2ος Δρόμος της Δάφνης – Δελτίο Τύπου

Στο δρόμο του μύθου, της ιστορίας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, του τουρισμού!

Το Σάββατο 19 Μαίου  για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε από την «Cycling Hellas»  η καινοτόμα  ποδηλατική διοργάνωση με την επωνυμία  «2nd Tour of Daphne»  σε συνδιοργάνωση  με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Πηνειό , τις  Περιφέρειες  Θεσσαλίας,  Στερεάς Ελλάδας, τους  Δήμους Τεμπών και  Δελφών.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με την υποστήριξη   του  Δήμου Λαρισαίων, του  Δήμου  Φαρσάλων,  του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Λαμιέων  και του  Δήμου Γραβιάς , του Σωματείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος   «Δρυάς»,  της Εφορείας  Αρχαιοτήτων  Λάρισας, του ΕΚΑΒ Κεντρικής Ελλάδας, της Αστυνομικής  Διεύθυνσης  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αστυνομικής  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνδυάζοντας  τις αξίες του αθλητισμού  με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον τουρισμό  και την αρχαιότητα.

Κύριος στόχος  της διοργάνωσης   η ανάπτυξη  του  αθλητικού, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας. Παράλληλοι στόχοι είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η ανάπτυξη της ποδηλασίας αφενός και αφετέρου η τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εμπλέκονται και η ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών στοιχείων  και τοπικών προϊόντων.

Η ποδηλατική εκδήλωση απευθύνονταν στους λάτρες των μεγάλων ποδηλατικών αποστάσεων και της ιστορίας της χώρας μας. Πραγματοποιήθηκε με ποδήλατα δρόμου καλύπτοντας τη διαδρομή 230 χιλιομέτρων. Οι ποδηλάτες με σύμμαχο το καλό καιρό που επικράτησε, ξεκίνησαν  από την Κοιλάδα των  Τεμπών και  τερμάτισαν στο Μαντείο των Δελφών βασιζόμενοι στο μύθο* του θεού Απόλλωνα και της κόρης του Πηνειού Δάφνης.

Πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης νεαρές κοπέλες ντυμένες με  αρχαιοελληνική φορεσιά κρατώντας στα χέρια τους πανέρια, έραναν το δρόμο με φύλλα δάφνης και  προσέφεραν  κλαδιά δάφνης στους αθλητές  οποίοι σύμφωνα με το μύθο τα μετέφεραν  στον τελικό προορισμό  στους  Δελφούς, τον Ομφαλό της γης στην αρχαιότητα.

Το πρώτο κλαδί δάφνης το παρέδωσε στον ποδηλάτη Δαλαβίκα Κώστα  ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος  ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε ότι η εκδήλωση έχει  καθιερωθεί ως θεσμός, με απώτερο στόχο  η πορεία της δάφνης να ενοποιηθεί με την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας σε συνεργασία  με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ποδηλατικό ταξίδι των 230 χιλιομέτρων  στην ιστορία της χώρας συνεχίστηκε  περνώντας  και σταματώντας για υδροδοσία και ανεφοδιασμό σε πόλεις και χωριά,  προβάλλοντας  την ιστορία και τα πολιτιστικά στοιχεία του κάθε τόπου: 1ο χάνι στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, 2ο χάνι στις πηγές του Απιδανου  μπροστά στο άγαλμα της Θέτιδας κ Αχιλλέα,, 3ο χάνι στο Δομοκό, 4ο χάνι στη Λαμία κ πέρασμα από το άγαλμα Αθανασίου Διάκου, 5ο στο Χάνι της Γραβιάς. Ο τερματισμός και προορισμός ολοκληρώθηκε μπροστά στο Δημαρχείο των Δελφών. Τους ποδηλάτες υποδέχτηκαν ένθερμα και με χειροκροτήματα  σε όλες τις στάσεις ( χάνι)  τοπικοί άρχοντες καλωσορίζοντάς τους. Στον τερματισμό τους στους  Δελφούς  τους  απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα συμμετοχής και αναμνηστικό μετάλλιο από τους Τοπικούς  Άρχοντες και φορείς των Δελφών.

Η  “Cycling Hellas.gr”   εκφράζει θερμές ευχαριστίες  σε όλους τους  συνδιοργανωτές  φορείς , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, και τον  Ποδηλατικό Αθλητικό  Σύλλογο Πηνειό για τη θερμή αγκαλιά και υποστήριξη της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το ΕΚΑΒ Κεντρικής Ελλάδας και προσωπικά την Κα Αυγέρη για τη διάθεση ασθενοφόρου όχηματος  και πληρώματος που  συνόδευσαν  σε  μέχρι το τέλος την ποδηλατοπομπή.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας , το Αστυνομικό τμήμα Τεμπών, Φαρσάλων, το Αστυνομικό τμήμα Δομοκού και Γραβιάς, την  Αστυνομική Διεύθυνση Λαμίας,  Άμφισας και Δελφών για την πολύτιμη συνδρομή καθώς  συνόδευσαν  και περιφρούρησαν τους ποδηλάτες στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.

Υποστηρικτές

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται ακόμα στους υποστηρικτές  Δήμους Λαρισαίων, Φαρσάλων, Δομοκού, Λαμιέων, Κοινότητα Γραβιάς και Δήμο  Δελφών για τους υπέροχους γεμάτους μπουφέδες και για όλη την υποστήριξη της διοργάνωσης και για το καλωσόρισμα των αθλητών.

Ευχαριστούμε  για την  προσωπική  καθ΄όλα άριστη συνεργασία:  τον οικοδεσπότη και Δήμαρχο Τεμπών Κο Κολλάτο Κώστα, τον Πρόεδρο ΔΟΠΑΠΕΤ Κο Ζάρρα Λάμπρο,  τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κο Αγοραστό Κώστα, τον κο Μπουτίνα Ιωάννη Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού & Διά Βίου Μάθησης της Περιφερειας  Θεσσαλίας,  τον Κο Παιδή Αθανάσιο  Εντεταλμένο Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, τον Κο Μπουρμά Ηλία Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Αθλητισμού, την Κα Σδρόλια  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, , τον Κο Σάπκα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, τον Κο Κωσταρόπουλο Γιώργο  εντεταλμένο του Δήμου Λαρισαίων σε θέματα αθλητισμού,  τον Κο Δερλό Κων/νο Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων, τον Κο Ζώτο Νκόλαο Πρόεδρο  Αθλητικού κ Πολ/κού  Οργανισμού του  Δήμου Δομοκού, τον Κο Γεωργίου Γιάννη Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Γραβιάς, την Κα Μαίρη Ανδρεοπούλου Αντιδήμαρχο  Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών, τον Κο Νεκτάριο Μίχο Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ Τουρισμού, τον Κο Αναγνωστόπουλο Λουκά  Αντιδήμαρχο  Πολιτισμού του Δήμου Δελφών, την Κα Κρυσταλία Κώνστα Τοπική Σύμβουλο, τον Κο Λεωνίδα Σακελαρίου Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Δελφών και τέλος τον  Κο Αστέριο Χλωρό Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Σωματείου ΔΡΥΑΣ και τον Κο  Παπαδημούλη Αλέξανδρο Πρόεδρο του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου ΠΗΝΕΙΟΣ.

Χορηγοί

Ευχαριστούμε  ιδιαίτερα όλους τους  χορηγούς που ενίσχυσαν την προσπάθειά μας, που μας στήριξαν εξαρχής: την επιχείρηση «Φάρμα Παλαμάς» του Κου Τσιανάβα  Χρήστου για τη χορηγία γαλακτοκομικών προϊόντων, την επιχείρηση «Αγγελικούλα Ζάχαρη Αγγελικούλα μέλι» για τη χορηγία ξηρών καρπών,  το καφέ «Las Ramblas» και το Super Market «Α/S  AGORA»για τις μπάρες που διέθεσαν στους ποδηλάτες στους έξι σταθμούς ανεφοδιασμού, την επιχείρηση χαλβά Φαρσάλων «Καταραχιάς» για τον άψογο ανεφοδιασμό των ποδηλατών στα Φάρσαλα. Ευχαριστούμε ακόμα την εταιρεία ποδηλάτων «Κυκλοποδηλατική Bianchi – Ballistic-Clermont»  για την υποστήριξη με φορτηγό μεταφοράς υλικού και σακιδίων των ποδηλατών  σε όλη τη διαδρομή, την Κα Στέλλα Τσίπα για τα χρέη  της με βανάκι στη υποστηρικτική  θέση ουραγού της διοργάνωσης,  την επιχείρηση «Εργαλείων-Χρωμάτων Κουτζεκλίδη Κατερίνα» , και τους  Κολέτα Παναγιώτη,  Μπουρίκα Παναγιώτη, Τζένη Κολίτσα , Καρακώστα Ευριπίδη, Βασιλοπούλου Κορίνα , Ροδακόπουλο Δημήτρη, για τη πολύτιμη βοήθειά τους σε θέσεις κοντρόλ και γραμματειακή υποστήριξη.

Μόνιμοι συνεργάτες τους οποίους ευχαριστούμε το κατάστημα «Δαλαβίκας bikes», o ραδιοφωνικός Σταθμό της Θεσσαλίας,  «POWER FM 93.2 », η εταιρεία «Διαδικτυακές Υπηρεσίες».

το  καφέ της πόλης Λάρισας «Las Ramblas»,  η επιχείρηση «Νταούτης Service- υγραεριοκίνηση».

Χορηγοί Επικοινωνίας

Τέλος ευχαριστούμε όλους  τους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή και στήριξη της εκδήλωσης μας: την EΡΤ Λάρισας, την Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση ΕΡΤ, τον «POWER FM 93.2-  https://powerfm932.gr/» ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλίας,  την Ηλεκτρονική  εφημερίδα «http://www.larissanet.gr/», το ποδηλατικό περιοδικό «www.cyclonews.gr», το «Εν κινήσει» -ποδηλατική κοινότητα στο facebook.

Μεγάλο ευχαριστώ και θερμά συγχαρητήρια απευθύνουμε στους ποδηλάτες και  συνοδούς που συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τη διαδρομή και που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά στις αρχές  Απριλίου με την εκδήλωση να απευθύνεται έξω από τα σύνορα της χώρας!

*Ακολουθεί ο μύθος στον οποίο βασίστηκε η ποδηλατική εκδήλωση:

Ο  Μύθος αναφέρεται στην ανεκπλήρωτη πρώτη αγάπη  του Θεού Απόλλωνα με τη πανέμορφη νύμφη Δάφνη, καθώς ήταν η εκδίκηση του νεαρού Θεού Έρωτα στον Απόλλωνα. Ο Έρωτας είχε εκνευριστεί με τον Απόλλωνα που τον ειρωνεύτηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει μακριά τα βέλη του. Για να τον τιμωρήσει ο Θεός του Έρωτα έστειλε δύο βέλη. Ένα χρυσό βέλος της αγάπης  με μύτη διαμαντένια και ένα άλλο σιδερένιο με μύτη μολυβένια που διώχνει την αγάπη από την καρδιά! Με το χρυσό πέτυχε στην καρδιά τον Απόλλωνα και με το σιδερένιο σημάδεψε τη Δάφνη..

Έτσι, ο  Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη κόρη του Πηνειού και της Γαίας. Ήταν μία από της Νύμφες που βρίσκονταν στο πλευρό της δίδυμης αδερφής του Άρτεμης. Κάθε μέρα την κυνηγούσε μέσα στο δάσος και της εκδήλωνε τα αισθήματα του. Η νεαρή όμως με τίποτα δεν υπέκυπτε στην γοητεία του και προσπαθούσε να τον αποφύγει.

Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει.

Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η φουντωτή δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, έγινε συνώνυμο της ειρήνης και το χρησιμοποιούσαν για να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων.

Με τη Δάφνη στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας.  Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της Αρχαίας  Ελλάδας  που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης τα οποία οι προσκυνητές μετέφεραν από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών στο μαντείο  των  Δελφών.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα και των παλαιών προσκυνητών ξεκίνησαν οι ποδηλάτες το ταξίδι της δάφνης και την αναβίωση του μύθου!

Ήταν ένα όμορφο ποδηλατικό ταξίδι 230 χιλιομέτρων στην θαυμαστή μυθολογία της χώρας μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τρέξιμο και πόνος στην κοιλιά

Βγήκατε για το πρώτο σας τρέξιμο κι εκεί που έχετε αρχίσει να αισθάνεστε δρομέας και πως σ…