Ένα κοινό γνώρισμα όλων των ποδηλατικών αγώνων είναι το πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις. Υπάρχουν τόσο λίγα αθλήματα, όπως ποδηλασία, στα οποία θα πρέπει όλα τα πράγματα να ευθυγραμμιστούν για να μπορέσουμε τελικά να κερδίσουμε.

Υπάρχουν πολλά λάθη που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά πάντα θα ξεχωρίζουν 3 κοινά αγωνιστικά λάθη που επαναλαμβάνονται τακτικά.

Λάθος #1: Η κίνηση του ήρωα

Είναι εκεί η «μάταιη» κίνηση, όπου αποφασίζουμε να επιτεθούμε στο πελοτόν 50 χλμ από τον τερματισμό.

Η πραγματικότητα αυτής της κίνησης είναι ότι στην ουσία σπαταλάμε πολύτιμα βατ, σε μια επίθεση που θα μας δώσει μια διαφορά, που θα κρατήσουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να πιαστούμε και να μετά να προσπαθούμε να κρατηθούμε μαζί με το γκρουπ.

Η κίνηση του ήρωα λοιπόν, είναι συχνά ένα εισιτήριο για καταστροφή.

Μερικές προτάσεις:

Οι αγώνες ποδηλάτων αφορούν την κατανόηση των “πιθανοτήτων”. Με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε, πρέπει να μάθουμε υπομονή και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις πιθανότητες:

  • Περιορίζουμε τις πιθανότητες
  • Κερδίζουμε τον αγώνα

Πώς μπορούμε να κερδίσουμε το πελοτόν; Να ξεφορτωθούμε δυνατούς αθλητές; Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με μικρές κινήσεις όπως

1. Σε ένα μεγάλο πελοτόν, μια πρόωρη κίνηση θα πρέπει να συγκεντρώνεται στο να διασπαστεί το μεγάλο γκρουπ στο μισό του. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο;

  • Κάνουμε μια δυνατή επίθεση τόσο όσο χρειάζεται για άλλους αναβάτες να μας ακολουθήσουν.
  • Λέμε σε μερικούς αθλητές ότι θα επιτεθούμε, όσο παράδοξο και να ακούγεται. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνουμε μαζί μας ένα μικρό γκρουπ, σπάζοντας το μεγαλύτερο και κερδίζουμε τη συνεργασία τους.

2. Αφού δημιουργήσουμε το πρώτο σπάσιμο, εστιάζουμε στους τρόπους για το επόμενο. Τώρα είναι καιρός να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για την νίκη στον αγώνα. Σχεδιάζουμε να σπριντάρουμε στο τέλος; Μπορούμε να κρατήσουμε δυνατό τέμπο, άρα να αποσπαστούμε σόλο από νωρίς;

3. Η κίνηση που θα μας φέρει τη νίκη, πρέπει να είναι το δυνατό μας χαρτί. Πολλές φορές, οι αγώνες ποδηλασίας μας αναγκάζουν να αυτοσχεδιάζουμε, αλλά πάντα εστιάζουμε στη δημιουργία τελικών κινήσεων που επιτρέπουν την υλοποίηση του καλύτερου μας χαρακτηριστικού, ως κίνηση.

Λάθος #2: Υπερβολική εστίαση στη διαδρομή και όχι στους αθλητές

Σε οποιοδήποτε γεγονός μαζικής εκκίνησης, παίζει ρόλο η μορφολογία της διαδρομής, αλλά αγωνιζόμαστε εναντίον άλλων αθλητών. Πάρα πολλοί εστιάζουν υπερβολικά στη διαδρομή και ξεχνούν να δώσουν προσοχή σε άλλους αθλητές

Μερικές προτάσεις:

Πάντα παρατηρούμε τους άλλους, για να καταλάβουμε πώς ποδηλατούν, πόσο κουρασμένοι είναι, πώς μπορούν να μας νικήσουν (και πώς μπορούμε να τους νικήσουμε). Μερικά κόλπα:

1. Μετά τη μέση του αγώνα, παρατηρούμε τι γίνεται σε μικρούς λόφους. Πολλοί αθλητές πραγματικά “δείχνουν” κόπωση σε σύντομες αναβάσεις. Παρατηρούμε ποιος πραγματικά υποφέρει και ποιος όχι. Εάν είμαστε σε καλή κατάσταση αλλά παρατηρούμε μερικούς στο γκρουπ να υποφέρουν, συνεννοούμαστε με μερικούς από τους άλλους αθλητές που πηγαίνουν καλά, σχεδιάζοντας μια δυνατή επίθεση στον επόμενο λόφο, για να απαλλαγούμε από αυτούς που υποφέρουν.

2. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε, αν πίνουν νερό, αν τρέφονται τακτικά. Τα πάντα θα παίξουν ρόλο στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα.

Λάθος #3: Επίθεση όταν τα πράγματα είναι εύκολα

‘Ίσως είναι το πιο αυτονόητο, αλλά πολλές φορές έξυπνοι αθλητές έχουν πέσει στην παγίδα, νοιώθοντας ανυπόμονοι και κάνουν την επίθεση τους όταν τα πράγματα είναι εύκολα.

Η πραγματικότητα είναι ότι, αν τα πράγματα είναι εύκολα στη διαδρομή, όλοι είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Έτσι, οποιαδήποτε επίθεση εύκολα θα αντιμετωπιστεί από τους υπόλοιπους.

Μερικές προτάσεις:

Μαθαίνουμε να κάνουμε την επίθεση μας όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, και αυτό είναι ένα μεγάλο κλειδί για την επιτυχία. Σίγουρα θα είναι μια κίνηση που θα «πονέσει», αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τη νίκη.

Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και κάνουμε την επίθεση μας, πολλοί αθλητές θα περιμένουν ελπίζοντας ότι οι άλλοι θα κάνουν τη δουλειά για να μας κυνηγήσουν και έτσι εμείς κερδίζουμε πολύτιμο έδαφος, που θα μας φέρει πιο κοντά στη νίκη.

Επίλογος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τις παραπάνω συμβουλές. Προφανώς, πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοί να χειριστούμε τις απαιτήσεις του αγώνα ΚΑΙ να εφαρμόσουμε τη στρατηγική για να κερδίσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Milan – San Remo 2024- Ο Philipsen νικητής

Μετά από 288 χιλιόμετρα και περισσότερες από έξι ώρες αγώνα ήταν ο Jasper Philipsen που πή…