Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αύξηση βάρους είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης, αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας υπέρβαροι. Πότε λοιπόν αρχίζουμε να παίρνουμε βάρος και ποια είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα που προκαλούν αύξηση βάρους;

Πότε αυξάνεται το βάρος;

Αρχικά, ας αφαιρέσουμε τα στατιστικά στοιχεία. Μια κοινά αναφερόμενη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2013 από τον Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας εξέτασε 58 δημοσιεύσεις που περιελάμβαναν 555.783 ασθενείς και κατέληξε στο εξής:

«Οι ενήλικες τείνουν να παίρνουν βάρος σταδιακά μέχρι τη μέση ηλικία. Αν και η μέση αύξηση βάρους είναι 0,5 έως 1 κιλό ετησίως, αυτή η μέτρια συσσώρευση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου».

Αν θέλουμε μερικούς αριθμούς, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας κορυφώνεται μεταξύ 40 και 59 ετών. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι στη συνέχεια μειώνεται ελαφρώς, μετά την ηλικία των 60 ετών. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα άτομα άνω των 60 χάνουν μερικές φορές βάρος λόγω ασθένειας.

Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας;

Κάποιοι μπορεί να νομίσουν ότι όλα οφείλονται στον επιβράδυνση του μεταβολισμού. Όπως αποδεικνύεται, η έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο. Ο μεταβολισμός μας είναι πολύ σταθερός από τα 20 μας μέχρι τα 50 μας.

Αρχίζει να επιβραδύνεται μόλις στα 60, δηλαδή όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ήδη παχύσαρκοι. Αν θέλουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς αλλάζει ο μεταβολισμός μας, ρίχνουμε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο.

Γιατί αυξάνεται το βάρος με την ηλικία;

Αν δεν είναι ο ίδιος ο μεταβολισμός, γιατί ο μέσος άνθρωπος παίρνει βάρος με την ηλικία; Ένας μεγάλος λόγος είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής καθώς μεταβαίνουμε από έναν δραστήριο 20χρονο σε έναν ενήλικα μέσης ηλικίας, που κάνει καθιστική ζωή. Αλλά υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που ενσωματώνεται στη φυσιολογία μας. Οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται από διαφορετικές ορμόνες, αλλά έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στο βάρος.

Για τις γυναίκες, είναι η εμμηνόπαυση. Συμβαίνει συχνότερα μεταξύ 45 και 55 ετών και προκαλεί σημαντική πτώση της ορμόνης οιστρογόνου. Αυτή η πτώση κάνει το σώμα πολύ πιο πιθανό να αποθηκεύσει μερικά επιπλέον κιλά λίπους γύρω από την κοιλιά. Αυτή η αλλαγή στην αποθήκευση λίπους μπορεί να κάνει την αύξηση βάρους πιο αισθητή.

Για τους άνδρες, είναι η σημαντική πτώση της τεστοστερόνης που μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται σταδιακά γύρω στα 40 με ρυθμό περίπου 1-2% ετησίως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη μυϊκή μάζα και υψηλότερη μάζα λίπους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο BMR και λιγότερες θερμίδες που καίγονται σε κατάσταση ηρεμίας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιστάθμιση.

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μπορούμε να δούμε ότι η ηλικία μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην εξηγεί γιατί ακόμη και νεότεροι άνθρωποι παίρνουν βάρος ή γιατί μερικοί ηλικιωμένοι καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Αποδεικνύεται ότι οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συχνά ο κύριος μοχλός της ταχείας αύξησης βάρους. Το σώμα μας τείνει να προστατεύει το τρέχον βάρος και την τρέχουσα αποθήκευση λίπους. Δεν είναι εύκολο να χάσουμε ή να κερδίσουμε βάρος με μικρές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας έχει εργαλεία για να ρυθμίσει την ισορροπία μας.

Εάν αρχίσουμε να τρώμε λίγο περισσότερο, έχοντας περισσότερες θερμίδες γινόμαστε πιο δραστήριοι, κάνοντας δουλειές στο σπίτι ή ασκούμαστε περισσότερο και έτσι καταναλώνουμε τις επιπλέον θερμίδες. Με την ίδια λογική, εάν τρώμε λιγότερο, το σώμα μας απλώς μειώνει την έκκριση ορισμένων ορμονών για να μας κάνει λιγότερο δραστήριους, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και να διατηρήσουμε την ισορροπία.

Όταν οι αλλαγές στην εξίσωση των θερμίδων είναι μεγαλύτερες, τότε το σώμα μας παλεύει να αντισταθμίσει και το αποτέλεσμα είναι συχνά αύξηση βάρους. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, που δεν σχετίζονται με την ηλικία:

Διακοπές

Η έρευνα δείχνει ότι το 52% της μέσης ετήσιας αύξησης βάρους συμβαίνει σε λίγες μόνο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ο λόγος είναι η υψηλή διαθεσιμότητα γευστικών φαγητών, η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα και πολλές κοινωνικές ενδείξεις για φαγητό.

Καθιστική δουλειά

Η μετάβαση από την ενεργό πανεπιστημιακή ζωή στο να καθόμαστε σε ένα γραφείο όλη μέρα, δουλεύοντας υπερωρίες για να βοηθήσουμε την καριέρα μας.

Αυτή είναι η τέλεια κατάσταση που μειώνει δραματικά την κατανάλωση θερμίδων και ξεκινά μια διαδικασία σταδιακής αύξησης βάρους.

Τραυματισμός ή ασθένεια

Οτιδήποτε μας απομακρύνει από τη ρουτίνα της άσκησής μας μακροπρόθεσμα, μειώνει την παραγωγή θερμίδων σας και μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή παρόρμηση για να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Δημιουργία οικογένειας

Το αυξημένο άγχος, ο κακός ύπνος και ο περιορισμένος χρόνος για άσκηση και προετοιμασία φαγητού μπορούν εύκολα να σπάσουν την ισορροπία της εξίσωσης των θερμίδων, προς όφελος της αύξησης βάρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς χρησιμεύει η προπόνηση δύναμης στην ποδηλασία;

Ως ποδηλάτες, είναι συνήθως δύσκολο να αφοσιώσουμε χρόνο εκτός σέλας για να σηκώνουμε βάρη…