Το καλοκαίρι δεν σταματάμε να κάνουμε ποδήλατο. Απλά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ηλιοφάνειας, πρέπει να προσέχουμε ορισμένα πράγματα.

Σωστή χαρτογράφηση διαδρομής

Πρέπει η διαδρομή που επιλέγουμε, αν είναι πάνω από 80 χλμ, να έχει αρκετά περάσματα μέσα από χωριά ή σημεία που υπάρχουν πηγές. Η αφυδάτωση καμιά φορά χτυπάει εκεί που δεν το περιμένουμε, κι αν δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε νερό, τότε θα έχουμε προβλήματα.

Επίσης, χρειαζόμαστε και μια διαδρομή Β μικρότερη σε χιλιόμετρα, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που έχουμε κάποιο πρόβλημα.

Συμβουλή:

Ακόμα κι αν ξέρετε την διαδρομή, σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε εναλλακτικές διαδρομές. Αν κάτι δεν πάει καλά, μπορείτε κατευθείαν να αλλάξετε το δρομολόγιο σας.

Ενυδάτωση

Το ένα και μεγάλο θέμα των καλοκαιρινών διαδρομών. Να αποφύγουμε την αφυδάτωση.  Όσο πιο ζεστή είναι η μέρα, τόσο το σώμα μας ιδρώνει στην προσπάθεια του να μειώσει την θερμοκρασία του κορμού. Με την εφίδρωση, εκτός από το νερό, χάνουμε μεταλλικά άλατα και ηλεκτρολύτες, που πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα.

Πάντα λοιπόν μαζί μας 2 παγούρια, 1 για νερό 1 για ηλεκτρολύτες. Η πιο βασική αρχή της ποδηλασίας «Πιες πριν διψάσεις» βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτήν την περίπτωση.

Συμβουλή:

Όσο πιο ανοικτό είναι το χρώμα από τα ούρα, τόσο καλύτερα ενυδατωμένο είναι το σώμα μας.

Ηλεκτρολύτες

Η εφίδρωση δημιουργεί απώλεια ηλεκτρολυτών, που μετά από ένα σημείο και μετά δημιουργεί απώλεια κινητικής λειτουργίας, αποσυντονισμό κ.ο.κ.

Σε ζεστό περιβάλλον, η αναλογία νερό/ηλεκτρολυτών πρέπει να είναι 2/1. Με άλλα λόγια, ανά δύο παγούρια νερό πρέπει να καταναλώνουμε και ένα παγούρι με ηλεκτρολύτες.

Συμβουλή:

Σε μεγάλες διαδρομές, πάνω από 4 ώρες πάνω στη σέλα, σίγουρα θα χρειαστούμε και δεύτερο παγούρι ηλεκτρολύτες. Οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας μια δεύτερη δόση σε ένα σακουλάκι για να γεμίσετε πάλι το παγούρι σας.

Αντηλιακό

Απαραίτητο! Δεν φεύγουμε από το σπίτι, αν δεν βάλουμε αντηλιακό στα χέρια, στα πόδια (και πίσω από τα πόδια), σε ολόκληρο το πρόσωπο και στο λαιμό μας, στα σημεία δηλαδή που θα δεχόμαστε την ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά κόρον, ιδιαίτερα όταν ακόμα δεν έχουμε κάνει πολλές διαδρομές κάτω από τον ήλιο.

Συμβουλή:

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20+

Κατάλληλο ντύσιμο

Φοράμε το λευκό μας μπλουζάκι ή το πιο ανοιχτόχρωμο που έχουμε. Τα φωτεινά χρώματα αντανακλούν περισσότερη ακτινοβολία από τα σκούρα.

Επίσης, είναι ώρα να φορέσουμε εκείνο το επώνυμο, πανάκριβο, αντιβακτηριδιακό μπλουζάκι, που στεγνώνει πιο εύκολα από τον ιδρώτα μας και δεν μυρίζει επίσης. Γι αυτό το λόγο άλλωστε είναι και ακριβό! 

Ένας ακόμα τρόπος να απαλλαγούμε εύκολα από τον ιδρώτα, είναι να παρεμβάλλουμε ένα καλοκαιρινό αμάνικο φανελάκι, ανάμεσα στο μπλουζάκι και στο δέρμα μας. Έτσι, αυξάνουμε το βαθμό εξάτμισης του ιδρώτα.

Συμβουλή:

Το αμάνικο φανελάκι πρέπει να είναι διάτρητο για μέγιστο βαθμό εξάτμισης του ιδρώτα μας.

Ηλίαση

Αν αρχίσουμε και νοιώθουμε ζαλάδες και ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού, τότε έχουμε τα πρώτα συμπτώματα της ηλίασης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;

Είναι καλό να φοράμε μπαντάνα, κάτω από το κράνος μας. Ο ιδρώτας πάνω στο ύφασμα, κρατάει πιο δροσερό το κεφάλι μας και μας προστατεύει περισσότερο από τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, μας προστατεύει από αδέσποτα έντομα.

Συμβουλή:

Κατά τα διάρκεια της προπόνησης, καλό είναι να βρέχουμε με το παγούρι μας την μπαντάνα, έτσι ώστε να κατεβάζουμε περισσότερο τη θερμοκρασία του κεφαλιού μας. Επίσης, κρύο νερό στο πίσω μέρος του λαιμού, μας αναζωογονεί επειδή δροσίζει το νωτιαίο μυελό.

Πολλές στάσεις/ περισσότερο φαγητό

Όταν το θερμόμετρο, ξεπερνάει τους 30ο C, τότε τα αποτελέσματα της ζέστης είναι εμφανή στην απόδοση μας. Επειδή το σώμα παλεύει να κατεβάσει την θερμοκρασία του κορμού, μέσω της εφίδρωσης, καταναλώνει πιο εύκολα τα αποθέματα ενέργειας που έχει. Πώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε αυτό;

Χρειάζονται περισσότερες στάσεις από ό,τι συνήθως. Π.χ. σε μια διαδρομή 100 χλμ, καλό είναι να σταματήσουμε στα μισά για 45’, ώστε να πιούμε ένα καφέ και να ξεκουραστούμε. Όμως θα πρέπει να σταματήσουμε ακόμα 2-3 φορές, για 5-10’, για να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας, να ανασυγκροτηθεί.

Συμβουλή:

Σε κάθε στάση, πάντα πίνουμε αρκετό νερό και καταναλώνουμε 120-200 θερμίδες, ακόμα κι αν δεν πεινάμε εκείνη τη στιγμή. 

Πρωινό ξεκίνημα

Είναι αυτονόητο, ότι δεν ξεκινάμε την προπόνηση ή την βόλτα μας π.χ. στις 11:00 όπως κάναμε την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Έστω και μια ώρα χωρίς ζέστη, είναι μια ώρα που θα ποδηλατούμε άνετα, χωρίς να ιδρώνουμε υπερβολικά.

Οπότε προγραμματίζουμε ανάλογα την εκκίνηση, ώστε η προπόνηση/βόλτα, μαζί με τις στάσεις που θα κάνουμε, να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 14:00.

Συμβουλή:

Αν έχουμε να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα (ή πάνω από 4 ώρες πάνω στη σέλα), καλύτερα είναι να εκκινήσουμε πιο νωρίς από ό,τι συνήθως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ποδηλασία δρόμου σε ποδηλασία gravel

Η μετάβαση από το δρόμο στο gravel είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που προσφέρει περισσότερη…