Οι περισσότεροι αθλητές κατανοούν τη βασική αρχή της Ειδίκευσης, που σημαίνει ότι αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένη προπόνηση.

Αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι ποδηλάτες, τότε καλύτερα να ξοδέψουμε αρκετό προπονητικό χρόνο πάνω στη σέλα. Επίσης, αν θέλουμε να τρέξουμε ένα μαραθώνιο, τότε μας περιμένουν πολλά δρομικά χιλιόμετρα. Φαίνεται απλό, γιατί είναι απλό.

Περιοδικότητα

Η βασική προϋπόθεση της περιοδικότητας, είναι η αλλαγή της προπονητικής «έντασης» με την πάροδο του χρόνου, από τη γενική προπόνηση (δεξιότητες και ικανότητες που δεν είναι συγκεκριμένες για τον αγώνα, αλλά εξίσου σημαντικές), σε πολύ συγκεκριμένη προπόνηση, που προσομοιάζει τις συνθήκες του αγώνα, τον οποίο έχουμε ως κύριο στόχο.

Οι αθλητές και οι προπονητές πρέπει να κατανοήσουν ποιες γενικές ικανότητες εμποδίζουν έναν αθλητή, π.χ. οι τεχνικές δεξιότητες ή η βασική αερόβια προετοιμασία, και να επικεντρωθούν σε αυτές κατά τη διάρκεια της γενικής φάσης προετοιμασίας.

Μόλις τελειώσει αυτή η φάση, μια και θα έχουμε – λογικά – κατακτήσει τους βασικές προϋποθέσεις, τότε έρχεται η ώρα να προπονηθούμε για να μιμηθούμε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του αγώνα στόχου.

Βασικά λάθη

Σε αυτή τη φάση, υπάρχουν 2 βασικά κοινά λάθη που γίνονται από πολλούς αθλητές ή χομπίστες.

Σταθερή προπονητική ένταση

Πολλοί αθλητές δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τη διαφορά μεταξύ ειδικής και γενικής προπόνησης. Απλώς κάνουν τις ίδιες προπονήσεις κάθε εβδομάδα, χωρίς προγραμματισμένο στόχο για το ποια ικανότητα ή ενεργειακό σύστημα θέλουν να αναπτύξουν.

Μη συγκεκριμένη προπόνηση

Επίσης πολλοί αθλητές δεν προπονούνται πραγματικά ειδικά για αυτό που θέλουν να επιτύχουν. Αυτό γίνεται γιατί δεν γνωρίζουν ποια είναι πραγματικά η ιδιαιτερότητά τους.

Εάν είμαστε ποδηλάτες, που προετοιμαζόμαστε για ένα αγώνα, θα πρέπει να κάνουμε μερικές ανάλογες προπονήσεις με υψηλή ένταση και όχι μια ομαδική προπόνηση με φίλους την Κυριακή.

Αν θέλουμε να προπονηθούμε για ένα αγώνα τριάθλου, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μέρα με υψηλό προπονητικό φορτίο και όχι μια σειρά πολυήμερων προπονήσεων, που θα μας κουράσουν χωρίς λόγο. Επίσης, το να κάνουμε ποδηλατικές προπονήσεις με 3ψήφια χλμ, δεν είναι συγκεκριμένες στο παραπάνω άθλημα.

Γραφική απεικόνιση

Εξετάζοντας τα παραπάνω με γραφήματα,  στο 1ο γράφημα φαίνεται η κατανομή της δύναμης ανά ζώνη, σε ένα ποδηλατικό αγώνα σιρκουί.

Στο 2ο γράφημα, φαίνεται η αντίστοιχη κατανομή δύναμης σε ένα αγώνα τριάθλου, χρησιμοποιώντας το σύστημα Power Zones του Andy Coggan.

Προπονητική - Η βασική αρχή της Ειδίκευσης

Στο 1ο γράφημα, φαίνεται ότι η κατανομή δύναμης συμβαίνει στα δύο άκρα του φάσματος, πολύ σκληρή και έντονη και πολύ εύκολη.

Στο 2ο γράφημα, φαίνεται ότι η κατανομή δύναμης είναι πιο συγκεντρωμένη στις μεσαίες ζώνες.

Άρα είναι σαφές, ότι οι 2 παραπάνω αγώνες πρέπει να έχουμε διαφορετικές προπονητικές απαιτήσεις από τους αθλητές, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο προετοιμασίας.

Επίλογος

Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι, «Ποια είναι η ειδίκευση μου;»

Ας δούμε τα αρχεία των αγώνων που έχουμε πάρει μέρος και τα συγκρίνουμε με τις ανάλογες προπονήσεις που κάναμε τότε. Εάν ταίριαζαν πολύ στις απαιτήσεις που θέσαμε στον εαυτό μας, τότε πιθανότατα κάναμε εξαιρετική δουλειά!

Εάν δεν ταιριάζουν, είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με την προετοιμασία μας και βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε για τι ακριβώς προετοιμαζόμαστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

14ο εταπ – Νίκη για Filippo Ganna

«Θα δούμε», είπε ο Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) καθώς καθόταν στο «καυτό κάθισμα» της …