Η σειρά ποδηλατικών παπουτσιών της Shimano,  S-Phyre έχει αναθεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό για το 2019, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου S-Phyre RC9 (RC901), που ανανεώνει το RC900 και του νέου RC7 (RC701) που αντικαθιστά το RC700.

Ως οι καλύτερες επιλογές παπουτσιών της Shimano, τα νέα RC9 και RC7 διαθέτουν σόλες από ανθρακονήματα, διπλά ρυθμιστικά τύπου Boa και παρόμοιο βάρος. Υπάρχει λοιπόν αρκετή διαφορά μεταξύ των δύο για να δικαιολογηθεί η σχεδόν διπλή δαπάνη για το S-Phyre; Είναι μια ερώτηση που, επιφανειακά, μοιάζει με την ερώτηση της αξίας μιας σειράς Dura-Ace έναντι μιας σειράς Ultegra…

Τι νέο υπάρχει και τι όχι

Η σειρά προϊόντων S-Phyre της Shimano – όπως είδαμε στο άρθρο μας για τα ποδηλατικά γυαλιά– σηματοδοτεί τη στροφή της εταιρίας προς πιο ποιοτικά αξεσουάρ. Συγκεκριμένα, για τα παπούτσια  S-Phyre, είναι η 1η φορά που η Shimano αλλάζει την παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής παπουτσιών. Με την παλιά μέθοδο, το πάνω μέρος του παπουτσιού τυλιγόταν γύρω από μια πλάκα από χαρτόνι – συνήθως ονομαζόταν «lasting board» – και στη συνέχεια η εξωτερική σόλα κολλούσε στην παραπάνω «κατασκευή». Με την καινούργια μέθοδο, στα παπούτσια S-Phyre η εξωτερική επιφάνεια τυλίγεται κατευθείαν γύρω από τη σόλα από ανθρακονήματα, μειώνοντας έτσι το βάρος του παπουτσιού.

Επιπλέον, η Shimano απομακρύνθηκε από τη μακρόχρονη τεχνολογία Custom-Fit με δυνατότητα θερμικής κατεργασίας, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα για χρήση πιο ελαφρών και εύκαμπτων υλικών.

Το αρχικό παπούτσι S-Phyre ήταν επίσης το πρώτο στη σειρά Shimano που χρησιμοποίησε ρυθμιστικά τύπου Boa, κάτι που αποτελεί τώρα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα παπούτσια της εταιρίας.

Shimano RC901

Shimano S-Phyre RC901 & RC701 - Παρουσίαση

Για το 2019, η 2η γενιά RC9 ή RC901 ενσωματώνει μια σειρά από μικρές αλλά ευπρόσδεκτες προσαρμογές που υποτίθεται ότι καθιστούν το παπούτσι πιο άνετο.

Shimano S-Phyre RC901 & RC701 - Παρουσίαση
Δεξιά το παλιό μοντέλο, αριστερά το καινούργιο

Το προηγούμενο γυαλιστερό ύφασμα που προσομοίαζε μπαλάκι του γκολφ, έχει αντικατασταθεί από ένα μονοκόμματο συνθετικό ύφασμα Teijin Avail. Το νέο υλικό διαθέτει περισσότερες οπές για βελτιωμένο αερισμό συνολικά και μεγαλύτερες στην εξωτερική πλευρά του ποδιού, για να παρέχουν περισσότερη άνεση – μια παρόμοια έννοια, αν και πιο περιοριστική, με την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ιδέα του Louis Garneau “X-Comfort Zone”. Η Shimano ισχυρίζεται ότι το νέο υλικό διατηρεί λιγότερη υγρασία.

Το εσωτερικό πλέγμα του αρχικού RC9 έχει αφαιρεθεί, για να αποφευχθεί η άσχημη πτυχή όταν σφίγγουμε το παπούτσι. Η Shimano ισχυρίζεται ότι η ομαλότερη επιφάνεια που προκύπτει, είναι ταχύτερη στην αεροδυναμική σήραγγα. Στο πίσω μέρος, ο αναθεωρημένος σχεδιασμός της φτέρνας ενισχύεται ακόμα εξωτερικά, αλλά το σχήμα τροποποιείται για να λειτουργεί με μια ευρύτερη ποικιλία σχημάτων ποδιών, προσφέροντας ταυτόχρονα βελτιωμένο κράτημα.

Το αρχικό RC9 περιλάμβανε ένα ζευγάρι κάλτσες S-Phyre, που λέγεται ότι αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα των παπουτσιών. Ενώ η Shimano εξακολουθεί να προσφέρει αυτές τις κάλτσες, ένα ζευγάρι δείγμα δεν περιλαμβάνεται πλέον.

Πέρα από όλα αυτά, το νέο RC901 είναι το ίδιο παπούτσι με το αρχικό RC9, το οποίο δεν είναι καθόλου κακό παπούτσι. Τα χαρακτηριστικά που μεταφέρονται στην 2η γενιά είναι:

  • Τα αγαπημένα ρυθμιστικά Boa IP1, με μικρο-ρύθμιση διπλής κατεύθυνσης και λειτουργία γρήγορης απελευθέρωσης
  • Η κατασκευή “Surround” στο πάνω μέρος που περιβάλλει το πόδι
  • Το «κατευθυντικό» υλικό, που συγκρατεί το πόδι μέσα από τη φτέρνα
  • Μια τεράστια γκάμα ρυθμίσεων εμπρός- πίσω στα σχαράκια
  • Ένα αντικαταστάσιμο πέλμα τακουνιού.
  • Θύρες αποστράγγισης στη σόλα και
  • η πιο άκαμπτη σόλα από ανθρακόνημα της Shimano.

Shimano RC701

Εξετάζοντας το νέο RC701, ο παλιός συνδυασμός συγκράτησης μονού Boa και συγκράτησης με άγκιστρο, αντικαταστάθηκε με διάταξη διπλού Boa. Πιο συγκεκριμένα, τα παπούτσια έχουν περάσει από μια μεγάλη αισθητική ανανέωση, και με την επιλογή λευκού, μαύρου ή κόκκινου-μαύρου χρώματος.

Πέρα από αυτό, το νέο RC7 είναι λίγο πολύ ίδιο με το προηγούμενο. Η σόλα από ανθρακόνημα, η οποία αποδίδει 10/12 στην κλίμακα ακαμψίας της Shimano παραμένει (το RC9 είναι 12/12), όπως και το πιο βασικό κάλυμμα της φτέρνας και το μη αντικαθιστάμενο πέλμα τακουνιού.

Η προσαρμογή στα σχαράκια είναι σχεδόν τόσο γενναιόδωρη όσο και με το RC9, και σίγουρα η τοποθέτηση τους δεν αποτελεί πρόβλημα. Σε διαφορά με το RC9, που διαθέτει μια πολύ καλή ενδιάμεση σόλα με στήριξη της καμάρας του ποδιού, το RC7 χρησιμοποιεί ένα πιο βασικό πέλμα.

Επίλογος

Τόσο το RC9 όσο και το RC7 διαθέτουν το σχεδιασμό εξωτερικής σόλας Shimano Dynalast, με ένα πιο επίπεδο προφίλ, από το μπροστινό μέρος του πέλματος προς τα εμπρός. Με τον σχεδιασμό αυτό, μειώνεται η ένταση του ποδιού, της γάμπας και του δικέφαλου. Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί, απλά τοποθετούμε τα πόδια μας επίπεδα στο έδαφος και στη συνέχεια σηκωνόμαστε στα δάχτυλα των ποδιών. Νιώθουμε την ένταση στις γάμπες μας; Αλλά ακόμη και η Shimano υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε όλη την ένταση από τα πόδια μας, γιατί τότε τα παπούτσια θα δημιουργούσαν μια αναποτελεσματική εφαρμογή.

Παρά τις ενημερώσεις για τα δύο μοντέλα, τα ισχυρισμένα βάρη παραμένουν αμετάβλητα από τους αντίστοιχους προκατόχους τους. Τα πραγματικά βάρη για τα S-Phyre RC901 και RC701 (μέγεθος EU43, ζευγάρι) είναι 512 γραμμάρια και 521 γραμμάρια αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Jonas Vingegaard 2025: Tour και Vuelta

Ο Jonas Vingegaard, ο δύο φορές πρωταθλητής του Tour de France, έχει βάλει στόχο την ανάκτ…