16ο εταπ – Μια δεύτερη νίκη για τον Alaphilippe

Περιληπτικά:

Ο Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) κέρδισε το 2ο του εταπ στο φετινό TDF, περνώντας πρώτος την γραμμή στο Bagnères de Luchon.

Ο Adam Yates (Mitchelton-Scott) έκανε την επίθεση του στα τελευταία 13 χλμ, στην τελική ανάβαση του Col du Portillon, κερδίζοντας 25΄΄ πλεονέκτημα έναντι του Alaphilippe καθώς ξεκινούσε την κατάβαση. Δυστυχώς τα ρίσκα που πήρε δεν απέδωσαν και μια πτώση τον έκανε να χάσει την πρωτοπορία από τον Alaphilippe.

Ο Γάλλος έφτασε χωρίς προβλήματα στην γραμμή τερματισμού, ενώ ο Yates έφτιαξε ένα μικρό γκρουπ, και μπόρεσε να κρατηθεί αρκετά ώστε να τερματίσει 3ος, πίσω από τον Gorka Izagirre (Bahrain-Merida).

Ο Geraint Thomas διατήρησε το γενικό του προβάδισμα, με την ομάδα του να θέτει ένα δυνατό ρυθμό, που απέτρεψε τη μοναδική αξιοσημείωτη επίθεση του Mikel Landa (Movistar) στην τελική ανάβαση.

Carcassonne → Bagnères-de-Luchon, 218 km

Μετά από την 2η μέρα ξεκούρασης του Tour, οι αθλητές ξεκίνησαν στο 1ο τους εταπ στα Πυρηναία.

Η διαδρομή φαινόταν να ταιριάζει σε ένα μεγάλο γκρουπ αποσπασμένων και υπήρχαν προσπάθειες με την πτώση της σημαίας.

Υπήρξε όμως μια απροσδόκητη διακοπή του αγώνα καθώς μια ομάδα από Γάλλους αγρότες διαμαρτύρονταν, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία. Ο αγώνας ουδετεροποιήθηκε για περίπου 15 λεπτά περίπου, με ακόμα 188 χλμ διαδρομής.

Καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει τους διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού, μερικά από τα σπρέι τύλιξαν το πελοτόν και ο αγώνας σταμάτησε. Έτσι οι περισσότεροι αθλητές, μαζί η κίτρινη και η πράσινη φανέλα, δέχτηκαν πρώτες βοήθειες από τα αυτοκίνητα συνοδείας.

Μόλις ο αγώνας ξεκίνησε, έγινε μια τεράστια προσπάθεια για απόσπαση, και μετά από 1 ώρα επιθέσεων, το πελοτόν επέτρεψε ένα μεγάλο γκρουπ να αποσπαστεί. Έμεναν ακόμα 117 χλμ αγώνα.

Το γκρουπ περιελάμβανε 46 αθλητές, ανάμεσα τους οι: Warren Barguil (Fortuneo-Samsic), Julian Alaphilippe και Philippe Gilbert (Quick Step), Greg Van Avermaet, Tejay van Garderen και Damiano Caruso (BMC Racing),  Adam Yates (Mitchelton-Scott) και Robert Gesink (LottoNL-Jumbo).

Η Sky κράτησε ένα ήρεμο ρυθμό, και η διαφορά αυξήθηκε εύκολα στα 10΄, φτάνοντας στην πρώτη ανάβασης 2ης κατηγορίας, στο Col de Portet d’Aspet.

Στα τελευταία 71 χλμ, ο  Gilbert ήταν ο πρώτος που επιτέθηκε από το μεγάλο γκρουπ στην ανάβαση και κέρδισε πάνω από 1΄ φτάνοντας στην κορυφή, και και άρχισε να την κατάβαση για το επόμενο βουνό, το Col de Mente.

Δυστυχώς, κρίνοντας λάθος το άνοιγμα μιας αριστερής στροφής, βγήκε εκτός δρόμου, χτύπησε το τοιχίο και έπεσε κάτω από το δρόμο. Τυχερός μέσα στην ατυχία του, δεν είχε σοβαρά τραύματα και μπόρεσε να συνεχίσει, αλλά τελικά προτίμησε να επιστρέψει πίσω στο πελοτόν.

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο γκρουπ άρχισε την ανάβαση του Col de Mente με σχεδόν 13΄ διαφορά, με τις επιθέσεις να αρχίζουν να σχηματίζονται.

Στο επίπεδο κομμάτι πριν την τελική ανάβαση του 1ης κατηγορίας Col du Portillon,  17 αθλητές μαζεύτηκαν: Alaphilippe, Barguil, Caruso, Gesink, Yates, Latour, Mathias Frank Andreas Amador και Marc Soler (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Gorka Izagirre και Domenico Pozzovivo (Μπαχρέιν-Μέριδα), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) και Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) και ο Michael Valgren (Astana), με διαφορά  11:40΄΄ από το πελοτόν.

Τελευταίο βουνό

Καθώς έφτασαν στην τελευταία ανάβαση, με ακόμα 20 χλμ αγώνα, ο Barguil ήταν ο πρώτος που έμεινε και μετά ο Frank, μετά από σύντομες επιθέσεις από τους Valgren και Molard.

Τελικά 7 αυλητές – οι Yates, Gesink, Alaphilippe, Pozzovivo, Soler, Izagirre και Mollema –έφυγαν καθαρά μπροστά, ενώ είχαν ακόμα 8 χλμ ανάβασης.

Στα 3 χλμ από την κορυφή, ήταν η σειρά του Adam Yates να επιτεθεί, με τον  Alaphilippe να τον ακολουθεί στα 25΄΄.

Στην κατάβαση, με 15΄΄ να χωρίζουν τους 2, ο Alaphilippe κατάφερε να πιάσει τον Yates μετά την πτώση του.

Τελικά ο Βρετανός μπόρεσε να πάρει την 3η θέση, αν και πιάστηκε από τους Izagirre και Mollema.

Πίσω στο peloton, ο Mikel Landa έκανε την πιο αξιοσημείωτη επίθεση στην ΓΚ, προς την κορυφή της τελικής ανάβασης, αλλά η Sky τον έφερε πίσω στην κατάβαση που ακολουθούσε.

Μια μέρα, χωρίς δράμα στα Πυρηναία.

Αποτελέσματα 16ου εταπ:

1. Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors, in 5-13-22
2. Gorka Izagirre (Esp) Bahrain-Merida, at 15s
3. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott
4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo, all same time
5. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida, at 18s
6. Robert Gesink (Ned) LottoNL-Jumbo, at 27s
7. Michael Valgren (Den) Astana Pro Tea, at 56s
8. Gregor Mühlberger (Aut) Bora-Hansgrohe
9. Marc Soler (Esp) Movistar Team, at 1-10
10. Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale, at 1-18

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Geraint Thomas (GBr) Team Sky, in 68-12-01
2. Chris Froome (GBr) Team Sky, at 01-39
3. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb, at 1-50
4. Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo, at 02-38
5. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale, at 03-21
6. Mikel Landa (Esp) Movistar , at 03-42
7. Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo, at 03-57
8. Nairo Quintana (Col) Movistar, at 04-23
9. Jakob Fuglsang (Den) Astana, at 06-14
10. Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates, at 06-54

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…