Nairo Quintana – Ακόμα μπορώ να κερδίσω το TDF

Ο Nairo Quintana (Movistar) συνεχίζει με το όνειρό του να κερδίσει το Tour de France ανεξάρτητα από την πίεση και τις κριτικές.

Ο Κολομβιανός κέρδισε το 2014 Giro, την Vuelta 2016 και κατέλαβε τη 2η θέση δύο φορές στον Γύρο, το 2013 και το 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως υπέφερε για διάφορους λόγους.

«Περισσότερο από μια εμμονή, είναι πραγματικά ένα όνειρο», δήλωσε ο Quintana για τη νίκη στο Tour de France. «Κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσω. Νομίζω ακόμα ότι μπορώ να κερδίσω. Τουλάχιστον θέλω να συνεχίσω να προσπαθώ».

Πολλά έγιναν για τον 28χρονο όταν τερμάτισε 2ος  στο Tour 20136 πίσω από τον Chris Froome. Στη συνέχεια κέρδισε το τελικό εταπ των βουνών, και την πουά φανέλα.

Όμως στο τελευταίο Tour, δεν μπορούσε να φτάσει στην κορυφαία του φόρμα για διάφορους λόγους. Είχε μια καλή στιγμή, κερδίζοντας το εταπ στην κορυφή του Col du Portet, αλλά τελικά τερμάτισε 10ος στο Παρίσι. Η προσοχή της Κολομβίας έπεσε περισσότερο στον Egan Bernal της Sky, ο οποίος βοήθησε τον Geraint Thomas να κερδίσει.

«Τον τελευταίο καιρό είχα πολλές επιπλοκές για διάφορους λόγους, αλλά ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσω να προσπαθώ. Κάποια στιγμή θα μπορούσε να συμβεί, είναι πιθανή μια νίκη», πρόσθεσε.

«Για να βελτιωθείς, βλέπεις τι μπορεί να λείπει ή τι μπορεί να αλλάξει, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε επειδή βρίσκονται στα χέρια των άλλων».

«Οι κριτικές; Υπάρχουν στιγμές που γίνονται με βάση την απόδοσή σου ή είναι απλές απόψεις. Μερικές φορές, είναι απλά  πικρόχολες».

Ο Quintana ξεκινά την σεζόν του αυτήν την εβδομάδα στην εκδήλωση Vuelta a San Juan, η οποία ανηφορίζει στο Alto Colorado στα 2.565 μέτρα στο 5ο εταπ. Η ομάδα έκανε μερικές αλλαγές για το 2019, με τον Βρετανό/Ιταλό Ιταλός αγωνιστικό διευθυντή Max Sciandri να εντάσσεται στην ομάδα και τον Ιταλό Michele Bartoli που είναι πλέον προπονητής του Quintana.

Το Tour παραμένει ο στόχος. Φέτος, η διαδρομή ευνοεί τους ανηφορίστες όπως το Quintana με 3 από τις 5 κορυφές του πάνω από 2.000 μέτρα και μόνο μία μεμονωμένη ατομική χρονομέτρηση 27 χλμ.

«Ελπίζω ότι φέτος θα ήθελα να αρχίσω καλά την σεζόν και να συνεχίσω έτσι ολόκληρη τη σεζόν», δήλωσε ο Quintana. «Έκανα μερικές αλλαγές, αλλά είναι αρκετά παρόμοιες με την περασμένη σεζόν».

Ο Γύρος είναι ο προφανής σαφής στόχος και για αυτό εργαζόμαστε. Η διαδρομή; Είναι μια καλή διαδρομή για μένα, έχει πολλά βουνά μεγάλου υψομέτρου και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει, αφού γεννήθηκα σε υψόμετρο».

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Quintana είναι να ξεπεράσει την Sky. Τα έβαλε με τον Froome ένας προς ένας και κέρδισε στη Vuelta 2016, αλλά στο Tour, η σούπερ-ομάδα … Quintana.

«Σίγουρα η πίεση είναι εκεί, με διάφορους τρόπους. Πριν από δύο χρόνια ήταν ο Nairo εναντίον της Sky. Δεν είναι πλέον μόνο ο Nairo, υπάρχουν άλλοι αντίπαλοι που πρέπει να επιτεθούν και να χρησιμοποιήσουν τις σφαίρες τους», δήλωσε.

«Θα ήταν καλό στην ποδηλασία αν όλες οι ομάδες ήταν όπως η Sky Νομίζω ότι η ομάδα μας λειτουργεί καλά».

Το 2018, η Movistar πήγε με 3 αρχηγούς Quintana, Mikel Landa και Alejandro Valverde για να κερδίσει τον Γύρο. Ο Landa αυτή τη χρονιά στοχεύει στο Giro για πρώτη φορά, αλλά τα σχέδια θα μπορούσαν να αλλάξουν, καθώς έσπασε την κλείδα του αυτήν την εβδομάδα στο Challenge Mallorca.

“Μου αρέσει αυτό, με έναν μόνο αρχηγό. Σε πολλούς από τους αγώνες όπου πήγα καλά, έτσι ήταν. Σε αυτή την ομάδα έχουμε τρεις αρχηγούς και ένα αφεντικό και το αφεντικό αποφασίζει», εξήγησε.

«Είναι λυπηρό το τι συνέβη σε αυτόν [στον Landa]. Ήθελε να πάει καλά αυτή την εποχή μετά την πτώση που είχε στο Tour. Φαινόταν ωραία, και επιστρέφει τώρα με αυτή την κακή τύχη. Θα μείνει για λίγες μέρες».

Ο Quintana συνεχίζει με την Tour Colombia, Paris-Nice, Volta a Cataluyna, τις κλασικές στις Αρδέννες και στη συνέχεια αποφασίζει, πιθανόν να αγωνιστεί στο Critérium du Dauphiné τον Ιούνιο. Στα πάτρια εδάφη στην Κολομβία αργότερα αυτό το μήνα, θα αντιμετωπίσει το Froome.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε σε καλή κατάσταση», συνέχισε ο Quintana. «Δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση του Froome, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε έναν καλό αγώνα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Το καλύτερο χρονόμετρο του Alaphilippe

Περιληπτικά: Ο Julian Alaphilippe κέρδισε εντυπωσιακά την ατομική χρονομέτρηση στο Pau. Με…