Το γάλα περιέχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά έχει μια κάπως αμφιλεγόμενη φήμη. Μπορεί να υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση γάλακτος για μερικούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι που κυκλοφορούν. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γάλα.

Το διατροφικό προφίλ του γάλακτος

Το γάλα έχει πολλά να προσφέρει όσον αφορά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα ποτήρι πλήρες αγελαδινό γάλα θα μας προσφέρει τα εξής:

 • 146 kcal
 • 8 γρ πρωτεΐνης
 • 8 γρ λίπους
 • 12 γρ υδατάνθρακες
 • 11 γρ σάκχαρα
 • 28% ημερήσιο ασβέστιο
 • 26% ημερήσια βιταμίνη Β2
 • 22% ημερήσιο φώσφορο
 • 18% ημερήσια βιταμίνη Β12
 • 13% ημερήσιο σελήνιο
 • 10% ημερήσιο κάλιο

Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι η πρωτεΐνη στο γάλα είναι κορυφαία. Ο ορός γάλακτος, η υψηλότερης ποιότητας γνωστή πρωτεΐνη αποτελεί περίπου το 20% της πρωτεΐνης στο γάλα. Το υπόλοιπο 80% αποτελείται από καζεΐνη, μια άλλη πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.

Και οι δύο αυτές είναι πλήρεις πρωτεΐνες με υψηλή περιεκτικότητα σε λευκίνη. Είναι εξαιρετικά για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση και για τη διατήρηση της γενικής υγείας.

Το τέλειο ρόφημα αποκατάστασης

Το γάλα είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα αποκατάστασης, γιατί κάνει και τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που χρειαζόμαστε μετά από μια δύσκολη προπόνηση:

 • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας για την έναρξη της αποκατάστασης των μυών.
 • Λακτόζη για την αποκατάσταση του γλυκογόνου του ήπατος.
 • Ηλεκτρολύτες για επιτάχυνση της ενυδάτωσης.

Αλλεργία στα γαλακτοκομικά και δυσανεξία στη λακτόζη

Δυστυχώς, όσο υπέροχο κι αν είναι το γάλα, δεν είναι για όλους. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι – η αλλεργία στα γαλακτοκομικά και η δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι αλλεργίες στα γαλακτοκομικά είναι οι πιο συχνές στην παιδική ηλικία, αλλά συχνά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από δυσάρεστα όπως διάρροια, έμετος, δερματίτιδα, έως σοβαρά, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Για όποιον έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά, το γάλα δεν αποτελεί επιλογή.

Η λακτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα, απαιτεί ένα ένζυμο για να διασπαστεί στο άκρο του εντέρου που χωνεύεται. Αν και οι άνθρωποι γεννιούνται με αυτό το ένζυμο, η ποσότητα μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την παιδική ηλικία στους περισσότερους ανθρώπους.

Περίπου το 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα όταν τρώει περισσότερη από μια ορισμένη ποσότητα λακτόζης. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι λιγότερο διαδεδομένη στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Αλλά αν το έχουμε, πιθανότατα θα πρέπει να περιορίσουμε το γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες ή εντελώς.

Μύθοι για το γάλα

Τώρα που καλύψαμε τα πραγματικά οφέλη και τα μειονεκτήματα του γάλακτος, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους.

Γάλα και φλεγμονή – Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γάλα είναι μια προφλεγμονώδη τροφή, αυξάνοντας τους δείκτες φλεγμονής και τη φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Ωστόσο, κλινικές δοκιμές έχουν επανειλημμένα δείξει ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά δεν είναι φλεγμονώδη. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση δείχνει ότι το γάλα μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες σε ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Γάλα και καρκίνος – Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα είναι μικτά. Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ των γαλακτοκομικών και αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ άλλες το συσχετίζουν με χαμηλότερο κίνδυνο. Αλλά το πιο σημαντικό, οι μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα είναι παρατηρητικές και δεν μπορούν πραγματικά να μας πουν εάν τα γαλακτοκομικά είναι αυτά που προκαλούν τον καρκίνο ή προστατεύουν από αυτόν.

Γάλα, βλέννα και συμφόρηση – Οι ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί συμφόρηση και παραγωγή βλέννας είναι αρκετά συνηθισμένοι. Η τρέχουσα έρευνα δεν δείχνει τίποτα που να υποστηρίζει αυτή τη φήμη.

Να πιεις ή να μην πιεις;

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σχεδόν τέλειο ρόφημα αποκατάστασης μετά την άσκηση. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στα γαλακτοκομικά ή με δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν το γάλα, αλλά για όλους τους άλλους, τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…