάρη στα πεντάλ ή να κάνουμε «ανορθόδοξες» ασκήσεις ή ασκήσεις που θεωρούμε περιττές. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα τα περιμένουμε σε μια τέτοια τάξη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Άλλωστε, όλα θα εξηγηθούν πριν τελειώσει το μάθημα.

Κρατάμε το πεταλάρισμα μας ομαλό

Η εμπειρία ενός fixed ποδηλάτου (γιατί τα ποδήλατα spinning δεν έχουν ελεύθερο), είναι πολύ ευεργετική για την βελτιστοποίηση του πεταλαρίσματος μας.

Το συνεχές πεταλάρισμα θα προπονεί φυσικά τα πόδια μας, αλλά το γεγονός ότι το ποδήλατο έχει κανονικά κουμπωτά πεντάλ, μας δίνει άλλη μια δυνατότητα: Να παρακολουθήσουμε όλη την διαδικασία του πεταλαρίσματος, τόσο στο πάτημα (κίνηση προς τα κάτω) όσο και στο τράβηγμα (κίνηση προς τα πάνω).

Δεν βάζουμε υπερβολική δύναμη στο τιμόνι

 Είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε μια απαιτητική άσκηση και να κρατάμε δυνατά το τιμόνι μας.  Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρούμε δύναμη από το σώμα μας, που χρειαζόμαστε για να ελέγχουμε το πεταλάρισμα μας.

Για να έχουμε τη σωστή θέση, καθόμαστε λίγο πίσω στη σέλα και ελέγχουμε το πεταλάρισμα μας με τους γλουτιαίους μυς περισσότερο.

Πάντα σε επαφή με τη σέλα

Αν ταλαντευόμαστε πάνω στη σέλα, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα: (1) Πεταλάρουμε πολύ γρήγορα ή έχουμε χαμηλή αντίσταση στον σφόνδυλο. Έτσι όμως χάνουμε πολύτιμη ενέργεια.

Οπότε ελέγχουμε το πεταλάρισμα μας, ώστε να είναι ομαλό και πάντα μένουμε σταθερά πάνω στη σέλα μας.

Σωστό ορθοπέταλο

Spinning II - Το πρώτο μας μάθημαΚατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα χρειαστούμε πολλές φορές να σηκωθούμε ορθοπέταλο. Η σωστή τεχνική όταν «βγαίνουμε» από τη σέλα, είναι να στεκόμαστε αρκετά όρθιοι αλλά σε ευθυγράμμιση με τη σέλα μας.

Εδώ δεν έχουμε την ευεργετικό «πλάγιασμα» που μπορούμε να κάνουμε στο δρόμο. Οπότε αν το σώμα μας είναι εκτός ευθυγράμμισης με τη σέλα, δεν μεταφέρουμε τη δύναμη που πρέπει σε κάθε πεταλιά μας.

Αναμένουμε ΣΚΜΚ την επόμενη μέρα

Το Σύνδρομο  Καθυστερημένου μυϊκού κάματος εμφανίζεται όταν χρησιμοποιούμε τους μύες μας με τρόπο που δεν το συνηθίζουν. Ίσως να είμαστε μια χαρά κάνοντας τα 120-160 χλμ του ΣΚ, αλλά το spinning καταπονεί διαφορετικά τους μύες, λόγο των υψηλών εντάσεων που περιέχει.

Οπότε προετοιμαζόμαστε να πονέσουμε, ιδιαίτερα στις πρώτες μέρες στην τάξη. Ως αντίδοτο, μπορούμε να κάνουμε την επομένη μια βόλτα αποκατάστασης με το ποδήλατο μας.

Επίλογος

Αυτές είναι μερικές βασικές συμβουλές για το πρώτο μας μάθημα. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερα μυστικά, αλλά αυτά θα τα ανακαλύψετε κάνοντας spinning.

Καλό μάθημα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…