Όταν ρωτάς τους ανθρώπους ποια είναι η διαταραχή του μετατραυματικού άγχους (PTSD), η απάντηση συνήθως είναι: «Ναι, είναι αυτό υποφέρουν οι βετεράνοι, έτσι;»

Ναι, πολλοί από αυτούς υποφέρουν, αλλά δεν είναι όλη η ιστορία. Το τι μπορεί να προκαλέσει την συγκεκριμένη διαταραχή είναι πολλά περισσότερα πράγματα.

Η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βίαιη επίθεση, σοβαρό ατύχημα ή φυσική καταστροφή.

Οι ασθενείς υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες αναδρομές του τραυματικού γεγονότος, συνεχιζόμενου άγχους, αισθημάτων απομόνωσης και μοναξιάς ή ανεξέλεγκτων εκρήξεων θυμού. Η κατάσταση συνήθως εκδηλώνεται εντός 3 μηνών από το τραύμα, αλλά μπορεί να συμβεί ξαφνικά πολύ αργότερα.

Στο παρελθόν, υπήρχε σχεδόν μηδενική επίγνωση του PTSD  και τα συμπτώματα θεωρούνταν ως κάτι που οι άνθρωποι έπρεπε απλά να «αντέχουν». Ευτυχώς, αυτές τις μέρες όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο τρόπος για να πολεμήσουν την κατάσταση, είναι να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Όσο για τη θεραπεία, περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και θεραπεία έκθεσης. Ενώ οι δύο πρώτες είναι αρκετά σαφείς, το τελευταίο μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό.

Με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο ασθενής εκτίθεται σταδιακά στην πηγή του άγχους. Η θεραπεία ξεκινά με μικρότερη αγχωτική έκθεση, που συνεχίζει σταδιακά να μεγαλώνει, βοηθώντας το άτομο να ασχοληθεί με τις καταστάσεις που προκαλούν το άγχος, σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Μια διαφορετική προσέγγιση

Οι συνήθεις θεραπείες PTSD παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει και ένας άλλος, διαφορετικός τρόπος: Η άσκηση.

Και εδώ έρχεται το θέμα της ποδηλασίας. Οι ασθενείς που έχουν αναλάβει να ποδηλατούν τακτικά, αναφέρουν την ίδια εμπειρία: Η ποδηλασία τους προκαλεί ανακούφιση από τις αρνητικές σκέψεις, μια ψυχολογική διαφυγή από το φόβο.

Η έξοδος για μια βόλτα έχει το θεραπευτικό αποτέλεσμα μιας τελετουργίας. Αυτό (κυριολεκτικά) συνεπάγεται μια αλλαγή στον αέρα που αναπνέουμε, βοηθά να «φύγει» το μυαλό από ιδεοληπτικές σκέψεις και να επικεντρωθεί σε νέες εμπειρίες.

Οι ασθενείς συχνά μιλούν ότι ακούν και βλέπουν πράγματα που δεν τα είχαν αντιληφθεί πριν. Η ταχύτητα και η κίνηση βοηθούν να τους θυμίζει πόσο καλά μπορεί να νιώσει κανείς ζωντανός.

Ωστόσο, η ποδηλασία δεν βοηθά μόνο στην «τρέχουσα» κατάσταση του νου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μειώνει επίσης τα επίπεδα μακροχρόνιου άγχους.

Το τέχνασμα είναι να κάνουμε την ποδηλασία μια δραστηριότητα ρουτίνας. Η ποδηλασία σε τακτική βάση σημαίνει ότι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι και συνεπώς συνηθίζουμε τα φυσιολογικά συμπτώματα του PTSD.

Μένοντας από ανάσες σε μια ανηφόρα ή βιώνοντας αυξημένους παλμούς, δεν είναι τόσο τρομακτικό πια.

Επίλογος

Τα θετικά αποτελέσματα της ποδηλασίας έχουν αναγνωριστεί από βετεράνους που αποφάσισαν να το διαδώσουν και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση τόσο για τη σοβαρότητα του PTSD, όσο και για τα οφέλη της ποδηλασίας.

Οργανισμοί όπως το Pedal Against PTSD έχουν ασχοληθεί με την έρευνα και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

21ο εταπ – Τελικό εταπ στον Cavendish

Ο Mark Cavendish κέρδισε το τελευταίο εταπ του Giro d’Italia στη Ρώμη. Ο Βρετανός αθ…