Οι πλειομετρικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται συνήθως από τους σπρίντερ και τους αθλητές δύναμης για να αναπτύξουν τις γρήγορες μυϊκές ίνες τους και να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ευκινησία τους. Το ερώτημα είναι ότι μπορεί η πλειομετρική προπόνηση να βελτιώσει την απόδοση στα αθλήματα αντοχής;

Ας ορίσουμε πρώτα τι είναι πλειομετρικές ασκήσεις: Είναι ασκήσεις που επιτρέπουν σε ένα μυ να φτάσει στη μέγιστη δύναμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την πλειομετρική ως «προπόνηση με άλματα», επειδή οι κοινές ασκήσεις περιλαμβάνουν άλματα και αναπηδήσεις, όλα με σκοπό την ελαχιστοποίηση του χρόνου που ξοδεύεται στο έδαφος. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια συνιστώσα σταθερότητας, καθώς και ένα συστατικό ενίσχυσης της δύναμης που μας βοηθά να επιβραδύνουμε αποτελεσματικά και έτσι να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σώματός μας.

Οπότε, η απάντηση είναι ναι, η πλειομετρική προπόνηση προσφέρει πολλά βασικά οφέλη για τους αθλητές αντοχής, όπως:

  • Βελτιωμένη ταχύτητα
  • Βελτιωμένη αντοχή
  • Πρόληψη τραυματισμών
  • Βελτιωμένο συντονισμό (δηλαδή την βελτιωμένη σύνδεση μεταξύ του εγκέφαλου μας και των κινήσεων του σώματός μας)

Βελτιωμένη ταχύτητα

Ας επικεντρωθούμε πρώτα στην εκτέλεση συγκεκριμένα. Εάν παρακολουθήσουμε βίντεο διαφόρων δρομέων, θα παρατηρήσουμε ότι οι γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι δρομείς περνούν λιγότερο χρόνο στο έδαφος.

Χρησιμοποιούν περισσότερη αποθηκευμένη ενέργεια με κάθε πάτημα του ποδιού για να επιταχύνουν στο επόμενο βήμα. Η πλειομετρική εκπαιδεύει το σώμα για να μειώσει αυτόν τον χρόνο επαφής με το έδαφος στο τρέξιμο και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική μηχανική λειτουργίας.

Βελτιωμένη αντοχή

Εκρηκτικές ασκήσεις, όπως μεγάλα άλματα και ασκήσεις με kettlebell, καθιστούν τις μυϊκές ίνες ισχυρότερες και πιο εύκαμπτες, διαστέλλοντας τις πριν από τη συστολή.

Σκεφτείτε τους τετρακέφαλους μύες πριν ένα άλμα: οι μύες μας διαστέλλονται καθώς μαζεύουμε τα γόνατα και χαμηλώνουμε τους γοφούς και, στη συνέχεια, συστέλλονται καθώς ανεβαίνουμε. Αν το κάνουμε αυτό επαναλαμβανόμενα, εκείνοι οι μύες ενισχύονται με κάθε συστολή.

Αυτή η δύναμη όχι μόνο θα βελτιώσει την αντοχή, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία της εκρηκτικής δύναμης, που χρησιμεύει στο σπριντ ή σε ένα ξεκόλλημα στην ποδηλασία.

Πρόληψη τραυματισμών

Σκεφτείτε πόσες φορές τα πόδια μας χτυπούν το έδαφος όταν τρέχουμε – μπορεί να μην είναι δύσκολο, αλλά είναι συνεχές, μερικές φορές για ώρες κάθε φορά. Καθώς τρέχουμε, όχι μόνο πρέπει να προωθήσουμε τον εαυτό μας από το έδαφος με το ένα πόδι, αλλά και να απορροφήσουμε τις δυνάμεις που δημιουργούνται όταν χτυπάτε στο έδαφος με το άλλο πόδι.

Εάν το σώμα μας δεν μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η συνολική κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών και επιδείνωσης της απόδοσης. Συχνά βλέπουμε αγώνες Ironman που αποφασίστηκαν στα τελευταία στάδια του αγώνα, όταν όλα καταλήγουν στο πόσο αποδοτικός μπορεί να είναι ο αθλητής όταν κουράζεται.

Αυτό που κάνουν οι πλειομετρικές ασκήσεις, είναι να διδάξουν στον εγκέφαλό μας να ενεργοποιήσει ορισμένους μυς σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να πάρει το φορτίο του σώματος, ενώ αυτό εργάζεται με ταχύτητα.

Αυτό είναι το κλειδί για την πρόληψης τραυματισμών. Όταν ο εγκέφαλός μας ξέρει πότε πρέπει να ενεργοποιεί ποιούς μύες, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις στην σπονδυλική μας στήλη και σε άλλες αρθρώσεις και είναι λιγότερο πιθανό να στραμπουλίξουμε τον αστράγαλο σας, για παράδειγμα. Έτσι, μπορούμε να διδάξουμε στον εγκέφαλό μας ότι μπορεί ακόμα να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά, ακόμα και όταν το σώμα είναι κουρασμένο.

Βελτιωμένος συντονισμός

Είναι το κεντρικό νευρικό μας σύστημα (ΚΝΣ) που ελέγχει τους μυες μας για να κολυμπήσουμε, να ποδηλατήσουμε και να τρέξουμε – οι σκελετικοί μύες δεν είναι πολύ έξυπνοι και απλώς εκτελούν ό,τι τους λέει το ΚΝΣ.

Αλλά το ΚΝΣ δεν ενεργοποιεί όλες τις ίνες σε ένα μυ. Η πράξη του τρεξίματος, για παράδειγμα, είναι μια ενορχήστρωση συστολής, σταθεροποίησης και χαλάρωσης όλων των μυών στο σώμα μας. Η αντοχή και η πλειομετρική προπόνηση διδάσκουν στο σώμα πώς να συντονίζει καλύτερα τις συσπάσεις των μυών, οι οποίες βοηθούν τις κινήσεις να γίνουν όλο και πιο αποτελεσματικές.

Με την ενσωμάτωση των πλειομετρικών στο πρόγραμμα αντοχής, θα προετοιμάσουμε  το σώμα μας για καλύτερες, αποτελεσματικότερες επιδόσεις στο τρίαθλο, την ποδηλασία ή σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προσωπικό προπονητικό πλάνο ΙΙ – Εβδομάδα προπόνησης

Κάθε ποδηλάτης που ξεκινάει πιο σοβαρά την προπόνηση έχει πιθανότατα ένα προπονητικό πλάνο…