Αυτοκίνητα που περνούν ξυστά από δίπλα τους µε ταχύτητα, φορτηγά τα οποία τους πετούν στο χαντάκι, «τυφλές» στροφές που δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσουν από το αντίθετο ρεύµα, λακκούβες στο οδόστρωµα και µια σειρά από άλλους απρόβλεπτους κινδύνους συνθέτουν το σκηνικό του τρόµου για τους ποδηλάτες -αθλητές και ερασιτέχνες- που επιχειρούν να κάνουν προπόνηση ή µια απλή βόλτα στους αστικούς και επαρχιακούς δρόµους της χώρας.

Η τραγωδία της περασµένης Κυριακής στην Πτολεµαΐδα µε 2 νεκρούς αθλητές ποδηλασίας και 4 τραυµατίες ήταν ίσως το πιο ακραίο σε µια µακρά λίστα δεκάδων ατυχηµάτων και δυστυχηµάτων µε θύµατα ποδηλάτες.

Το ποδηλατικό κίνηµα προσπαθεί µάταια εδώ και χρόνια να ακουστεί η φωνή του.

«∆εν έχουµε διάθεση αντιπαλότητας µε τους οδηγούς των αυτοκινήτων, ούτε φυσικά καταλογίζουµε πρόθεση σε κανέναν. Πρέπει, όµως, κάποτε να γίνει κατανοητό ότι το ποδήλατο είναι ένα µέσο µετακίνησης, διαδεδοµένο σε όλο τον ανεπτυγµένο κόσµο και πρέπει να γίνει σεβαστό, διότι ο αναβάτης είναι ευάλωτος σε περίπτωση ατυχήµατος» σηµειώνει στο «Εθνος» ο Στάθης Κουτµερίδης, πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου «1000 Δέντρα», που από το µεσηµέρι της Κυριακής θρηνεί δύο από τα πιο εκλεκτά µέλη του.

Ο 25χρονος αθλητής Γιώργος Πράσσος ήταν ενεργό µέλος του συλλόγου και χθες οργανώθηκε αποστολή από τη Θεσσαλονίκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλατανόρεµα του Δήµου Σερβίων Κοζάνης, για το τελευταίο «αντίο».

Ο δεύτερος νεκρός του δυστυχήµατος, ο 24χρονος Γιώργος Μίλτσης, ήταν επίσης µέλος του συλλόγου µέχρι πριν από έναν χρόνο. Ηταν συµφοιτητές στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων της Φλώρινας, είχαν σχέση πάθους µε τα ποδήλατά τους, είχαν πετύχει διακρίσεις σε τοπικούς και περιφερειακούς αγώνες και η µοίρα θέλησε να φύγουν από τη ζωή µαζί, µε τον πιο τραγικό τρόπο, σε µια στροφή έξω από την Πτολεµαΐδα, κατά τη διάρκεια προπόνησης που διοργάνωσε ο τοπικός σύλλογος Assos.

«∆εν ξέρω µε ποιον τρόπο έχασε τον έλεγχο η κυρία που οδηγούσε το αυτοκίνητο και έπεσε πάνω τους. Πάντως, τα χτυπήµατα που έχει το αυτοκίνητο στο µπροστινό µέρος και στο παρµπρίζ µαρτυρούν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης» λέει ο κ. Κουτµερίδης, ο οποίος αναφέρεται στους κινδύνους που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι ποδηλάτες.

«Ο µέσος οδηγός δεν γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να ακουµπήσει τον ποδηλάτη για να του προκαλέσει πρόβληµα. Εάν περάσει µε ταχύτητα δίπλα του σε απόσταση µικρότερη του ενός µέτρου, ταράζει την πορεία του και µπορεί να τον ρίξει. Επίσης, δεν καταλαβαίνει ότι ο ποδηλάτης δεν έχει τις ίδιες επιλογές µε τον ίδιο εάν υπάρχει λακκούβα στο οδόστρωµα» επισηµαίνει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου «1000 Δέντρα» προσθέτει:

«Για τον λόγο αυτό τα µέλη της ποδηλατικής κοινότητας λαµβάνουµε κάποια µέτρα αυτοπροστασίας. Κινούµαστε σε δυάδες ώστε από τη µια να είµαστε περισσότερο ορατοί και από την άλλη να µην µπορεί κάποιος να µας στριµώξει στο πλάι του δρόµου. Στις µεγάλες προπονήσεις έχουµε αυτοκίνητο συνοδείας µε αλάρµ, φοράµε πάντα κράνη,ρούχα µε έντονα χρώµατα και είµαστε εξοπλισµένοι µε δυνατά φώτα, ακόµα και τη µέρα».

Οι τραυματίες

Οι τέσσερις τραυµατίες του δυστυχήµατος εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκοµείο Πτολεµαΐδας.

Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση του 40χρονου γιατρού, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό κάταγµα στέρνου, πνευµονοθώρακα και θλάση πνευµόνων.

Ενας 30χρονος, ο οποίος επίσης χειρουργήθηκε, έχει κατάγµατα στην ωµοπλάτη, την κνήµη και στα πλευρά, ενώ έχει ακρωτηριαστεί ο αντίχειρας του αριστερού χεριού του.

Οι άλλοι δύο τραυµατίες είναι σε καλύτερη κατάσταση, µε τον 48χρονο αστυνοµικό να φέρει βαθύ θλαστικό τραύµα στον αριστερό µηρό και τον 22χρονο να έχει κατάγµατα στον θώρακα και στο αριστερό ισχίο.

Πηγή: /www.ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…