Λίγες ώρες μετά τη γέννηση μας, ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικείται από διάφορα μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική χλωρίδα μας.

Η χλωρίδα του παχέος εντέρου διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Παράλληλα, εξασφαλίζει προστασία έναντι των λοιμώξεων και της μόλυνσης του πεπτικού συστήματος από παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χλωρίδα του εντέρου θα πρέπει να αποτελείται από περίπου 85% καλά βακτήρια και 15% κακά ή ουδέτερα βακτήρια. Αλλά η διατήρηση αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας δεν είναι πάντα εύκολη και μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγο βοήθεια με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Τι χρειαζόμαστε

Το κλειδί για την καθιέρωση ενός υγιούς εντέρου και του πεπτικού συστήματος – και η διατήρηση της υγείας του – είναι η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών.

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που υποστηρίζουν την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σας κρατά υγιή. Πρεβιοτικά, εν τω μεταξύ, είναι το καύσιμο που βοηθά τα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν και να κρατήσουν τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο.

Προβιοτικά

Προβιοτικά και πρεβιοτικά - Γιατί χρειαζόμαστε και τα δύο

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ηνωμένων Εθνών τα χαρακτήρισε ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν ένα όφελος για την υγεία στον οικοδεσπότη».

Τα οφέλη από τα προβιοτικά περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να:

  • Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρολογικό σύστημα μας
  • Βελτιώνουν την υγεία του δέρματός μας,
  • Καταργούν τα κακά βακτήρια, ζυμομύκητες και μύκητες στο έντερο και
  • Παράγουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Κ2 και βουτανικό οξύ.

Ιστορικά, καταναλώναμε πολλά προβιοτικά στη διατροφή μας. Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν τρόφιμα από καλό έδαφος, που φυσικά περιείχαν υψηλά επίπεδα ευεργετικών βακτηρίων και κατανάλωναν επίσης πολλά ζυμωμένα τρόφιμα που είναι επίσης υψηλά σε προβιοτικά.

Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά προβιοτικά στην τακτική διατροφή τους, ή καταναλώνουν πάρα πολλά τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα ή γεμάτα αντιβιοτικά, και άλλα συστατικά που σκοτώνουν τα καλά βακτήρια στο σώμα μας.

Τροφές που αποτελούν προβιοτικά

Μερικά από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι:

  • Κεφίρ, ένα παχύ ποτό τύπου γιαουρτιού που παράγεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα
  • Κεφίρ καρύδας (από γάλα καρύδας)
  • Γιαούρτι
  • Ακατέργαστο τυρί φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γάλα και αγελαδινό γάλα Α2
  • Καλλιεργημένα λαχανικά
  • Κομπούχα (Kombucha), ποτό από πράσινο ή μαύρο τσάι
  • Μηλόξυδο
  • Τέμπε (Tempeh), τροφή από την Ινδονησία, μαγειρεμένοι σπόροι σόγιας
  • Νάτο (Natto), τροφή από την Ιαπωνία επίσης με μαγειρεμένους σπόρους σόγιας
  • Μίσο (Miso) είδος πάστας που παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και ρύζι.

Λαμβάνοντας ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα από οργανισμούς με βάση το έδαφος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην αποκατάσταση των κατάλληλων επιπέδων ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Αλλά αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα καλά βακτήρια έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν, θα πρέπει να τους παράσχετε τα κατάλληλα καύσιμα.

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος ένωσης μη χωνευτικών ινών που τρέφει πραγματικά τα προβιοτικά. Ο πιο γνωστός τύπος ονομάζεται “ολιγοσακχαρίτες”, και αυτή είναι μόνο μία ομάδα χημικών ενώσεων που απαντώνται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Όταν καταναλώνονται, οι πρεβιοτικές ενώσεις περνούν μέσα από το ανώτερο τμήμα της γαστρεντερικής οδού, επειδή το σώμα δεν μπορεί να τις διασπάσει. Στη συνέχεια μετακινούνται στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την μικροχλωρίδα του εντέρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα πρεβιοτικά δρουν ως πηγές καυσίμων για τα θρεπτικά συστατικά του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Η κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιβλαβών βακτηρίων και τοξινών. Επιπλέον, όταν τα προβιοτικά στο έντερο σας μεταβολίζουν τις ενώσεις της πρεβιοτικής ίνας ως πηγή επιβίωσης, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που βελτιώνουν την υγεία της εντερικής επένδυσης και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ηλεκτρολυτών στο σώμα σας.

Τροφές που αποτελούν πρεβιοτικά

Μερικές από τις καλύτερες πηγές πρεβιοτικών περιλαμβάνουν:

  • Άγουρες μπανάνες
  • Νωπά σπαράγγια
  • Νωπό σκόρδο
  • Νωπά ή μαγειρεμένα κρεμμύδια
  • Νωπά πράσα
  • Φρέσκο μέλι

Συμπέρασμα

Εν ολίγοις, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συνεργάζονται για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη γενική μας υγεία.

Αυτά τα υγιή βακτήρια και οι πρεβιοτικές ίνες που τις τροφοδοτούν επιτρέπουν:

  • Τη σωστή ισορροπία των καλών και κακών βακτηριδίων στο έντερο, γεγονός που με τη σειρά τους βελτιώνει την υγεία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού μας συστήματος,
  • Μειώνουν τυχόν φλεγμονές,
  • Εξισορροπούν τις ορμόνες μας, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματος μας να ανταποκρίνεται στο άγχος και
  • Μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Υπάρχει κάποιος λόγος για να μην τα καταναλώνουμε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια για το 2022

Ποια είναι τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την προπόνηση…