Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τους ξηρούς καρπούς. Δυστυχώς, πολλές από αυτές είναι απλώς μύθοι που διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Ας διευκρινίσουμε τις πιο συνηθισμένες.

Οι ωμοί ξηροί καρποί είναι πιο υγιεινοί από τους καβουρδισμένους

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ωμοί ξηροί καρποί είναι πιο θρεπτικοί από τους καβουρδισμένους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που λένε ότι το ψήσιμο είναι αυτό που κάνει τους ξηρούς καρπούς πιο θρεπτικούς. Αποδεικνύεται ότι και οι δύο απόψεις είναι αληθινές ως ένα βαθμό.

Οι ωμοί ξηροί καρποί διατηρούν περισσότερες βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και καροτενοειδή. Το ψήσιμο μειώνει τις λεκτίνες και το φυτικό οξύ, τα οποία είναι ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προκαλούν πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους. Οπότε ωφελούμαστε τόσο από τους ωμούς όσο και από τους ψημένους ξερούς καρπούς.

Ανεξάρτητα από το αν τρώμε ωμούς ή καβουρδισμένους, φροντίζουμε πάντα να είναι φρέσκοι. Πρέπει να είναι τραγανοί και να έχουν ευχάριστη γεύση. Αν αισθάνονται ότι μασιούνται και η γεύση τους είναι πικρή, καλό είναι να τους πετάξουμε.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης

Το κρέας είναι πιθανώς η καλύτερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ένα στήθος κοτόπουλου μας δίνει περίπου 30 g πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Ξηροί καρποί και υγιεινή διατροφή

Καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το tofu με περίπου 15 g και το tempeh με 20 g πρωτεΐνης ανά 100 g. Για σύγκριση, αυτή είναι η ποσότητα πρωτεΐνης που έχουν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς ανά 100 γραμμάρια:

  • Πεκάν: 8.8 g
  • Καρύδια Βραζιλίας: 14 g
  • Καρύδια: 15.9 g
  • Κάσιους: 17.6 g
  • Φιστίκια Αιγίνης: 22 g
  • Αμύγδαλα: 22 g
  • Φιστίκια: 23 g

Φαίνεται ότι τα φιστίκια Αιγίνης, τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια μπορεί απλώς να είναι αρκετά καλές πηγές. Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις θερμίδες.

Με αυτά τα 22 g πρωτεΐνης, λαμβάνουμε επίσης περίπου 50 g λίπους και 20 g υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι λαμβάνουμε περίπου 600 kcal. Για αναφορά, ένα πλήρες γεύμα μεσαίου μεγέθους θα ήταν επίσης περίπου 600 kcal.

Από την άλλη, το στήθος κοτόπουλου, το tofu ή το tempeh παρέχουν πολύ λίγο λίπος ή υδατάνθρακες, οπότε λαμβάνουμε μόνο περίπου 180 kcal. Αυτό μας αφήνει χώρο για να προσθέσουμε άλλα υγιεινά συστατικά στο γεύμα μας και όχι μόνο να τρώμε ξηρούς καρπούς.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν όντως κάποια πρωτεΐνη, αλλά καλό είναι να τους χρησιμοποιούμε περισσότερο ως πηγή λίπους, όταν τους συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματα.

Τα αμύγδαλα είναι πολύ πιο υγιεινά από τα φιστίκια

Ας ξεκινήσουμε συγκρίνοντας το διατροφικό προφίλ και των δύο για να δούμε αν αυτό είναι μύθος ή γεγονός. Οι βασικές διατροφικές πληροφορίες για τα αμύγδαλα και τα φιστίκια δείχνουν ότι και τα δύο είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια.

  • 100 g αμύγδαλα: 597 kcal, 22 g πρωτεΐνη, 53 g λίπος, 19 g υδατάνθρακες, 12 g φυτικές ίνες
  • 100 g φιστίκια: 579 kcal, 23 g πρωτεΐνης, 49 g λίπους, 21 g υδατάνθρακες, 8 g φυτικές ίνες

Είναι επίσης αρκετά συγκρίσιμα όσον αφορά τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Τα φιστίκια είναι μια ελαφρώς καλύτερη πηγή βιταμινών Β1, Β3 και Β9. Τα αμύγδαλα προσφέρουν λίγο περισσότερη βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση ενός από τα δύο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητα από κάθε αιτία. Τα φιστίκια ξεχωριστά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πέτρας στη χολή και βελτιώνουν τη μνήμη και την απόκριση στο στρες. Τα αμύγδαλα έχουν συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι περισσότερο παρόμοια παρά διαφορετικά. Και τα δύο προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή.

Οι ξηροί καρποί είναι καλοί για απώλεια βάρους

Οι ξηροί καρποί είναι γενικά ένα υγιεινό είδος διατροφής, περιέχουν υγιή λίπη, κάποιες πρωτεΐνες και άφθονες βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά περιέχουν επίσης πολλές θερμίδες, με περίπου 600 kcal ανά 100 g, είναι μερικές από τις πιο πυκνές σε θερμίδες τροφές που μπορείτε να βρείτε. Το αν μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε ή να κερδίσουμε βάρος, εξαρτάται πολύ από την ποσότητα και το πλαίσιο στο οποίο τους καταναλώνουμε.

Εάν τρώμε με μέτρο, λιγότερο από μια χούφτα την ημέρα, και τα χρησιμοποιούμε για να αντικαταστήσετε το ανθυγιεινό επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης και να προωθήσουν την απώλεια λίπους.

Εάν τα προσθέσετε πάνω από πρόχειρο φαγητό ή καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλόγιστα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, παρά στην απώλεια βάρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …