Λίγο πριν την αρχή της νέας σεζόν, είναι μια τέλεια στιγμή για να αναλογιστεί κανείς παραγωγικά το τι πήγε καλά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης και τι πρέπει να βελτιωθεί.

Παραθέτουμε μερικούς τρόπους, που αν τους ακολουθήσουμε θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ αθλητών (ή ερασιτεχνών) που τείνουν να επιτύχουν τους στόχους τους, έναντι εκείνων που δεν το κάνουν.

Προετοιμαζόμαστε εκ των προτέρων

Οι αθλητές που πλησιάζουν το 90% των προγραμματισμένων προπονήσεων τους, είναι εκείνοι που κάθονται και αναθεωρούν το προπονητικό πλάνο λίγες μέρες νωρίτερα.

Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται και πότε, και δεν χάνουν χρόνο να ολοκληρώσουν τους στόχους τους μόλις ξεκινήσουν.

Οπότε χαρτογραφούμε προσεκτικά το εβδομαδιαίο προπονητικό μας πλάνο, καθώς και το πλάνο της διατροφής μας.

Και γιατί όχι? Εάν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να σχεδιάσουμε και τη διατροφή μας ανάλογα.

Μείνουμε συγκεντρωμένοι

Αν ξεκινάμε την προπόνηση, τότε προπονούμαστε! Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε (σημείο 1) και το εφαρμόζουμε.

Αυτή η συγκέντρωση δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην προπόνηση – αν είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε τους στόχους μας γενικότερα, τότε και η προσωπική μας ζωή θα καλυτερεύσει, βοηθώντας την διαχείριση της άθλησης μας.

Διατηρούμε ένα Ουδέτερο Εγώ

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για το πώς ολοκληρώνουμε σωστά την προπόνηση μας, είναι ότι δεν ασχολούμαστε με την προπόνηση των γύρω μας.

Ακόμα κι αν, ας πούμε, βρισκόμαστε σε μέρα αποκατάστασης και μας προσπεράσει ένα γρήγορο γκρουπ από ποδηλάτες, η έξυπνη κίνηση είναι να επιμείνουμε στο προπονητικό πλάνο και να μην το μετατρέψουμε σε αγώνα.

Οι αθλητές που δείχνουν αυτοσυγκράτηση είναι εκείνοι που τερματίζουν πάντα με το πρώτο γκρουπ στους αγώνες.

Καλή διαχείριση χρόνου

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας περιορίζεται σε 24 ώρες κάθε μέρα, οπότε πρέπει να είμαστε έξυπνοι για το πώς τον ξοδεύουμε.

Προσεγγίζουμε «μυστικά» την προπόνηση μας, βρίσκοντας τρόπους να εκμεταλλευτούμε «νεκρό χρόνο» σε παραγωγικό χρόνο για προπόνηση. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 30΄ οδήγησης στη δουλειά, σε ποδηλασία 60΄.

Ουσιαστικά, οι «μυστικές προπονήσεις» περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση της προσωπικής μας αποτελεσματικότητας στη διαχείριση χρόνου, διατηρώντας παράλληλα ίδιο το προπονητικό φορτίο.

Δεν θέλουμε δηλαδή να ελαττώνουμε το φορτίο από μια προπόνηση (π.χ. από τέμπο σε χαλαρό ρυθμό) και παράλληλα να χάνουμε χρόνο από τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Αυτογνωσία

Δεν υπάρχει πιο χιλιοειπωμένο ρητό, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό: Ακούμε το σώμα μας!

Αυτό μπορεί να είναι απλό, όπως τα επίπεδα κόπωσης ή η διάθεση μας που δείχνει ότι χρειαζόμαστε μια ακόμα μέρα αποκατάστασης ανάπαυσης.

Μπορεί επίσης να είναι πιο επιστημονικό, όπως η παρακολούθηση του καρδιακού παλμού μας σε ηρεμία για να αποφευχθεί η υπερπροπόνηση και ο πιθανός τραυματισμός.

Αυτό συνδέεται επίσης με την ικανότητα του ουδέτερου εγώ (σημείο 3). Η ανάληψη μιας ακόμα ημέρας ξεκούρασης, δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας!

Επίλογος

Όταν σχεδιάζουμε τη σεζόν του 2019, αξίζει να εξετάσουμε πώς οι παραπάνω συνήθειες θα μπορούσαν να κάνουν τον εαυτό μας -και την προπόνηση μας- πιο αποτελεσματικούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό…