Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές αντοχής για να μπορούν να ανοικοδομήσουν τους μύες τους, να αποκατασταθούν και να συνεχίσουν την προπόνηση. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες από τις διαφορές μεταξύ των πηγών πρωτεϊνών.

Οι σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος (whey proteins) είχαν άνθιση με την έκρηξη του bodybuilding της δεκαετίας του ’80 και το έξυπνο μάρκετινγκ έχει πείσει τόσο τους αθλητές όσο και τον ευρύτερο πληθυσμό, ότι η σκόνη πρωτεΐνης είναι το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία και απόδοση.

Ωστόσο, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θεωρούνται πλέον οι μόνες βιώσιμες πηγές πρωτεϊνών. Καθώς οι φυτικές τροφές συγκεντρώνουν δυναμική, είναι ευκολότερο και πιο νόστιμο από ποτέ να εξερευνήσουμε τα οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών αντί των παλαιών, όπως ο ορός γάλακτος.

Πώς παράγονται

Ο ορός γάλακτος είναι το υγρό μέρος του γάλακτος που διαχωρίζεται κατά την παραγωγή του τυριού. Για πολλά χρόνια, αυτό το υποπροϊόν θεωρήθηκε ως απόβλητο,  μέχρι οι bodybuilders και οι έμποροι γαλακτοκομικών προϊόντων διαπίστωσαν ότι ήταν υψηλό σε πρωτεΐνες και πολύ φθηνό. Μόλις διαχωριστεί ο ορός γάλακτος, θερμαίνεται, παστεριώνεται και ξηραίνεται. Στη συνέχεια, προστίθενται γλυκαντικά και συντηρητικά για να παράγουν αυτό που αναγνωρίζουμε ως σκόνη πρωτεΐνης.

Οι φυτικές πρωτεϊνικές πηγές, από την άλλη πλευρά, απαιτούν ελάχιστη επεξεργασία. Μερικοί, όπως η βρώμη, τα καρύδια και τα φασόλια απλά αναπτύσσονται με τα απαραίτητα αμινοξέα που περιλαμβάνονται. Άλλοι, όπως το βούτυρο καρύδι και το tofu, απαιτούν κάποια επεξεργασία, αλλά γενικά λιγότερο από ότι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα δοχείο σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Πλήρεις πρωτεΐνες

Φυσικά, οι αθλητές επιλέγουν συχνά ορό γάλακτος επειδή είναι μια πλήρης πηγή πρωτεϊνών: περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να καταναλώνουμε με τη διατροφή μας. Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα είναι πλήρεις πρωτεΐνες, ενώ οι φυτικές πρωτεϊνικές πηγές συχνά χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να παράσχουν και τα 9 αμινοξέα (ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι τα φασόλια και το ρύζι, τα οποία περιέχουν συμπληρωματικά αμινοξέα και μαζί δημιουργούν μια πλήρη πρωτεΐνη).

Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι καμία φυτική προέλευση δεν παρέχει ολοκληρωμένες πρωτεΐνες. Η σόγια, η κινόα, το μπιζέλι, η κάνναβη, και η πρωτεΐνη ηλίανθου είναι μόνο μερικές από τις πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες εκεί έξω – κάτι που τους καθιστά εξίσου βολικό με τον ορό γάλακτος όταν πρόκειται να πάρει το σώμα σας τα αμινοξέα που χρειάζεται.

Πυκνότητα θρεπτικών ουσιών

Η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών αναφέρεται στον αριθμό των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να προσφέρει η τροφή ανά θερμίδα. Θρεπτικά τρόφιμα αποτελούν τα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Θα βρείτε τρόφιμα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα οποία περιέχουν λίγα θρεπτικά συστατικά και συχνά πολλές θερμίδες (σκεφτείτε junk food). Για να διατηρηθεί η βέλτιστη υγεία, οι αθλητές αντοχής πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα πυκνά σε θρεπτικά συστατικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, η σκόνη ορού γάλακτος στερείται οποιουδήποτε άλλου θρεπτικού συστατικού. Οι φυτικές πηγές, από την άλλη, παρέχουν όλες τις πρωτεϊνικές μας ανάγκες, ενώ παράλληλα συσκευάζουν επιπλέον θρεπτική αξία πέρα ​​από την πρωτεΐνη μόνη της.

Πέψη και υγεία

Σχεδόν το 65% από εμάς υποφέρουμε από κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη. Επειδή ο ορός γάλακτος προέρχεται από το γάλα, μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτεί. Αν είχαμε ποτέ στομαχική δυσφορία μετά την κατανάλωση ορού γάλακτος, τότε μπορεί να βρισκόμαστε σε αυτό το ποσοστό.

Μερικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων – και αυτό συμπεριλαμβάνει τις συνέπειες της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων από μια βιομηχανία που χρησιμοποιεί ευρέως τα αντιβιοτικά στα ζώα.

Τα πρόσθετα σε σκόνες πρωτεΐνης μπορούν επίσης να βλάψουν την υγεία. Είτε με βάση τον ορό γάλακτος είτε το φυτό, βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε πρωτεΐνη επιλέγετε δεν περιέχει μαλτοδεξτρίνη, ακεσουλφάμη k, σουκραλόζη ή ασπαρτάμη. Παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί ως νόμιμα πρόσθετα τροφίμων, όλα τα παραπάνω συνδέονται με σοβαρά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Οι φυτικές πηγές, από την άλλη πλευρά, περιέχουν ίνες και ένζυμα που βοηθούν ενεργά την πέψη. Τα περισσότερα φυτά είναι αρκετά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους, και εάν επιλέξουμε μια φυτική πρωτεΐνη αντί για ορό γάλακτος, αποφεύγουμε τα επιβλαβή πρόσθετα.

Το περιβάλλον

Βέβαια, μιλάμε για πηγές πρωτεϊνών για τους αθλητές αντοχής, αλλά θα ήταν αδιάφορο να αγνοήσουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών για το περιβάλλον. Μια σύντομη αναζήτηση θα επισημάνει τις μη βιώσιμες επιπτώσεις των βιομηχανιών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις.

Ως αθλητές αντοχής, μια πτυχή που σίγουρα αγαπάμε είναι η προπόνηση και οι αγώνες στη φύση. Εάν οι διαιτητικές μας επιλογές μπορούν να ωφελήσουν το περιβάλλον, τότε θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ποιο να επιλέξουμε;

Υπάρχουν πολλά αρνητικά ζητήματα γύρω από τη χρήση σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος για επιδόσεις αντοχής. Είναι αποτελεσματικό στην οικοδόμηση μυών, αλλά κατά τη γνώμη μου, εκεί είναι όπου τα οφέλη σταματούν, και, σε πολλές περιπτώσεις, οι βλαβερές επιπτώσεις εμφανίζονται.

Όταν υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή πρωτεΐνης που συσκευάζει όλα τα οφέλη του ορού γάλακτος (και εξαλείφει πολλά από τα μειονεκτήματα με συγκρίσιμο κόστος), γιατί δεν θα διερευνήσουμε αυτή την επιλογή;

Οι πηγές φυτικών πρωτεϊνών αναπλάθουν το μυϊκό ιστό και βοηθούν στην αποκατάσταση όπως ή και καλύτερα από τον ορό γάλακτος, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία μας, να μας προσφέρουν μια μεγαλύτερη γκάμα θρεπτικών συστατικών και είναι πολύ καλύτερες για το περιβάλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…