Τι θέλουμε να μάθουμε για την ποδηλασία Vol. III

Μετά την πρώτη και την δεύτερη σειρά ερωτήσεων, παραθέτουμε τις τελευταίες 10 σημαντικές (ή όχι) ερωτήσεις, που κάποτε μας απασχόλησαν (ή που ακόμα μας απασχολούν):

1. Πώς πρέπει να ντύνομαι τον χειμώνα;

Ο ρουχισμός και μάλιστα ο σωστός ρουχισμός είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ποδηλασία. Είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να αποκτάμε, αμέσως μετά την αγορά του ποδηλάτου μας.

Αν θέλουμε να βγαίνουμε έξω συνεχώς, τότε πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα ρούχα για κάθε εποχή.

Μια και μιλάμε για χειμώνα, χρειαζόμαστε ένα καλό ζευγάρι χειμερινά γάντια και επίσης καλύμματα για τα παπούτσια μας. Πάντα τα άκρα μας πρέπει να είναι ζεστά. Για τον κορμό, χρειαζόμαστε ένα καλό κολάν, με όσο το δυνατόν περισσότερη κάλυψη εμπρός και πίσω (στομάχι/πλάτη) ένα μακρυμάνικο ισοθερμικό και ένα καλό χειμερινό τζάκετ. Αυτά είναι τα βασικά.

2. Πότε μπορώ να πάρω μέρος σε έναν αγώνα;

Η προφανής απάντηση είναι ‘όποτε εμείς θέλουμε’. Αν μπορούμε να «βγάζουμε» δυνατά 70-80 χλμ, ή τουλάχιστον 2-3 ώρες πάνω στη σέλα, είμαστε έτοιμοι.

Αρκεί να έχουμε μάθει μερικά βασικά πράγματα.

3. Θα μπορώ να αντέξω μαζί με ένα γκρουπ; 

Για να αντέξουμε μαζί με ένα γκρουπ, πρέπει πρώτα απ όλα να ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα.

Σημαντικό είναι να διαλέξουμε άτομα που βρίσκονται στο ίδιο ή αμέσως καλύτερο επίπεδο από εμάς. Μην κάνουμε το λάθος να βγούμε με πολύ δυνατούς ποδηλάτες, γιατί θα το μετανιώσουμε… 

4. Τι χρειάζεται για να βγάλω δελτίο αθλητή;

Χρειάζεται απλά να βρούμε ένα αθλητικό σωματείο που μας ταιριάζει, να κάνουμε μια απλή εξέταση σε ένα παθολόγο και με ένα παράβολο 30 Ε, να βγάλουμε ένα δελτίο.

5. Πώς μπορώ να προπονούμαι με ασφάλεια; 

Σχεδιάζουμε κατάλληλα τις διαδρομές μας: Όχι σε δρόμους με κίνηση ή που κινούνται βαρέα οχήματα (βλέπε φορτηγά). Προτιμάμε δρόμους γύρω από λίμνες, βουνά ή μικρά χωριά όπου μπορούμε εύκολα να σταματήσουμε ή να αναζητήσουμε τροφή/νερό.

Φοράμε πάντα ευδιάκριτα ρούχα και πάντα αφήνουμε περιθώριο δεξιά μας, σε περίπτωση που στριμωχτούμε από κάποιο αυτοκίνητο.

6. Πώς μπορώ να βελτιώσω τη μέση ταχύτητα μου;

Σίγουρα όχι κάνοντας προπόνηση βάσης! Έτσι αποκτάμε αντοχή, όχι ταχύτητα. Για να βελτιώσουμε την ταχύτητα μας, θα πρέπει να κάνουμε προπονήσεις με τέμπο και αργότερα διαλλειματικές προπονήσεις.

7. Τι σημαίνει προπόνηση βάσης;

Προπόνηση βάσης, είναι η πιο βαρετή (αλλά και ίσως η πιο σημαντική) προπόνηση στην αρχή της σεζόν.

Αποτελείται από μεγάλες διαδρομές (3-4 ώρες στη σέλα) με χαμηλούς παλμούς. Ο στόχος εδώ είναι ο υποψήφιος να «χτίσει» σωστή αερόβια βάση.

8. Τι σημαίνει διαλλειματική προπόνηση;

Είναι πολύ απλά, η προπόνηση με διαλλείματα. Είναι συνήθως υψηλής έντασης προπονήσεις που χωρίζονται σε αρκετά σετ. Κάθε σετ μπορεί να ξεκινά από 20’’ και να φτάνει και τα 20΄.

Ενδιάμεσα από τα σετ, κάνουμε αυτό που ονομάζεται ενεργητική αποκατάσταση, πεταλάρουμε δηλαδή χαλαρώνοντας. Κάθε διαλλειματική, μπορεί να έχει από 3 έως το πολύ 6 σετ, ανάλογα με το είδος της.

9. Χρειάζεται απαραίτητα ένα κοντεράκι;

Απαραίτητα όχι. Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε συστηματικές προπονήσεις, θα θέλουμε να βλέπουμε δεδομένα όπως ταχύτητα, παλμούς κ.ο.κ.

10. Χρειάζεται να ξοδέψω πολλά χρήματα σε αξεσουάρ;

Ανάλογα τι θέλουμε να κάνουμε. Μπορούμε να τη γλιτώσουμε με ένα απλό κοντεράκι, ένα τσαντάκι για τα απαραίτητα και μια μίνι τρόμπα. Από εκεί και πέρα, το όριο είναι ο ουρανός.

Το φρόνιμο είναι να αποκτήσουμε τον κατάλληλο ρουχισμό, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή, να απολαμβάνουμε την προπόνηση μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

7ο εταπ – Συνολική νίκη για Roglič

Ο Primoz Roglič (Jumbo-Visma) σφράγισε τη συνολική νίκη στο φετινό Tirreno-Adriatico, ενώ …