Christian Prudhomme – Θέλουμε να δούμε το τέλος των βατόμετρων στο TDF

Μετά την παρουσίαση της διαδρομής του Tour de France για το 2019, ο Christian Prudhomme ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας τις ανησυχίες του διοργανωτή ASO. Ο διευθυντής του TDF ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης βατόμετρων στον αγώνα.

«Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την επιθυμία μας να δούμε το τέλος των βατόμετρων σε αγώνες, οι οποίοι εξουδετερώνουν την ένδοξη αβεβαιότητα του αθλήματος», ανέφερε ο Prudhomme στις τελευταίες του παρατηρήσεις.

Το κυρίαρχο τέμπο της Sky που οδηγεί το πελοτόν στα βουνά υπήρξε χαρακτηριστικό γνώρισμα του Tour de France τα τελευταία χρόνια και η προβλεψιμότητα του αγώνα έρχεται σε αντίθεση με την αβεβαιότητα που προσφέρεται στο Giro d’Italia και την Vuelta a España την ίδια περίοδο .

Πέρυσι, οι ομάδες μειώθηκαν σε 8 αθλητές, με ελάχιστη προφανή επίδραση στις τακτικές των αγώνων. Με την υπεροχή των μεσαίων ορεινών εταπ και με ανηφορικά σπριντ σε 8 ορεινές διαδρομές, η διαδρομή του 2019 έχει σχεδιαστεί με την ελπίδα να εμπνεύσει πιο επιθετικούς αγώνες.

Ο Prudhomme φαίνεται να δέχεται, ωστόσο, ότι η διαδρομή αυτή καθεαυτή δεν μπορεί να αλλάξει την έννοια του σύγχρονου Tour de France.

«Εξαρτάται από την UCI, αλλά λέω τι σκέφτομαι για να τονώσω τα πράγματα», δήλωσε ο Prudhomme στους δημοσιογράφους μετά από την έκκλησή του για απαγόρευση χρήσης βατόμετρων.

«Τα βατόμετρα είναι πολύ χρήσιμα στην προπόνηση, αλλά όταν οι αθλητές τα χρησιμοποιούν σε αγώνα, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν ακριβώς τι είδους προσπάθειες πρέπει να κάνουν – για πόσο χρόνο, σε αυτό ή σε εκείνο το επίπεδο… Αλλά εάν ένας αθλητής δεν ήταν σίγουρος ότι είχε ακόμα αρκετή δύναμη, αυτό θα άλλαζε τα πράγματα».

Πριν από μια δεκαετία, ο διοργανωτής ASO είχε μια παρόμοια αντίληψη για την ενδοσυνεννόηση και έγιναν προσπάθειες να απαγορευτεί η χρήση της σε 2 εταπ του αγώνα του 2009. Το πείραμα σταμάτησε μετά από μια σκόπιμη αργή πορεία στο 10ο εταπ, και ο Prudhomme υπονόμευσε την ιδέα να την απαγορεύσει τώρα.

«Η απομάκρυνση των ακουστικών δεν θα αλλάξει πολύ. Θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων, αυτό είναι βέβαιο, αλλά η μάχη σήμερα επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στα βατόμετρα απ ‘ό, τι στα ακουστικά», ανέφερε ο Prudhomme την Πέμπτη.

Τι γίνεται με τα δεδομένα του Velon;

Οι σκέψεις του Prudhomme επαναδιατυπώθηκαν από τον τεχνικό διευθυντή του Tour, Thierry Gouvenou, τον υπεύθυνο για το σχεδιασμό της διαδρομής κάθε χρόνο. Μιλώντας ο Gouvenou δήλωσε ότι η απαγόρευση των βατόμετρων θα έκανε τον αγώνα πιο ανοιχτό.

«Συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο ότι οι άνθρωποι θέλουν ένα λιγότερο ελεγχόμενο, λιγότερο προβλέψιμο στυλ αγώνων. Το κοινό θέλει ένα είδος ποδηλασίας όπου οι αναβάτες είναι οι πρωταγωνιστές, όχι οι αγωνιστικοί διευθυντές ή ο εξοπλισμός» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της UCI, David Lappartient, έχει εκφράσει προηγουμένως τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις των βατόμετρων σε αγώνες, αλλά κάθε προσπάθεια περιορισμού της χρήσης τους στον ανταγωνισμό είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει δύσκολες αντιδράσεις από τις ομάδες – μια και εκεί στηρίζεται το επιχειρηματικό μοντέλου Velon, που δημιουργήθηκε από διάφορες ομάδες του World Tour το 2014.

«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούσε να είναι καλό για ποδηλασία εν γένει, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε κάποια εταπ με βατόμετρα ή χωρίς ακουστικά – γιατί όχι; – να δώσουμε αξία στους αναβάτες για να ανταμείψουμε την τακτική», ανέφερε ο Gouvenou.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν, το κοινό το έχει ήδη συνειδητοποιήσει, νομίζω ότι οι διοργανωτές συνειδητοποιούν ότι τώρα εναπόκειται στις ομάδες, οι αθλητές να το συνειδητοποιήσουν και να συνεργαστούν για να βρουν μια λύση – ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε. “

Ο ολυμπιονίκης Greg Van Avermaet, ο οποίος παρουσίασε το Tour 2019, δεν μπόρεσε να περιορίσει τη χρήση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και αμφισβήτησε κατά πόσον το μέτρο θα είχε ουσιαστική διαφορά.

«Δεν μπορώ να μιλήσω από την πλευρά των αγωνιστικών διευθυντών, αλλά μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου: ποτέ δεν έχω δει πραγματικά το βατόμετρο μου, για μένα είναι το συναίσθημα και το πώς αισθάνεσαι και πόσο σκληρά μπορείς να πας. Χρησιμοποιώ το βατόμετρο μόνο μετά, για να δω πόσο σκληρά ήταν για το σώμα μου» , δήλωσε ο Van Avermaet.

«Για μένα, δεν νομίζω ότι κάνει καμιά διαφορά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…