Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το κοινό κρυολόγημα, αλλά ποιες είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με τον Mike Gleeson, καθηγητή βιοχημείας άσκησης στο Πανεπιστήμιο Loughborough, οι αθλητές δεν διατρέχουν απαραιτήτως μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν κρυολόγημα – «εκτός από το αν ο αθλητής συμμετέχει σε μια πολύ παρατεταμένη, κουραστική προπόνηση ή ανταγωνιστικό γεγονός. [Τότε] το ανοσοποιητικό σύστημα θα καταπιεστεί προσωρινά και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης».

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα σκληρής εβδομάδας, και ειδικά μετά από μια εξαντλητική προπόνηση, είμαστε πιο επιρρεπείς για κρύωμα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, μετά από μια σκληρή προπόνηση, είναι να αποφύγουμε οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα και να αλλάξουμε σε κάτι στεγνό και ζεστό, κατευθείαν μετά.

Τι γίνεται με το κρύωμα;

Ένας κοινός κανόνας είναι:  Συνεχίζουμε την προπόνηση αν τα συμπτώματα είναι πάνω από το λαιμό, ενώ θα πρέπει να σταματήσουμε εάν βρίσκονται κάτω από τον λαιμό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το επίπεδο στο οποίο προπονούμαστε.

«Για τους ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες αθλητές, είναι λογικό να αποφεύγουν κάθε σκληρή άσκηση όταν αρχίζουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος», λέει ο Gleeson, «και μόνο να ξαναρχίσουν την σκληρή προπόνηση, όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να βελτιώνονται.

«Δεν είναι απαραίτητο να σταματήσουν την προπόνηση εντελώς, αλλά κάθε έξοδος πρέπει να είναι μικρότερη και λιγότερο έντονη από το συνηθισμένο».

Πώς να αποφύγουμε ένα κρύωμα

Υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για την πρόληψη ενός κρυολογήματος; «Η τακτική κατάποση προβιοτικών, φρούτων, βιταμινών C και συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των λοίμωξης σε άτομα με υψηλή ενεργητικότητα», εξηγεί ο Gleeson.

Ως ποδηλάτες, μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητές να εκτεθούμε σε μια ίωση, «αποφεύγοντας τους άρρωστους ανθρώπους, τους πολυσύχναστους χώρους, τα παιδιά και τα μολυσμένα αντικείμενα και εφαρμόζοντας καλή προσωπική υγιεινή», προσθέτει ο Gleeson.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να τρώμε σωστά και να αναπαυόμαστε σωστά. Ο Gleeson συνιστά: «Να καταναλώνετε επαρκή ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, να έχετε αρκετό ύπνο [τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα] και να ελαχιστοποιείτε άλλες πηγές ζωτικού στρες».


Θεραπεία και αποφυγή κρυολογήματος: τα απαραίτητα

Αν λοιπόν θέλουμε να αποφύγουμε ένα κρύωμα, ενώ π.χ. είμαστε ήδη στη μέση της προπόνησης βάσης προσέχουμε τα παρακάτω:

 • Μειώνουμε την έκθεση μετά από σκληρή προπόνηση
 • Τρώμε φρούτα και προβιοτικά
 • Καταναλώνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D3 και βιταμίνης C, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κρυολογήματος.

Αν πάλι δεν είμαστε τυχεροί και αποκτήσουμε ένα κρύωμα:

 • Μπορούμε να πάρουμε συμπλήρωμα ψευδαργύρου, βιταμίνη C και πρωτεϊνη ορού γάλακτος (πριν το πρωινό μας)
 • Αποφεύγουμε (όσο μπορούμε) την έντονη δραστηριότητα
 • Καταναλώνουμε υγρά και υδατάνθρακες τακτικά
 • Κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες

Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κρύωμα, το σώμα μας καταπολεμά ήδη τη λοίμωξη. Έτσι, καταπιέζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της σκληρής προπόνησης, απλά  παρατείνουμε την αρρώστια.

Ανάρρωση

Χρειαζόμαστε συνήθως μια εβδομάδα ή δύο για να ανακάμψουμε από ένα κρύωμα (ή ίωση). Αυτό πάλι εξαρτάται:

 • Από την κράση του οργανισμού μας
 • Από την ηλικία μας
 • Απο το προπονητικό μας επίπεδο
 • Από τη σωστή διατροφή μας με πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και συμπληρώματα διατροφής

«Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου και τα βότανα όπως η εχινασάδα μπορεί να είναι αποτελεσματικά», προτείνει ο Gleeson.

Βασικά σημεία για τη θεραπεία και την αποφυγή κρυολογήματος

Τι να κάνουμε

Παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Το λεμφικό σύστημα μεταφέρει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γύρω από το σώμα, ενώ η βλέννα προστατεύει τις ρινικές, στοματικές και εντερικές επενδύσεις από μόλυνση. Και οι δύο χρειάζονται νερό για να το κάνουν.

Κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση και την ανοσοποιητική υγεία του σώματος μας.

Πλένουμε τακτικά τα χέρια, ειδικά πριν φάμε. Αποφύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τα μάτια και τη μύτη για να σταματήσουν να εισέρχονται οι ιοί στο σώμα μας.

Μειώνουμε άλλους παράγοντες πίεσης της ζωής μας για να περιορίσουμε το συνολικό στρες στο σώμα μας. Όλα τα είδη άγχους επηρεάζουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Έχουμε διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη για να εξασφαλίσουμε άφθονη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτό θα κρατήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με πλήρη δύναμη και θα μας βοηθήσει να αναρρώσουμε.

Τι να μην κάνουμε

Να προπονηθούμε σκληρά και αρκετά αμέσως μετά από ένα κρύωμα. Το σώμα μας θέλει το χρόνο του για να επανέλθει, ακόμα και όταν έχουμε αναρρώσει στο 90%.

Να κρυώνουμε. Εάν η θερμοκρασία του σώματος μας πέσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης (λάθος ρουχισμός), το πιθανότερο είναι ότι θα αρρωστήσουμε. Ιδιαίτερα την φθινοπωρινή περίοδο, πρέπει να προσέχουμε το ντύσιμο μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…