Έχουμε γράψει ένα άρθρο για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε την πτώση και ακόμα ένα, για το τι κάνουμε μετά την πτώση. Εδώ αναφέρουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να αναρρώσουμε σωστά.

Είναι θέμα χρόνου να έχουμε κάποια πτώση, είτε κάνουμε ποδηλασία δρόμου είτε βουνού. Και φυσικά, η πτώση πάντα πονάει. Και ενώ το γδαρμένο δέρμα το φροντίζουμε εύκολα, την επόμενη μέρα το σώμα μας πονάει παντού.

Όταν πέσουμε στην άσφαλτο, έχουμε τις εμφανείς εκδορές, κοψίματα μώλωπες και πρήξιμο. Αλλά η πτώση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα που δεν μπορούμε να δούμε.

Αν έχουμε τραυματιστεί σοβαρά –ή υπάρχει υποψία για κάποιο κάταγμα- θα πρέπει να λάβουμε ιατρική βοήθεια. Αλλά για μικρούς τραυματισμούς ισχύουν τα παρακάτω :

Καθαρίζουμε και καλύπτουμε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει μετά από μια πτώση, είναι να πλύνουμε το τραύμα και τυχόν εκδορές στο δέρμα. Είναι σημαντικό να καθαρίσουμε το τραύμα (τα) όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποφύγουμε τυχόν λοιμώξεις.

Μόλις καθαριστεί, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς να θεραπευτεί καλύτερα το τραύμα. Κάποιοι προτείνουν να το αφήσουμε ανοιχτό για να στεγνώσει ώστε να σχηματιστεί το προσωρινό του δέρμα, που θα καλύψει την πληγή. Άλλοι πάλι προτείνουν να το διατηρήσουμε υγρό, βάζοντας ένα επίθεμα π,χ, το Tegaderm.

Παγοθεραπεία

Μετά τον καθαρισμό και την φροντίδα των τραυμάτων, το επόμενο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι μώλωπες και οι φλεγμονές. Οτιδήποτε πονάει ή έχει ήδη πρηστεί, θέλει πάγο.

Εφαρμόζουμε παγοθεραπεία για 10΄ κάθε ώρα (10΄ πάγος, 50΄ εκτός) για τις πρώτες 24 ώρες, μετά την πτώση. Πάντα με παγοκύστη, ποτέ ο πάγος σε απευθείας επαφή με τις πληγές.

Αντιφλεγμονώδη

Θα χρειαστούμε κάποια αντιφλεγμονώδη για τη διαχείριση του πόνου από μέσα προς τα έξω.

Ύπνος

Η μέθοδος του σώματος μας, να αυτοδιορθώνεται γίνεται μέσω του ύπνου. Οπότε τις πρώτες μέρες μετά, κοιμόμαστε τουλάχιστον 6-8 ώρες την μέρα.

Κίνηση

Οι ημέρες μετά από μια πτώση, είναι πάντα δύσκολες. Το σώμα συνέρχεται από το σοκ, και συχνά νέοι μώλωπες και πόνοι εμφανίζονται.

Ίσως να φαίνεται περίεργο, αλλά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι κάποια μορφή κίνησης. Μπορούμε να βγούμε για ένα χαλαρό περπάτημα ή ακόμα και με το ποδήλατο, απλά για να περιστρέψουμε τα πόδια μας.

Αυτή η ενεργή αποθεραπεία θα συμβάλει στην προώθηση της ροής του αίματος (η οποία φέρνει θρεπτικά συστατικά στην τραυματισμένη περιοχή), αρχίζει να σπάει και να μετακινεί τη φλεγμονή και οι δύσκαμπτες αρθρώσεις μας κινούνται και νιώθουμε καλύτερα.

Επανάληψη

Συνεχίζουμε την παγοθεραπεία –πλέον τώρα μπορούμε να το κάνουμε 5-6 φορές τη μέρα- σε μέρη που είναι πρησμένα και αλλάζουμε το επίθεμα ή τους επιδέσμους καθημερινά.

Δεν χρειάζεται βιασύνη

Τις ημέρες μετά από μια σκληρή πτώση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα μας αναρρώνει. Όσο πιο δύσκολη είναι η πτώση, τόσο περισσότερο τραύμα το σώμα μας έχει να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει.

Έτσι, μετά την πρώτη εβδομάδα πηγαίνουμε σε εύκολες βόλτες, κάνουμε σωστή ενυδάτωση και διατροφή, και συνεχίζουμε να ξεκουραζόμαστε περισσότερο.

Less is more

Όσο λιγότερο καταπονήσουμε το σώμα μας, μετά την πτώση, τόσο πιο γρήγορα θα θεραπευτεί και τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις κανονικές μας προπονήσεις.

Προσοχή στους δρόμους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…