Πολλοί ποδηλάτες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν συμβουλές σε άλλους, ιδιαίτερα στους νεότερους. Στην πλειοψηφία τους είναι σωστές συμβουλές, μια ποδηλατική γνώση που συνήθως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Αλλά για όλες τις σωστές συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν την ποδηλασία μας, υπάρχουν και κάποιες λάθος συμβουλές. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ο μικρός δίσκος είναι για τους αδύναμους

Αυτή είναι μια συμβουλή που μπορεί να ακούσετε από τους παλαιότερους αναβάτες που πιστεύουν ότι ανεβαίνοντας ένα βουνό με το μεγάλο δίσκο, είναι το σωστό.

Στην πραγματικότητα, η μη χρήση όλων των σχέσεων της μετάδοσης, στην ουσία καταστρέφει την αποτελεσματικότητα της.

Βρίσκουμε το τέμπο που μας βολεύει και χρησιμοποιούμε πάντα την σχέση (σεις) που μας ταιριάζει. Δεν χρειάζεται να εξαντλούμαστε χωρίς λόγο.


Πρέπει να ξυρίζουμε τα πόδια μας

Ποιες ποδηλατικές συμβουλές θα πρέπει να αποφεύγουμε

Αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται κατά καιρούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικά σημαντικός λόγος για το ξύρισμα των ποδιών μας. Απλά σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια περιποίηση (λόγω μασάζ ή λόγω ατυχήματος) είναι πιο εύκολο να γίνει.

Περισσότερο αποτελεί μια ένδειξη «δέσμευσης» σε αυτό που κάνουμε, χωρίς να έχει κάποια πρακτική αξία.

Δεν είναι το ποδήλατο, είναι ο αναβάτης

Φυσικά, υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Αλλά υπάρχει και κάποια ανακρίβεια σε αυτό.

Η ποδηλασία είναι ένας συνδυασμός γυμναστικής, τεχνικής και εξοπλισμού. Ακόμα και ο πιο ικανός άνθρωπος μπορεί να αγωνιστεί και να κάνει μεγάλη πρόοδο σε ένα πραγματικά άχρηστο ποδήλατο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να νικήσουμε τον Chris Froome στην ανάβαση του Mont Ventoux, αν ήταν σε ένα φτηνιάρικο BMX και εμείς χρησιμοποιούσαμε το κορυφαίο Team Sky Pinarello Dogma; Πιθανόν…

Δεν υπάρχει κακός καιρό, απλά κακός ρουχισμός

Ίσως η παλαιότερη ποδηλατική ρήση. Είναι αλήθεια ότι τα σωστά ποδηλατικά ρούχα, μπορούν να μας κρατήσουν ζεστούς και στεγνούς σε μια κρύα, υγρή χειμωνιάτικη μέρα. Αλλά όλα έχουν τα όρια τους.

Αν π.χ. η διαδρομή που κάνουμε είναι 3-4 ώρες στη σέλα, ό,τι και να φοράμε, στο τέλος θα βραχούμε ή θα κρυώσουμε. Άρα υπάρχει πραγματικά κακός καιρός!

Το να τρώμε είναι «κλέψιμο»

Κάποιοι υποδεικνύουν ότι το να τρώμε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, όταν πεινάμε είναι με κάποιο τρόπο «εξαπάτηση». Με τον ίδιο τρόπο που γεμίζουμε ένα αυτοκίνητο με βενζίνη για να κάνουμε μια διαδρομή. Ούτε καν συνεχίζουμε το σχολιασμό..

Χαμηλώνουμε το λαιμό

Αυτό αφορά το κατέβασμα του λαιμού του ποδηλάτου μας, στη χαμηλότερη δυνατή θέση. Έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Όπως αναφέρουμε σε ένα σχετικό μας άρθρο, παν μέτρον άριστον…

Δεν φοράμε γάντια

Ένας άλλος μύθος διαιωνίστηκε από αναβάτες που πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι σκληρός για να είσαι «πραγματικός» ποδηλάτης.

Τα γάντια είναι καλά για να κρατάνε τα χέρια μας ζεστά, να σκουπίζουμε τον ιδρώτα, να ξεκουράζουν τις παλάμες μας και να τις προστατεύουν σε περίπτωση πτώσης. Η επιλογή είναι δική μας.

Δεν γυρίζουμε το ποδήλατο ανάποδα για να αλλάξουμε λάστιχο

Ποιες ποδηλατικές συμβουλές θα πρέπει να αποφεύγουμε

Γυρνώντας το ποδήλατό σας ανάποδα, έτσι ώστε να στηρίζεται στη σέλα και το τιμόνι, για να βγάλουμε ένα τροχό, υποδεικνύει ότι είμαστε αρχάριοι.Ή έτσι λένε.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη μέθοδο πιο βολική όταν αφαιρούν τροχούς για συντήρηση ή για να αλλάξουν σαμπρέλα, ενώ άλλοι δεν τους αρέσουν οι χαρακιές που δημιουργούνται, λόγω αυτής της μεθόδου.

Μόνο στροφάρισμα!

Το γρήγορο στροφάρισμα δεν είναι πανάκεια! Έχει να κάνει με την αερόβια ικανότητα μας καθώς και με τη σχέση που έχουμε πάντα. Αποτελεί συνδυασμό πολλών πραγμάτων και από μόνο του, το στροφάρισμα απλά μας εξαντλεί.

Μόνο ορθοπέταλο στις αναβάσεις!

Υπάρχει μια σχεδόν ίση κατανομή μεταξύ εκείνων που λένε ότι πρέπει να κάνουμε ορθοπέταλο και με εκείνους που λένε ότι πρέπει να μένουμε καθισμένοι.

Στην πραγματικότητα, εξαρτάται από εμάς, το πώς αισθανόμαστε εκείνη την ημέρα και το είδος της ανάβασης. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση ενός μείγματος των δύο για να διατηρήσουμε το τέμπο και την ταχύτητα μας.

Πολλούς υδατάνθρακες το βράδυ πριν από έναν αγώνα

Καταναλώνοντας ένα τεράστιο πιάτο ζυμαρικών, το βράδυ πριν από έναν αγώνα ήταν συνηθισμένη πρακτική, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μια καλή ιδέα.

Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι μια πιο μετρημένη προσέγγιση της προ-αγωνιστικής διατροφής που αρχίζει μερικές ημέρες πριν, είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό, και να φροντίζουμε τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια του αγώνα.


Αγοράζουμε ένα μεγαλύτερο ποδήλατο, γιατί θα μεγαλώσουμε

Αυτό είναι η πιο συχνή συμβουλή από έναν γονέα που δεν επιθυμεί να συνεχίσει να αγοράζει ποδήλατα για τα παιδιά του. Και έτσι συνήθως τα παιδιά καταντούν να κυκλοφορούν με ένα ποδήλατο 2 νούμερα μεγαλύτερο από το κανονικό, με τη σέλα στο χαμηλότερο σημείο της.

Αυτή είναι μια σίγουρη μέθοδος, για να κάνει αυτά τα παιδιά να μείνουν αργότερα εκτός ποδηλασίας.

Ποτέ δεν κάνουμε σεξ πριν από έναν αγώνα

Ασχολίαστο.

Ένα ποδήλατο μπορεί να κάνει τα πάντα

Αυτό θα είναι αμφιλεγόμενο, γιατί θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποδήλατο για όλα – αγώνες, προπονήσεις, μπρεβέ, μετακίνηση στην πόλη, εκτός δρόμου κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα όμως, χρειάζεται να έχουμε περισσότερο από ένα ποδήλατα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…