Η διακοπτόμενη νηστεία έχει να κάνει με τον περιορισμό του χρονικού ορίου μέσα στο οποίο τρώμε και την παράταση των περιόδων αποχής από το φαγητό.

Φαινομενικά μπορούμε να επιλέξουμε όποια τροφή μας αρέσει και να τρώμε όσο θέλουμε. Αυτό ίσως ακούγεται υπερβολικό για μια δίαιτα που πρέπει να είναι υγιεινή. Η έρευνα δείχνει ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, είναι στην πραγματικότητα αλήθεια.

Απώλεια βάρους

‘Όπως συζητήσαμε στο προηγούμενο άρθρο, η διακοπτόμενη νηστεία είναι σίγουρα ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μιας ποικιλίας ασθενειών. Έτσι, εάν θεωρούμε ότι είμαστε πάνω από το βέλτιστο βάρος μας, η διακοπτόμενη νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει.

Διαβήτης τύπου 2

Η έρευνα δείχνει ότι η παραπάνω μέθοδος έχει θετικό αντίκτυπο στη γλυκόζη του αίματος, ομαλοποιώντας έναν κρίσιμο δείκτη που ονομάζεται HbA1c. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτά είναι και τα δύο πράγματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή να βοηθήσουν στη διαχείρισή του.

Μια μικρή μελέτη που συνέκρινε μη παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες που ακολούθησαν πρόγραμμα διακοπτόμενης νηστείας, έδειξε βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στους άνδρες αλλά επιδείνωσε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στις γυναίκες. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η διακοπτόμενη νηστεία μπορεί να μην είναι ωφέλιμη για όλους.

Καρδιακή ασθένεια

Όλοι οι τύποι – είτε χρονικά περιορισμένη, είτε ολοήμερη, είτε για εναλλακτική νηστεία-, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η έρευνα παρουσιάζει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την ολική και LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και να μειώσουν το βάρος και το λίπος του κορμού.

Καρκίνος

Δεν υπάρχουν άμεσα δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζουμε όμως ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο 13 διαφορετικών καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η διακοπτόμενη νηστεία μπορεί να βελτιώσει έναν αριθμό βιοδεικτών κινδύνου για καρκίνο, όπως η ινσουλίνη, οι κυτοκίνες και τα μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή λεπτίνη και αδιπονεκτίνη. Και υπάρχουν επίσης μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Ο πιο ελκυστικός ισχυρισμός είναι ότι υποτίθεται ότι επεκτείνει τη ζωή μας. Υπάρχει έρευνα που έγινε σε ποντίκια σε εργαστήριο, που έδειξε ότι τα ποντίκια σε καθεστώς νηστείας, ζούσαν έως και 83% περισσότερο από τα ποντίκια που τρέφονταν τακτικά.

Οι πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν επίσης κάποια υπόσχεση. Ένα πρωτόκολλο διακοπτόμενης νηστείας 3 εβδομάδων έδειξε αύξηση 2,7% στη Sirtuin που ονομάζεται SIRT3, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη μακροζωία. Είναι νωρίς να πούμε αν αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρον.

Το έλλειμμα θερμίδων 

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή λίστα με οφέλη για την υγεία για μια δίαιτα που δεν περιορίζει κάποια συγκεκριμένη τροφή. Αλλά υπάρχει ένα μικρό θέμα.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τη διακοπτόμενη νηστεία με την κανονική δίαιτα που δεν επιβάλλει χρονικούς περιορισμούς στο φαγητό. Βρέθηκε ότι και οι δύο αυτές προσεγγίσεις περιορίζουν τις θερμίδες κατά την ίδια ποσότητα, παράγουν και οι δύο την ίδια απώλεια βάρους, τις ίδιες βελτιώσεις στους δείκτες διαβήτη τύπου 2 και στους καρδιαγγειακούς δείκτες. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι και οι δύο αυτές προσεγγίσεις είχαν παρόμοιο αριθμό ατόμων που εγκατέλειψαν, επειδή δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη δίαιτα.

Αυτά είναι και καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στη διακοπτόμενη νηστεία. Όσο δημιουργούμε έλλειμμα θερμίδων και καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε μέσω της τροφής, θα έχουμε όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πλέον επιλογή. Εάν μας βολεύει στο πρόγραμμα μας η διακοπτόμενη νηστεία, τότε την εφαρμόζουμε. Αν πάλι προτιμάμε να τρώμε τακτικά, αλλά να μειώνουμε το μέγεθος των γευμάτων ή να επιλέγουμε τροφές με λιγότερες θερμίδες, επιλέγουμε την κανονική δίαιτα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τι κάνουμε όταν χάνουμε προπονήσεις;

Το να χάσουμε μια προπόνηση, σίγουρα δεν μας κάνει να νιώσουμε ευχάριστα, ειδικά όταν ακολ…