Το παλαιότερο και πιθανώς το πιο «λοφώδες» Μνημείο στο καλεντάρι, εκκινεί αυτή την Κυριακή, από Λιέγη σε Μπαστόν και πάλι πίσω, για 256 σκληρά χιλιόμετρα.

Luik – Bastanaken – Luik το αποκαλούν στη Φλάνδρα. Liège – Bastogne – Liège στη γαλλόφωνη Βαλλονία – το “La Doyenne” είναι το όνομα του Κυριακάτικου αγώνα.

Σε σύγκριση με τα άλλα Μνημεία, το Milan – San Remo είναι μεγαλύτερο. Το Flanders έχει τον απόλυτο συνδυασμό λόφων/λιθόστρωτου. Το Paris – Roubaix είναι πιο τρελό και έχει τα περισσότερα/μεγαλύτερα λιθόστρωτα τμήματα, ενώ η Λομβαρδία είναι πιο όμορφη διαδρομή. Όμως, το Liège είναι το παλαιότερο Μνημεία – εκκίνησε πρώτη φορά ως ερασιτεχνικός αγώνας το 1892 – και αναμφισβήτητα, το πιο δύσκολο από όλα!

Στη διαδρομή, δεν υπάρχουν νωρίς κατηγοριοποιημένες αναβάσεις. Η πρώτη ανάβαση έρχεται στο 76ο χλμ, με το Côte de la Roche-en-Ardene. Η 2η στο 123ο χλμ  είναι η Cote de Sant-Roch. Η 3η ανάβαση, το Mont-le-Soie στο 164ο χλμ, σηματοδοτεί την έναρξη του «πραγματικού» αγώνα με τις τελευταίες 9 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις μέσα σε 100 χλμ – αυτό σημαίνει περίπου 1 ανάβαση ανά 11 χλμ.

Υπάρχουν 11 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις, με ελάχιστα επίπεδα τμήματα. Και οι αναβάσεις αυτές δεν απευθύνονται σε ανηφορίστες. Για παράδειγμα το θρυλικό La Redoute.

Liège – Bastogne – Liège 2020 - Παρουσίαση

Το La Redoute ήταν εκεί όπου ο νικητής θα έκανε την κίνηση του, με μήκος 2.4 χλμ και με συνεχώς μεταβαλλόμενη κλίση, ώστε να μη μπορείς να βρεις ένα ρυθμό.

Η τελική ανάβαση είναι το Cote de la Roche-aux-Faucons στα τελευταία 14 χλμ του αγώνα από τα συνολικά 256 χλμ. Είναι το σημείο όπου ο Fuglsang ξεκίνησε τη νικηφόρα επίθεσή του το 2019. Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 4.000 μ υψομετρικά στον αγώνα – όπως σε ένα ορεινό εταπ σε Grand Tour.

Liège – Bastogne – Liège 2020 - Παρουσίαση Liège – Bastogne – Liège 2020 - ΠαρουσίασηΜερικοί από τους νικητές του αγώνα είναι οι Ferdi Kubler (Ελβετία) δύο φορές 1951 & 1952, Stan Ockers (Βέλγιο) 1955, Eddy Merckx (Βέλγιο) 1972, Moreno Argentin (Ιταλία) 1991, Davide Rebellin (Ιταλία) 2004, Philippe Gilbert (Βέλγιο) 2011 και Alejandro Valverde τρεις φορές 2006, 2015 και 2017 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…