Τρεις ώρες πριν ξεκινήσει, αρχίζει η διαδικασία. Ξεκινώ μια προσεκτικά προετοιμασμένη σειρά ενεργειών, τόσο εξοικειωμένη με αυτό το σημείο στην εποχή που δεν χρειάζεται να κάνω λίστες. Τα τελετουργικά είναι δεύτερη φύση: Ξύπνημα, διαλογισμός, οπτικοποίηση, πρωινό. Το σώμα μου ξέρει ότι έρχεται κάτι, αλλά αισθάνομαι ήρεμη. Ξέρω τι να κάνω σε κάθε βήμα.

Κατά την προπόνηση, δεν χρειάζομαι ρουτίνες ή υπενθυμίσεις για να με βοηθήσουν να επικεντρωθώ στη διαδικασία. Το κάνω ενστικτωδώς. Σπάνια σκέφτομαι νευρικά για το αποτέλεσμα μιας προπόνησης, ή πώς θα νιώθω μόλις πάω στο ποδήλατό μου. Σκέφτομαι μόνο ένα βήμα κάθε φορά και πριν το καταλάβω, ακόμα ένα πρωινό, μια προθέρμανση, μια σκληρή διαλλειματική, μια μεγάλη βόλτα είναι πίσω μου.

Μόλις ξυπνήσω, παίρνω τη μέρα όπως έρχεται και κάνω ήσυχα τη δουλειά μου. Όταν πρόκειται για αγώνες, όμως, τα τελετουργικά μου χρησιμεύουν ως σημαντικά και χαλαρά σημεία αναφοράς, που με φέρνουν πίσω στη στιγμή και μου θυμίζουν να εμπιστεύομαι τη διαδικασία.

Η ομορφιά του απρόβλεπτου

Μέρος αυτού που κάνει τους αγώνες τόσο συναρπαστικούς είναι το απρόβλεπτο στοιχείο. Εάν το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο ή αν γνωρίζαμε ότι ο δυνατότερος αθλητής θα κερδίζει κάθε φορά, δεν θα χρειαζόταν καθόλου ο αγώνας. Αλλά πιστεύω ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, αφού διασχίσω την γραμμή εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτώ και την αβεβαιότητα.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το να μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε το καλύτερό μας και να δημιουργήσουμε «μαγεία», αλλά αυτό πάει μαζί με το φόβο και την κατανόηση ότι τα πράγματα μπορεί να μην έρθουν όπως θέλουμε. Συχνά αγωνίζομαι όλη την εβδομάδα με το τρενάκι των συναισθημάτων που προέρχονται από τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – ενθουσιασμός, χαρά, φόβος, αμφιβολία και απλή νευρικότητα. Αλλά όταν έρχεται η μέρα του αγώνα, κάτι αλλάζει.

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να το αποκλείσετε, πρέπει να σκεφτείτε και να αισθανθείτε κατά κάποιο τρόπο την ημέρα του αγώνα. Γιατί λοιπόν να μην σκεφτόμαστε πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε; Γιατί να μην αισθανόμαστε ότι είναι η μέρα μας; Η τελετουργία πριν από τον αγώνα, μου υπενθυμίζει ότι, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στους αγώνες που δεν μπορώ να ελέγξω, έχω κάνει ό, τι μπορώ για να κάνω το μυαλό και το σώμα μου έτοιμο για την μάχη.

Πώς να αποκτήσουμε την δική μας τελετουργία

Πειραματισμός

Προτείνω ανεπιφύλακτα να αναπτύξετε τα δικά σας τελετουργικά για να σας βοηθήσει να νιώσετε ηρεμία, και να είστε έτοιμοι να ανταγωνιστείτε την ημέρα του αγώνα. Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παγιώσετε τις ρουτίνες σας.

Προφανώς ο χρόνος που ξεκινά ο αγώνας σηματοδοτεί το τέλος της ρουτίνας, αλλά μπορείτε να σηματοδοτήσετε την αρχή με κάτι απλό, όπως ένα διαλογισμό ή την προετοιμασία του προ-αγωνιστικό γεύματος. Ξεκινήστε με αυτό το βασικό πλαίσιο και δοκιμάστε διαφορετικές ενέργειες και χρονοδιάγραμμα μέχρι να έχετε ένα σύνολο τελετουργιών που σας κάνει να αισθάνεστε έτοιμοι.

Το τέλειο τελετουργικό είναι αυτό που δουλεύει καλύτερα για εσάς και σας βοηθά να εμπιστεύεστε τη διαδικασία.


Να είστε ευέλικτοι

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιάσετε μια ρουτίνα που είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί σε απρόσμενες αλλαγές στο χρονισμό.

Για παράδειγμα, είχα ένα σκασμένο ελαστικό το πρωί πριν έναν αγώνα και έπρεπε να συντομεύσω το ζέσταμά, περιμένοντας να αλλάξω τροχούς. Ήμουν σε θέση να παραμείνω ήρεμη, να κάνω μια συντομότερη εκδοχή της ρουτίνας μου και ακόμα να φτάσω στην γραμμή εκκίνησης προετοιμασμένη.

Εάν οι ρουτίνες σας γίνονται υπερβολικά άκαμπτες, μπορούν τελικά να σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο προετοιμασμένοι όταν η μέρα του αγώνα δεν πάει τέλεια.

Η δική μου τελετουργία πριν από τον αγώνα

Προ-αγωνιστικό γεύμα

Πειραματιστείτε κατά την προπόνηση, για να βρείτε ένα προ-αγωνιστικό γεύμα και το χρονοδιάγραμμα που λειτουργεί για σας.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να έχετε ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες – το δικό μου είναι κρέπες ή βάφλες – περίπου 2,5-3 ώρες πριν από τον αγώνα ή μια μεγάλη προπόνηση.

Δεν υπάρχει τέλειο γεύμα ή τέλειο χρονοδιάγραμμα, όλα εξαρτώνται από το τι λειτουργεί για σας και σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Δοκιμάστε το με την προπόνηση και αρχίστε να συντονίζετε τον καλύτερο χρόνο για το σώμα σας.

Οργάνωση

Θεωρώ ότι αν είμαι οργανωμένη την ημέρα του αγώνα, ανακουφίζει από το άγχος της τελευταίας στιγμής. Τοποθετώ μπροστά μου ό,τι θα χρειαστώ – ρουχισμό, διατροφή, παγούρια κλπ. – το βράδυ πριν, ώστε να μπορώ εύκολα να ετοιμάσω και να συσκευάσω την τσάντα μου το πρωί.

Αυτό λειτουργεί για μένα, αλλά γνωρίζω και άλλους αθλητές που επιθυμούν να οργανωθούν και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα το πρωί ως ηρεμιστικό τελετουργικό. Βρείτε το χρονοδιάγραμμα που σας κάνει να αισθάνεστε πιο προετοιμασμένοι και ήρεμοι την ημέρα του αγώνα.


Βαθιά αναπνοή

Είμαι μεγάλος οπαδός διαλογισμού και οπτικοποίησης. Ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι μέρος της ρουτίνας σας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά μόνο και μόνο αν ενσωματώσετε βαθιές αναπνοές στην ημέρα του αγώνα.

Όταν παίρνετε βαθιές και αργές αναπνοές, καλωσορίζετε μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών που μειώνουν το στρες και μπορούν να βοηθήσουν την απόδοσή σας.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα σώματά μας μπαίνουν σε λειτουργία «αγώνα ή φυγής» καθώς ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η βαθιά και αργή αναπνοή βοηθά στην αύξηση του οξυγόνου στο σώμα σας και αντισταθμίζει αυτό το συναίσθημα ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα το οποίο, μεταξύ άλλων, επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό.

Προσθέτοντας μερικές σειρές βαθιών αναπνοών, καθώς η αρχή του αγώνα πλησιάζει, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι, μαζί με ένα αίσθημα ήρεμου ενθουσιασμού!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.