Αθλητές και χομπίστες, όλοι λίγο πολύ ζούμε με το φόβο του τραυματισμού. Το θέμα είναι, κάνουμε αρκετά να τους αποφύγουμε;

Ακολουθούν 6 βασικές αρχές, που αν τις εφαρμόζουμε, ελαχιστοποιούμε κατά πολύ τις πιθανότητες κάποιου τραυματισμού.

Προθέρμανση/αποκατάσταση

Τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν μέρος κάθε προπόνηση – όσο χρονοβόρα και να είναι.

Το να βγεις με κρύους μυες για να κάνεις διαλλειματικές ή ένα δυνατό τέμπο,  είναι συνταγή για μεγάλα προβλήματα…

Χρόνος για διατάσεις/ασκήσεις με αφρό

Είναι πολύ χρήσιμο για το σώμα μας, να αφιερώνουμε το βράδυ μετά μια προπόνηση, 10-15΄για να κάνουμε διατάσεις ή ασκήσεις με αφρό σε βασικούς μύες (γλουτιαίους, δικέφαλους, τετρακέφαλους, γάμπες κ.λπ.)

Μπορούμε να το κάνουμε ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση ή συνομιλούμε με τους οικείους μας. Αρκεί να το κάνουμε…

Καλή διατροφή

Η διατροφή είναι το κλειδί, όχι μόνο σαν καύσιμο (υδατάνθρακες) αλλά και για την «επισκευή» του σώματος (πρωτεΐνη).

Αυτό δεν σημαίνει ότι, θα πρέπει από εδώ και πέρα να διατρεφόμαστε μόνο υγιεινά. Απλά σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες σωστές επιλογές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ευλυγισία

Αυτό ισχύει περισσότερο για ηλικίες άνω των 40 ετών. Και σε αυτές τις ηλικίες, που οι περισσότεροι είναι «νέοι» στο χώρο, και δεν έχουν κάποιο αθλητικό υπόβαθρο, η αύξηση της ευλυγισίας κάνει τη διαφορά και φυσικά μας προστατεύει από τραυματισμούς.

Είναι καλή ιδέα να γραφτούμε σε κάποιο μάθημα γιόγκα / pilates. Τα θετικά αποτελέσματα στην απόδοση μας θα είναι θεαματικά.

Αποκατάσταση

Συνήθως σε ένα απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα, τείνουμε να μην περιλαμβάνουμε μέρες ξεκούρασης ή εβδομάδες αποκατάστασης.

Μπορούμε να πιέσουμε το σώμα τόσο όσο να χρειαστεί χρόνο να αναδομήσει τους μύες του. Δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο, θα αποκομίζουμε αργότερα τα οφέλη.

Έχοντας ένα σαφές προπονητικό πλάνο ή έναν προπονητή, θα μας βοηθήσει ώστε να παρακολουθούμε πιο αποτελεσματικά.

Ακούμε το σώμα μας!

Συνδέεται με το προηγούμενο σημείο. Παρακολουθώντας ορισμένες μετρήσεις (διάθεση, επίπεδα κόπωσης, παλμοί σε ανάπαυση κλπ.), μπορούμε να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι το σώμα μας.

Π.χ. αν νοιώθουμε κακοδιάθετοι για συνεχόμενες 3 μέρες ή οι παλμοί σε ανάπαυση είναι +5, +10 από το κανονικό, αλλάζουμε το πλάνο μας για εκείνη την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιο χαλαρές προπονήσεις ή μια πρόσθετη μέρα ξεκούρασης. Ακούμε το σώμα μας ή καταλήγουμε τραυματίες…

Επίλογος

Κανένα από τα παραπάνω 6 σημεία δεν πρέπει να είναι νέο ή επαναστατικό σε οποιονδήποτε αθλητή και μεμονωμένα κανένα από αυτά δεν είναι πολύ περίπλοκο ή δαπανηρό.

Το πραγματικό τέχνασμα είναι να ενσωματώσουμε και τα 6 σημεία στο επόμενο προπονητικό μπλοκ μας, ώστε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική στρατηγική αποφυγής τραυματισμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…