Πολλοί από εμάς, εκτός από τον καφέ, προτιμάμε την μπύρα και το κρασί μας.  Μετά από μια κουραστική μέρα στη σέλα, λίγα πράγματα απολαμβάνουμε μετά, όσο μια κρύα μπύρα ή μερικά ποτήρια κόκκινο κρασί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι γεμάτο ζάχαρη, χωρίς καλές θρεπτικές ουσίες και πολλές επιπλέον θερμίδες. Πιθανότατα όλοι έχουμε βιώσει μια ποδηλατική βόλτα, ύστερα από μια νύχτα που ήπιαμε λιγάκι παραπάνω…

Έτσι, για τον μέσο άνθρωπο, πόσο κακό είναι το αλκοόλ; Και πώς επηρεάζει την επίδοσή μας στο ποδήλατο;

Σχετικά με τη γενική υγεία

«Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ποσότητα που καταναλώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής διατροφής του Advanced Sports, Alan McCubbin. «Οι μικρές ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών (1-2 ποτά) πιθανότατα δεν είναι επιβλαβείς, ακόμη και σε ημι-κανονική βάση».

Παρόλα αυτά, ακόμη και μία μέρα υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία.

«Βραχυπρόθεσμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις ασθένειες. Και φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού λόγω μειωμένου συντονισμού και έλλειψης κρίσης, είτε οδηγείτε αυτοκίνητο είτε περνάτε το δρόμο με τα πόδια (ή με ποδήλατο)», δήλωσε ο McCubbin.

Μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις στην υγεία από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο σοβαρές, με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης παγκρεατίτιδας, ηπατικών νόσων, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

«Οι τρέχουσες οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Αυστραλία δεν συνιστούν περισσότερα από δύο κανονικά ποτά σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ασθένειας ή τραυματισμού».

Ένα κανονικό ποτό στην Αυστραλία ορίζεται ως οτιδήποτε με 10 γραμμάρια αλκοόλ. Στις ΗΠΑ, ένα κανονικό ποτό ορίζεται ως οτιδήποτε με 14 γραμμάρια αλκοόλ και οι οδηγίες δεν συνιστούν περισσότερο από 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες.

Επίδραση στην απόδοση

Και ενώ μπορούμε να απολαμβάνουμε μία ή δύο μπύρες ή δύο ποτήρια κρασί, χωρίς αισθητή επίδραση στην απόδοση, ο McCubbin προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ θα επηρεάσουν την απόδοση με διάφορους τρόπους.

Μειωμένη δύναμη

Αν ποδηλατούμε, έχοντας ακόμα αλκοόλ στο σώμα μας, είναι περισσότερο από πιθανό να μην μπορούμε να κρατάμε δυνατό τέμπο.

Επίσης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έλλειψης συντονισμού (ιδιαίτερα όταν επέλθει κούραση) και οριακά, κίνδυνος επικείμενης πτώσης.

Μειωμένη αποκατάσταση

Μειωμένη αποκατάσταση από την προπόνηση ή από αγώνα,  αν καταναλώνουμε αλκοόλ τις ώρες μετά τα παραπάνω γεγονότα. Αυτό με τη σειρά του οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Μειωμένη σύνθεση μυϊκών πρωτεϊνών, τουλάχιστον με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (οι μικρές ποσότητες είναι λιγότερο καλά μελετημένες). Αυτό σημαίνει ότι οι προσαρμογές του σώματος στην προπόνηση, που μας κάνουν πιο δυνατούς στο ποδήλατο, μειώνονται όταν καταναλώνουμε αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουμε ως αποκατάσταση.
  • Κακή επανυδάτωση, καθώς το αλκοόλ καταστέλλει την αντι-διουρητική ορμόνη, με αποτέλεσμα την υπερβολική απώλεια νερού μέσω των ούρων. Μικρές ποσότητες (1-2 κανονικά ποτά) είναι στο όριο, όταν συνδυάζονται με νερό, αλλά όχι παραπάνω.
  • Μειωμένη ψυχολογική απόδοση την επόμενη μέρα, η οποία μπορεί είτε να μειώσει την απόδοση μας άμεσα, είτε τουλάχιστον να αυξήσει τον κίνδυνο να έχουμε κάποια πτώση.
  • Μειωμένη ποιότητα ύπνου με την έντονη πρόσληψη αλκοόλ, η οποία προφανώς δεν είναι ιδανική, εάν πρέπει να ποδηλατήσουμε την επόμενη μέρα.

Και μετά υπάρχει και η επίδραση του αλκοόλ στη διαχείριση βάρους.

«Το αλκοόλ περιέχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σχεδόν διπλάσιο από αυτό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Ένα τυπικό pint (μεγάλο ποτήρι για μπύρα) περιέχει περίπου 210 θερμίδες, περίπου το ίδιο με 3-4 φέτες ψωμιού», εξηγεί ο McCubbin.

«Μια νύχτα με [βαριά κατανάλωση σε ] μπύρες θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο βάρος σας, όπως το να μένατε σπίτι και να καταναλώνατε ένα καρβέλι ψωμί».

Πόσο μπορούμε να πίνουμε, πριν καταστεί επιζήμιο για τις επιδόσεις μας

Όπως προαναφέρθηκε, οι κατευθυντήριες γραμμές υγείας συνιστούν να μην υπάρχουν περισσότερα από 1 με 2 ποτά σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα.

Για την απόδοση, ο McCubbin δήλωσε ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα ακόμα για να εντοπιστεί ακριβώς σε ποιο σημείο το αλκοόλ θα επηρεάσει την αντοχή μας ποδηλατικά.

«Αλλά θα πρότεινα τα δυο ποτά να είναι πιθανώς ένας καλός κανόνας, ειδικά αν ποδηλατείτε την επόμενη μέρα», δήλωσε ο McCubbin.

Ποιο είναι το όριο;

Μια και οι περισσότεροι από εμάς που ποδηλατούμε, επίσης οδηγούμε, θα πρέπει να ακολουθούμε το ίδιο όριο με τους οδηγούς;

Η απάντηση είναι, ότι πάνω από 80 mg αλκοόλης σε κάθε 100 ml αίματος είναι πιθανό να βλάψουν την ικανότητά μας να ποδηλατούμε με ασφάλεια.

Η παραπάνω θεωρία δοκιμάστηκε με ένα πείραμα από 78 ποδηλάτες. Οι εθελοντές έπρεπε να ποδηλατήσουν σε μια διαδρομή δοκιμής, με σλάλομ ανάμεσα από κορύνες, να οδηγούν σε μια ευθεία γραμμή και να περιστρέφονται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.

Στη συνέχεια, τους δόθηκε αλκοόλ και έπρεπε να κάνουν τα τεστ ξανά.

Ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα, επηρεάστηκε η ικανότητα οδήγησης τους, λένε οι επιστήμονες. Από τη στιγμή που έφτασε τα 80 mg υπήρξε μια σημαντική αύξηση των «σοβαρών κινητικών διαταραχών».

Στα 140 mg, πολύ πάνω από το νόμιμο όριο των οδηγών, κανένας εθελοντής δεν μπορούσε να επαναλάβει την ποδηλατική του απόδοση όταν ήταν νηφάλιος.

Είναι το κρασί καλύτερο από την μπύρα ή από ένα ποτό;

Ο οίνος, ειδικά ο κόκκινος οίνος, έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρητικά μπορεί να είναι καλός και για την υγεία μας. Αλλά ο McCubbin διευκρίνισε ότι οι επιδράσεις της αλκοόλης είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από τον τύπο.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αναφερθέντα αποτελέσματα είναι διαφορετικά μεταξύ διαφορετικών τύπων οινοπνεύματος. Προφανώς λόγω της ποικίλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ορισμένα ποτά μπορεί να σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αριθμό ποτών ταχύτερα», δήλωσε.

Έτσι, είτε επιλέξουμε μπύρα, κρασί ή μπέρμπον, ας το απολαύσουμε στο τέλος της προπόνησης. Αρκεί να θυμόμαστε, ότι το καλύτερο για εμάς είναι να το περιορίσουμε σε ένα ή το πολύ δύο ποτήρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προσωπικό προπονητικό πλάνο ΙΙΙ – Εποχιακοί στόχοι

Η φετινή αγωνιστική σεζόν έχει φτάσει στο τέλος της και πολλοί ποδηλάτες αρχίζουν να σκέφτ…