Περιληπτικά:

Ο Ilun Zakarin (Katusha-Alpecin) κέρδισε το 1ο ορεινό εταπ του Giro d’Italia 2019. Στην σκληρή τελική ανάβαση στην Ceresole Reale, άφησε πίσω τον Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), για να πάει για σόλο νίκη.

Ο Jan Polanc (UAE Team Emirates) αγωνίστηκε σκληρά για να κρατήσει τη ροζ φανέλα.

Η διαδρομή

Με έναν τερματισμό κορυφής πάνω από 2000 μ, το 13ο εταπ βρισκόταν στην επαρχία του Τορίνο. Η διαδρομή περικυκλώνει την πόλη από το βορρά, ανοίγοντας με το Colle del Lys από την πιο δύσκολη πλευρά του, με μεγάλες κλίσεις 9-10%.

Αφού διασχίσει το δυτικό Canavese, ο αγώνας συνεχίζει στην ανάβαση στο Pian del Lupo (κατά μήκος της πλευράς Santa Elisabetta). Η ανάβαση και η κατάβαση είναι εξίσου σκληρές και απαιτητικές.

Η τελική ανάβαση στο Lago Serru (συνολικά άνω των 44 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης και ενός μικρού επίπεδου τμήματος) αρχίζει στο τέλος της κατάβασης πάνω στο Pont Canavese.

Pinerolo-Ceresole Reale (Lago Serrù) → 196 Km

Στην πρώτη ανάβαση στο Colle del Lys δημιουργήθηκε το πρώτο γκρουπ αποσπασμένων: Bauke Mollema (Trek-Segafredo),  Ilnur Zakarin(Katusha), Movistar (με Amador, Rojas και Carretero), Astana (Cataldo, Zeits και Izagirre) και Bahrain Merida (Pozzovivo και Nibali) και Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma).

Ο Gianluca Brambilla, ο Giulio Ciccone και ο Fausto Masnada ήταν εκεί για τους πόντους των βουνών.

Ο Ciccone ήταν 1ος  στην κορυφή, καθώς το γκρουπ είχε ένα πλεονέκτημα 3΄ από το πελοτόν. Με τον Mollema 2΄από τον Primož Roglič, η Jumbo-Visma δεν ήθελε να δώσει στους αποσπασμένους πολύ χώρο για να ξεφύγουν.

Στη μέση της διαδρομής

Φτάνοντας στο Pian del Lupo (9,4 χλμ. στο 8,7%), τη 2η ανάβαση της ημέρας το προβάδισμα του γκρουπ είχε μειώθηκε στα 1:45΄΄. Μπροστά, οι Ciccone και Brambilla πήραν βαθμούς για τη φανέλα των βουνών.

Πίσω η Jumbo-Visma ήταν ο κινητήρας στο πελοτόν. Στο απότομο τμήμα στο Pian del Lupo, ο Pello Bilbao οδήγησε, προκαλώντας τη διάσπαση του πελοτόν. Μεταξύ άλλων, οι Polanc και Bob Jungels έχασαν επαφή.

Το τιμόνι πήρε η Astana, και έτσι το γκρουπ έφτανε στην κορυφή με διαφορά μόνο 1΄. Έμενε η δύσκολη κατάβαση του Pian del Lupo και η ανάβαση των 44 χλμ, στο Ceresole Reale.

Το πλέον μειωμένο πελοτόν αριθμούσε 11 αθλητές: Mikel Landa, Richard Carapaz, Miguel Ángel López, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali, Rafał Majka, Hugh Carthy, Simon Yates, Lucas Hamilton, Pavel Sivakov και Primož Roglič.

Στα τελευταία 25 χλμ, το γκρουπ διαλύθηκε. Ο Fausto Masnada επιτέθηκε και ενώθηκαν με τον Ion Izagirre, τον Giulio Ciccone, τον Hector Carretero και τον Joe Dombrowski φτιάχνοντας καινούργιο γκρουπ αποσπασμένων.

Οι Mollema και Zakarin έπρεπε να κυνηγήσουν, για να επανέλθουν αργότερα.

Στο μειωμένο πελοτόν, ο Nibali ενεργοποίησε τον Damiano Caruso για να δουλεύει μπροστά. Η διαφορά μεταξύ του γκρουπ και του πελοτόν έφτασε τα 2΄.

Ο Mikel Landa επιτέθηκε, όταν είδε ότι οι Roglič και Yates αντιμετώπιζαν προβλήματα. Ο Landa έπιασε τον συναθλητή του Carretero, ο οποίος τον περίμενε μπροστά μαζί με τον Amador. Ο Roglič  επέστρεψε, αλλά ο Yates έπεσε πίσω, τερματίζοντας τις ελπίδες του για το φετινό Giro.

Στο τέλος της διαδρομής

Στα τελευταία 10 χλμ, ο Miguel Ángel López είχε επίσης μηχανικό και αναγκάστηκε να αλλάξει ποδήλατα.

Οι Mollema, Ciccone, Zakarin και Mikel Nieve έδιναν μάχη για τη νίκη στο εταπ. Αυτή η τετράδα είχε περισσότερο από 1:30΄΄ από τους επιτιθέμενους πίσω.

Στα τελευταία 7 χλμ, ο Landa άφησε τους συναθλητές τους και προσπάθησε να πιάσει την τετράδα εμπρός. Μπροστά ο Zakarin επιτέθηκε, ενώ ο Ciccone έχανε επαφή.

Πίσω, ο Nibali επιτέθηκε μόνος, και οι Majka, Carapaz, Roglič και Sivakov τον ακολούθησαν. Αλλά όταν οι Majka και Carapaz και, αργότερα, ο Sivakov επιτέθηκαν, ο Roglič δεν συνεργάστηκε με τον Nibali. Ως αποτέλεσμα, ο Landa κατάφερε να εδραιώσει το προβάδισμά του, στα τελευταία 3 χλμ, στο 1΄.

Ο Nieve μπόρεσε να πιάσει τον Zakarin αλλά ο Ρώσος επιτέθηκε στα τελευταία 2 χλμ, πηγαίνοντας για σόλο νίκη.

13ο εταπ – Ο Zakarin κερδίζει στον πρώτο τερματισμό κορυφής

Ο Mikel Landa τερμάτισε 3ος στο 1:19΄΄ καθώς πέρασε τον Bauke Mollema στο τελευταίο τμήμα. Ο Richard Carapaz τερμάτισε 5ος .

Οι Roglič και Nibali πέρασαν τη γραμμή τερματισμού δίπλα-δίπλα, μόλις 3΄ πίσω από τον νικητή Zakarin.

Ο νικητής του εταπ, Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin):

«Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη νίκη. Οι δύο επιθέσεις μου δεν σχεδιάστηκαν καθόλου. Ήρθα στο Giro d’Italia για να τερματίσω στην 5αδα και ελπίζω ότι είναι ακόμα δυνατό».

Ο επικεφαλής της ΓΚ, Jan Polanc (UAE Team Emirates):

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο εταπ, προσπάθησα να ανέβω με τον ρυθμό μου και είμαι ευτυχής που κατάφερα να υπερασπιστώ τη Maglia Rosa. Πρέπει να ευχαριστήσω την ομάδα που εργάστηκε σκληρά όλη μέρα. Αύριο θα δούμε πώς θα πάει».

13ο εταπ – Ο Zakarin κερδίζει στον πρώτο τερματισμό κορυφής

Αποτελέσματα 13ου εταπ:

1. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin in 5:34:40
2. Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott at 0:35
3. Mikel Landa (Spa) Movistar at 1:20
4. Richard Carapaz (Ecu) Movistar at 1:38
5. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 1:45
6. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 2:08
7. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma at 2:57
8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida
9. Pavel Sivakov (Rus) Ineos at 3:34
10. Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe at 3:50

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates in 54:28:59
2. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma at 2:25
3. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin at 2:56
4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 3:06
5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida at 4:09
6. Richard Carapaz (Ecu) Movistar at 4:22
7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe at 4:28
8. Mikel Landa (Spa) Movistar at 5:08
9. Pavel Sivakov (Rus) Ineos at 7:13
10. Miguel Angel Lopez (Col) Astana at 7:48

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…