Γιατί ενδιαφέρονται τόσο οι αθλητές για τα BCAA; Ποια οφέλη μπορούμε να περιμένουμε στην ποδηλασία; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην έρευνα σχετικά με τα BCAA και τους αθλητές αντοχής.

Οι περισσότερες μελέτες για τα BCAA στον αθλητισμό γίνονται σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα δύναμης. Αλλά υπάρχει κάποια έρευνα για την αντοχή τώρα επίσης.

Βελτιωμένο σπριντ και ανοσοποιητική λειτουργία

Μια μελέτη του 2015 σύγκρινε ποδηλάτες που χρησιμοποιούσαν 12 γρ BCAA την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 εβδομάδων, με άλλους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Η ομάδα BCAA βελτίωσε την απόδοσή της στο σπριντ και διατήρησε υγιέστερη ανοσία κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης καλύτερα από εκείνη που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Μειωμένη μυϊκή βλάβη

Μια μελέτη του 2007 σε ποδηλάτες που έλαβαν ενεργειακά ποτά με BCAA, υπέστησαν σημαντικά λιγότερη μυϊκή βλάβη, δεν ένιωθαν τόσο πόνο και μπορούσαν να παράγουν περισσότερη δύναμη 24 έως 48 ώρες μετά από μια βόλτα 90΄, σε σχέση με ένα κανονικό ενεργειακό ποτό.

Μια νεότερη μελέτη από το 2013 επιβεβαίωσε τα ευρήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων BCAA μπορεί να μειώσει τη μυϊκή βλάβη που σχετίζεται με την άσκηση αντοχής.

Καλύτερη μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση στην αποκατάσταση

Μια μελέτη του 2011 εξέτασε αθλητές που ολοκλήρωσαν 2 ξεχωριστές προπονήσεις 60΄, στο 60% του VO2max με συμπληρώματα βασικών αμινοξέων.

Όταν οι αθλητές κατανάλωναν ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη (ένα από τα 3 αμινοξέα του BCAA), η μυϊκή τους πρωτεϊνοσύνθεση ήταν 33% υψηλότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης και είχαν χαμηλότερη συνολική διάσπαση πρωτεϊνών του σώματος, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν ένα ρόφημα με κανονική συγκέντρωση λευκίνης.

Μειωμένη αντιληπτή προσπάθεια

Μια πρόσφατη μελέτη του 2020 εξέτασε το ποσοστό της αντιληπτής προσπάθειας (RPE) σε ποδηλάτες που χρησιμοποιούν BCAA. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να κάνουν ποδήλατο στα 75 Watt και η αντίσταση αυξανόταν κατά 25 Watt κάθε 3 λεπτά.

Η δοκιμή σταμάτησε όταν το πεταλάρισμα τους έπεσε κάτω από τις 60 rpm ή όταν εξαντλήθηκαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη του εμπορικά διαθέσιμου συμπληρώματος με βάση το BCAA μειώνει το RPE. Αυτό το μειωμένο RPE επέτρεψε στους ποδηλάτες να διατηρήσουν υψηλότερο φορτίο. Το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη περιελάμβανε 13,2 g υδατάνθρακες, 3,2 g BCAA και 1,6 g L-αλανίνη.

Καλύτερη αποκατάσταση από τραυματισμό

Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την απόδοση, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα BCAA θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά όταν αντιμετωπίζουμε έναν αθλητικό τραυματισμό.

Τα BCAA βοηθούν στη μείωση της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την απώλεια προπόνησης και την ακινητοποίηση. Ενισχύουν την πρωτεϊνική σύνθεση και αναστέλλουν τη διάσπαση των πρωτεϊνών περισσότερο από άλλα αμινοξέα.

Έτσι, εάν τραυματιστούμε, η συμπερίληψη BCAA στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης και να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε γρήγορα στην προπόνηση.

Τα BCAA θα μας κάνουν πιο γρήγορους;

Συνολικά, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για τις επιδράσεις των BCAA. Δεν έχουμε αρκετές μελέτες για αθλητές αντοχής. Αλλά υπάρχει ένα επιχείρημα για τα BCAA στην ποδηλασία.

Φαίνονται να είναι αποτελεσματικά στην αποκατάσταση, μειώνουν την αντιληπτή προσπάθεια και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε το σπριντάρισμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τρέξιμο και πόνος στην κοιλιά

Βγήκατε για το πρώτο σας τρέξιμο κι εκεί που έχετε αρχίσει να αισθάνεστε δρομέας και πως σ…