Ο πόνος στον καρπό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα σχετικά με το ποδήλατο. Μερικές φορές είναι γνωστή ως παράλυση του τιμονιού και συμβαίνει όταν υπάρχει συμπίεση του ωλένιου νεύρου που διατρέχει τα δυο τελευταία δάχτυλα μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, και μπορεί να αφήσει το χέρι μας αδύναμο, καθιστώντας πιο δύσκολο το φρενάρισμα ή την αλλαγή ταχυτήτων.

Προπονήσεις - Αποφεύγοντας τον πόνο στα χέρια

Εκτός από τη συμπίεση του νεύρου, αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από υπερδιέγερση του καρπού, για παράδειγμα αν ποδηλατούμε πιάνοντας τα drops για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Εάν αντιμετωπίζουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα τότε υπάρχουν πολλά πράγματα  που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Φυσικά, εάν δεν επιλύσουν το πρόβλημα, τότε είναι καλύτερο να επισκεφτούμε έναν φυσιοθεραπευτή.

Εάν ο καρπός και ο πόνος χεριών μας συμβαίνουν εκτός ποδηλάτου, τότε μπορεί να σχετίζονται με άλλους παράγοντες, όπως με γραφική δουλειά ή εργασία με υπολογιστή.

Πρόληψη του πόνου του καρπού με τοποθέτηση σε ποδήλατο

Εάν έχουμε πόνους όταν κάνουμε ποδηλασία, ειδικά αν υπάρχουν μόνο ενώ είμαστε πάνω στο ποδήλατό, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε τη θέση οδήγησης μας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βάζουμε υπερβολικό βάρος στα χέρια και τους καρπούς μας:

  • Μια σέλα που είναι πολύ ψηλή θα ρίξει το βάρος μας προς τα εμπρός
  • Το χαμηλό τιμόνι, δημιουργεί πάλι μεταφορά βάρους προς τα χέρια μας
  • Αν το μέγεθος του ποδηλάτου είναι μεγαλύτερο από το κανονικό – τότε θα έχουμε μεγαλύτερο οριζόντιο σωλήνα, με αποτέλεσμα να «τεντωνόμαστε» εμπρός
  • Ένας μεγαλύτερος λαιμός –προσπαθώντας να μοιάσουμε στους pro- θα δημιουργήσει το ίδιο πρόβλημα, μεταφέροντας εμπρός το βάρος μας

Δεν πρέπει λοιπόν να στηρίζουμε βάρος με τα χέρια μας. Πώς το ελέγχουμε; Ποδηλατούμε σε επίπεδη διαδρομή ή ελαφρώς κατηφορική και τοποθετούμε τα χέρια πάνω στο τιμόνι. Αν αισθανόμαστε ότι «πέφτουμε» προς τα εμπρός, τότε η θέση οδήγησης χρειάζεται σίγουρα έλεγχο.

Αν η θέση οδήγησης είναι σωστή

Εάν η θέση οδήγησης είναι σωστή αλλά έχουμε ακόμα πόνο, τότε μπορεί να φταίει η στάση μας πάνω στο ποδήλατο. Δεν θα πρέπει οι αγκώνες να είναι τελείως τεντωμένοι και οι ώμοι μας σφιγμένοι, γιατί έτσι μεταφέρουμε όλο το βάρος του κορμού πάνω στους καρπούς μας.

Οπότε χαλαρώνουμε τους ώμους και κρατάμε λυγισμένους ελαφρά τους αγκώνες. Επίσης προσέχουμε όταν πιάνουμε το τιμόνι από τις μανέτες ή τις μπάρες, οι καρποί να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα χέρια μας. Με άλλα λόγια, οι καρποί μας πρέπει να είναι χαλαροί και όχι υπερβολικά λυγισμένοι ή εκτεταμένοι.

Αλλαγή στάσης

Είναι καλό να αλλάζουμε συχνά τη θέση των χεριών μας, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Χρησιμοποιούμε τις μανέτες, τις μπάρες, τα drops καθώς καθένα από αυτά ευθυγραμμίζει τον καρπό mας ελαφρώς διαφορετικά.

Τα τιμόνια με ανατομικές μπάρες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από θέσεις. Αξίζει να πειραματιστούμε για να δούμε τι μας ταιριάζει.

Εάν έχουμε μικρά χέρια, θα πρέπει οι μοχλοί στις μανέτες να είναι υπό γωνία, έτσι ώστε να μπορούμε να τους καλύπτουμε χωρίς ένταση. Αυτό θα σας δώσει επίσης περισσότερο έλεγχο στα φρεναρίσματα και στις κατηφόρες.

Γάντια και ταινία τιμονιού –Μείωση πόνου στα χέρια

Τα γάντια αποτελούν μέρος της προστασίας μας και πρέπει πάντα να φοριούνται. Πρώτον, γιατί σε περίπτωση πτώσης θα προστατεύσουν τις παλάμες μας. Δεύτερον, γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στα χέρια. Το τζελ που έχει το γάντι γύρω από τη βάση του αντίχειρα, μπορεί να ελαττώσει την πίεση στο ωλένιο νεύρο και να αποφύγουμε τον πόνο.

Επίσης, μια ενισχυμένη με τζελ ταινία τιμονιού, θα δώσει πρόσθετη προστασία από τους κραδασμούς του δρόμου, κάτι που επίσης συμβάλλει στον πόνο των χεριών.

Συμπέρασμα

Αν εφαρμόσουμε κάτι από τα παραπάνω, σίγουρα θα ελαττώσουμε κατά πολύ τους πόνους στα χέρια μας.

Φυσικά, κατά καιρούς τα χέρια μας θα μουδιάζουν. Συμβουλή; Ανοιγοκλείνουμε την παλάμη μας για να ξεμουδιάσει και συνεχίζουμε την προπόνηση μας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τι κάνουμε όταν χάνουμε προπονήσεις;

Το να χάσουμε μια προπόνηση, σίγουρα δεν μας κάνει να νιώσουμε ευχάριστα, ειδικά όταν ακολ…