Η διακοπτόμενη νηστεία είναι μια προσέγγιση που εναλλάσσει περιόδους νηστείας με περιόδους φαγητού. Δεν έχει να κάνει με την ποσότητα του φαγητού, αλλά μόνο με το χρονισμό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αλλά, γενικά, μπορούμε να χωρίσουμε τα πρωτόκολλα διακοπτόμενης νηστείας σε 3 τύπους:

Χρονικά περιορισμένη νηστεία

Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τύπος που μας ζητά να νηστεύουμε για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα. Ένας δημοφιλής διαχωρισμός είναι το 16/8 όπου απέχουμε από το φαγητό για 16 ώρες, κάτι που μας αφήνει ένα παράθυρο 8 ωρών για να έχουμε όλα τα γεύματά.

Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν με έναν ευκολότερο διαχωρισμό 12/12, ενώ άλλοι το πιέζουν σε 20/4, που αφήνει μόνο 4 ώρες για φαγητό κάθε μέρα.

Ολοήμερη νηστεία

Με αυτό πρωτόκολλο, συνήθως ζητείται να νηστεύουμε για 1 μέρα, κάθε εβδομάδα. Η πιο δημοφιλής είναι η δίαιτα 5/2, όπου νηστεύουμε 2 μη συνεχόμενες μέρες κάθε εβδομάδα και τρώμε κανονικά τις υπόλοιπες 5 μέρες.

Μερικές φορές επιτρέπεται μια πολύ χαμηλή πρόσληψη περίπου 500 kcal κατά τις ημέρες της νηστείας.

Εναλλακτική νηστεία

Με αυτήν την προσέγγιση, νηστεύουμε κάθε 2η μέρα. Μπορούμε να φάμε όπως θέλουμε, τις ημέρες που δεν νηστεύουμε. Τις ημέρες της νηστείας, πρέπει να διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων κάτω από το 25% των συνηθισμένων αναγκών μας.

Η διακοπτόμενη νηστεία λειτουργεί για την απώλεια βάρους

Υπάρχουν πολλές έρευνες που εξέτασαν τη διακοπτόμενη νηστεία και την απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας του 2014 έδειξε ότι η διακοπτόμενη νηστεία μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους έως και 8% του σωματικού βάρους σε περιόδους 3 έως 24 εβδομάδων.

Τεκμηρίωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες έχασαν έως και 7% της περιφέρειας της μέσης τους, κάτι που υποδηλώνει ότι απαλλάχθηκαν από το πιο επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος που σχηματίζεται γύρω από τα όργανα. Αυτά είναι αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Χάνουμε λίπος ή μυϊκό ιστό;

Το θέμα είναι ότι πολλοί ποδηλάτες δεν ενδιαφέρονται για οποιαδήποτε απώλεια βάρους. Τους ενδιαφέρει συγκεκριμένα να χάσουν σωματικό λίπος, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Μια ανασκόπηση από το 2011 δείχνει ότι η εναλλακτική νηστεία προκαλεί λιγότερη απώλεια μυών από τον κανονικό περιορισμό των θερμίδων.

Από την άλλη πλευρά, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα στην ομάδα φαγητού με περιορισμένο χρόνο έχασαν πολύ περισσότερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με την ομάδα με σταθερό χρόνο γευμάτων.

Πιθανότατα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του πώς να προστατεύσουμε καλύτερα τη μυϊκή μάζα όταν χάνουμε βάρος.

Πώς μας βοηθά να χάσουμε βάρος;

Το σώμα μας αλλάζει από την καύση υδατανθράκων στην καύση λίπους για ενέργεια όταν είμαστε νηστικοί. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που η διακοπτόμενη νηστεία τους βοηθά να κάψουν το σωματικό τους λίπος.

Όσο καλό κι αν ακούγεται το παραπάνω, η απώλεια βάρους πάντα καταλήγει σε ένα πράγμα. Απλώς πρέπει να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε από το φαγητό. Η διακοπτόμενη νηστεία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Μειώνει τον χρόνο για φαγητό, γεγονός που μας δυσκολεύει να φάμε τόσο πολύ όσο συνήθως, έτσι καταλήγουμε να μειώνουμε αυθόρμητα την πρόσληψη θερμίδων.

Επίλογος

Για να τα συνθέσουμε όλα μαζί, η διακοπτόμενη νηστεία είναι σίγουρα ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε βάρος. Εάν ο περιορισμός του διατροφικού μας παραθύρου λειτουργεί για εμάς και μας βοηθά να διατηρήσουμε χαμηλή την πρόσληψη θερμίδων, προχωράμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς χρησιμεύει η προπόνηση δύναμης στην ποδηλασία;

Ως ποδηλάτες, είναι συνήθως δύσκολο να αφοσιώσουμε χρόνο εκτός σέλας για να σηκώνουμε βάρη…