Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγουμε την ευθύνη για το βάρος και την υγεία μας είναι να κατηγορήσουμε την κληρονομικότητα. Μπορεί η αύξηση βάρους μπορεί να αποδοθεί στην κληρονομικότητα ή εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας;

Πώς η γενετική επηρεάζει το βάρος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι το πόσο διαφορετικά επιδρούν τα γονίδια, σε σχέση με το σωματικό μας βάρος, από άτομο σε άτομο.

Η έρευνα δείχνει ότι για μερικούς ανθρώπους, τα γονίδια αντιπροσωπεύουν μόλις το 25% της προδιάθεσης για παραπάνω βάρος, ενώ για άλλους η γενετική επιρροή φτάνει το 70%. Τώρα, προτού αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι ανήκουμε στην κατηγορία των 70%, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την επιγενετική.

Η επιγενετική είναι ο βασιλιάς

Η επιγενετική είναι η μελέτη του πώς το περιβάλλον και οι συνήθειές μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά μας. Έτσι, η αλλαγή του τρόπου ζωής, μπορεί να τροποποιήσει ακόμη και το πιο δυσμενές γονιδιακό προφίλ.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, το μόνο που μας μένει είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Και η έρευνα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής δείχνει ότι είματε υπεύθυνοι για πολλά!

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που δείχνουν πόσο ισχυρές μπορεί να είναι οι σωστές επιλογές τρόπου ζωής.

Βελτιώσεις ύπνου

Μια μελέτη του 2015 εξέτασε γυναίκες που έκαναν δίαιτα χαμηλών θερμίδων για 2 μήνες. Εκείνες που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες ημερησίως είχαν τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και τα υψηλότερα επίπεδα βισφατίνης, μιας πρωτεΐνης που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν οδηγίες να αυξήσουν τον ύπνο τους σε περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα.

Και φαίνεται ότι ο καλός ύπνος δεν μας βοηθά μόνο να αποτρέψουμε την αύξηση βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε λίπος και να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα.

Σε αυτή τη δοκιμή διάρκειας 2 εβδομάδων, 10 ενήλικες με υπερβολικό βάρος ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Όσοι κοιμόντουσαν μόνο 5.5 ώρες τη νύχτα έχασαν 55% λιγότερο σωματικό λίπος και 60% περισσότερη μυϊκή μάζα από εκείνους που κοιμόντουσαν 8.5 ώρες τη νύχτα.

Διαχείριση άγχους

Τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες στο σώμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος σύμφωνα με μια μελέτη του 2018. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πείνα και την επιθυμία για εξαιρετικά εύγευστα, πλούσια σε θερμίδες τροφές.

Μια δοκιμή σε παχύσαρκους ασθενείς από το 2014 υποδηλώνει επίσης ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Το χρόνιο στρες μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει αλλά και να ενισχύσει το υπερβολικό βάρος.

Εισαγωγή τροφών ολικής άλεσης

Μια δοκιμή από το 2019 εξέτασε τι συμβαίνει όταν χορηγούμε σε ενήλικες με φυσιολογικό σταθερό βάρος, είτε μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είτε μια δίαιτα με τρόφιμα ολικής άλεσης για 2 εβδομάδες. Η ομάδα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατέληξε να πάρει 0.3 κιλά σε αυτές τις δύο εβδομάδες, ενώ η ομάδα των τροφίμων ολικής άλεσης έχασε 0.9 κιλά. Η επιλογή ολικής άλεσης ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη διαχείριση βάρους.

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού θα ήταν μια διαφορετική μελέτη από το 2019 που περιελάμβανε 19.363 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από αυτά τα τρόφιμα.

Αύξηση σωματικού βάρους ΙΙΙ – Τρόπος ζωής ή κληρονομικότητα;

Και τα τρόφιμα ολικής άλεσης μπορούν επίσης να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2018 χώρισε 609 ενήλικες με υπερβολικό βάρος σε ομάδες που ακολούθησαν είτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για 12 μήνες. Και οι δύο ομάδες έλαβαν οδηγίες να τρώνε πολλά λαχανικά, να περιορίσουν τα πρόσθετα σάκχαρα, τα τρανς λιπαρά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτή ήταν μια ώθηση προς τρόφιμα ολικής άλεσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν παρόμοια ποσά βάρους 5,4 κιλών και 5,9 κιλών. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να εστιάσετε όχι στις αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών αλλά στην ποιότητα της διατροφής μας.

Επίλογος

Είναι σαφές ότι παρά το γεγονός ότι η γενετική επηρεάζει το βάρος, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να επηρεάσουμε το βάρος μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…