Μπορούν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τους άνδρες σε αθλήματα αντοχής;

Μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης το 2017, που δείχνει ότι τα σώματα των γυναικών θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι πιο ανθεκτικά από τα αντρικά, η συζήτηση γύρω από ποιος μπορεί να υπερέχει όταν ωθούμαστε στα άκρα, έχει αλλάξει.

Καθώς περισσότερες γυναίκες εισέρχονται σε αθλήματα αντοχής, περισσότερες αποδεικνύουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους άνδρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ακραίες επιδόσεις αντοχής. Φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερος ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι γυναίκες να περιορίσουν τη διαφορά με τους άνδρες ή ακόμα και να τους ξεπεράσουν.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να οφείλεται στην μεγαλύτερη ικανότητα των γυναικών να αντέχουν τον πόνο, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι γυναίκες βιώνουν τον τοκετό, ή ότι έχει να κάνει με αερόβια ικανότητα ή το μέγεθος. Όμως, η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στους μυς…

Η μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Brian Dalton του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας διαπίστωσε ότι, αν και οι άνδρες μπορεί να έχουν ανώτερη δύναμη, οι γυναίκες διαρκούν πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για δυναμική άσκηση μυών.

Το πείραμα

Προκειμένου να συγκριθεί η αντοχή των μυών και η κόπωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν 200 δυναμικές συστολές μυϊκής κάμψης, σε καθορισμένη αντίσταση 30% ή την μέγιστη δύναμη τους.

Καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες συμμετείχαν στη δοκιμή, οι ερευνητές κατέγραφαν δεδομένα σχετικά με την ταχύτητα, την ισχύ, τις κινήσεις και την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών τους. Τα ευρήματά τους είχαν μεγάλες επιπτώσεις στους αθλητές αντοχής. Οι μεγάλοι, ισχυροί μύες απλά δεν διαρκούν τόσο πολύ!

Ο Dr Dalton και άλλοι στον τομέα εργάζονται τώρα για να καθορίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από το γιατί συμβαίνει αυτό. Η έρευνά τους θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη, για να βοηθήσουν τους προπονητές και τους φυσιολόγους να κατασκευάσουν προπονητικά προγράμματα που να συμπληρώνουν καλύτερα τη φυσιολογία του αθλητή.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν, τα ευρήματα αυτής της έρευνας καθιστούν ένα ισχυρό σημείο για να εξεταστούν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα κάθε φύλου, σε αντίθεση με την πάντα επισήμανση των γυναικών ως «ασθενέστερων».

Έλλειψη επαρκών δεδομένων

Αν και αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άνδρες είναι σε θέση να χτίσουν πιο εύκολα τους μύες, είναι σημαντικό να φανεί ότι οι γυναίκες, που δεν λαμβάνουν πάντα τόσο ενθάρρυνση στις αθλητικές τους δραστηριότητες, έχουν σώματα που είναι ακριβώς ικανά (αν όχι και περισσότερο) για να επιτύχουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Καθώς η έρευνα μεγαλώνει, οι προπονητές και οι σύμβουλοι θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να βοηθήσουν τις αθλήτριες ώστε να υπερέχουν. Όπως συμβαίνει σήμερα, πολλοί αθλητές, προπονητές και ερευνητές αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να απέχουν πολύ από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, εξαιτίας της έλλειψης γνώσης για το πώς λειτουργούν τα σώματά τους.

Για να μην αναφέρουμε ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες ανταγωνίζονται σε αθλήματα αντοχής για σχετικά μικρότερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου η επιστημονική κατανόηση των αθλητριών λείπει δυστυχώς.

Επίλογος

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται και περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν τη χαρά των αθλημάτων αντοχής, στα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στα διάφορα αερόβια αθλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Flèche Wallonne 2019 – Ο Alaphilippe νικητής για 2η χρονιά!

Περιληπτικά: Ο Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) κέρδισε μια 2η νίκη στο …