Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα ως συμπλήρωμα καύσης λίπους. Σίγουρα είναι κάτι που θα ενδιαφέρει πολλούς που ασχολούνται σοβαρά με την ποδηλασία. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί.

Βασικοί ισχυρισμοί

Η καρνιτίνη είναι πιο γνωστή στην κοινότητα του bodybuilding ως λιποδιαλύτης.

Αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη ισχυρισμοί γύρω από αυτό το συμπλήρωμα που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντες για τους ποδηλάτες. Εδώ είναι μια λίστα με τα πιο σημαντικά:

  • Ενισχύει τον μεταβολισμό του λίπους
  • Μειώνει το σωματικό λίπος
  • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
  • Αυξάνει το VO2max και μειώνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης
  • Ενισχύει την αντοχή, αυξάνοντας την οξείδωση του λίπους και διατηρώντας το μυϊκό γλυκογόνο

Το πρόβλημα με την καρνιτίνη

Η καρνιτίνη εμπλέκεται στη διαδικασία καύσης λίπους για ενέργεια. Κατά τη διάρκεια νηστείας ή στις προπονήσεις χαμηλής και μέτριας έντασης, το λίπος είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Τα μόρια λίπους πρέπει να μεταφερθούν στα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα εργοστάσια δύναμης του κυττάρου, όπου μετατρέπεται σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Εκεί βοηθάει η καρνιτίνη. Το πρόβλημα είναι ότι οι μύες έχουν περίπου 1.000 φορές υψηλότερη συγκέντρωση καρνιτίνης από το αίμα.

Για να μετακινήσει την καρνιτίνη από το αίμα στους μύες, το σώμα μας χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη μεταφοράς που ονομάζεται OCTN2. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόση καρνιτίνη η OCTN2 μπορεί να μετακινήσει. Ακόμα κι αν παίρνουμε επιπλέον καρνιτίνη ως συμπλήρωμα, συνήθως δεν αυξάνει την ποσότητα στους μύες μας. Εάν δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερη καρνιτίνη στους μυς μας, το σώμα μας δεν θα μπορεί να παράγει τα ισχυριζόμενα αποτελέσματα.

Εργαλείο στην διαχείριση βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καρνιτίνης από το στόμα, δεν αλλάζει τα επίπεδα καρνιτίνης των μυών.

Ακόμη και η άμεση έγχυση καρνιτίνης απέτυχε να αυξήσει τη συγκέντρωσή της στους μύες. Το συμπλήρωμα καρνιτίνης δεν μπόρεσε να αυξήσει τη συγκέντρωση μυϊκής καρνιτίνης σε αυτές τις μελέτες για περισσότερους από έναν λόγους:

  • Μόνο το 20% της δόσης των 2-6 g απορροφήθηκε
  • Η μεταφορά της καρνιτίνης στον μυ ήταν περιορισμένη

Αυτό θα σήμαινε ότι η καρνιτίνη δεν μπορεί να παράγει κανένα από τα ισχυριζόμενα οφέλη για την καύση λίπους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μια λύση για τη χαμηλή πρόσληψη καρνιτίνης.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα καρνιτίνης των μυών μπορούν να αυξηθούν εάν η καρνιτίνη καταναλώνεται όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υψηλά.

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης συνοδευόμενη από υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων.

Αν και αυτή η μέθοδος μπορεί να αυξήσει την καρνιτίνη των μυών, δεν είναι πολύ πρακτική για την απώλεια βάρους.

Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους παρά σε αυξημένη οξείδωση και απώλεια λίπους.

Αντοχή στην ποδηλασία

Εάν το συμπλήρωμα καρνιτίνης μπορούσε να αυξήσει επιτυχώς τα επίπεδα καρνιτίνης στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, τότε θα μπορούσε να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, διατηρώντας το μυϊκό γλυκογόνο και καθυστερώντας την κόπωση.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να είναι ωφέλιμο για τους ποδηλάτες που θέλουν να ενισχύσουν την αντοχή.

Μια πρώιμη μελέτη έδειξε ότι μετά από 14 ημέρες κατανάλωσης 4-6 γραμμαρίων καρνιτίνης ημερησίως, δεν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα καρνιτίνης των μυών κατά τη διάρκεια της υψηλής έντασης ποδηλασίας σπριντ.

Μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι η παρατεταμένη λήψη συμπληρωμάτων με τρυγική καρνιτίνη παράλληλα με υδατάνθρακες αύξησε την καρνιτίνη των μυών.

Έδειξε επίσης ότι το γλυκογόνο εξοικονομήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης χαμηλής έντασης, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη οξείδωση λίπους και η συσσώρευση γαλακτικού οξέος ήταν χαμηλότερη κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

Συνολικά, αυτές οι αλλαγές συσχετίστηκαν με 11% βελτίωση σε μια δοκιμή απόδοσης άσκησης 30΄.

Επίλογος

Μελέτες δείχνουν ότι είναι πραγματικά δύσκολο να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις καρνιτίνης στους μυς χρησιμοποιώντας συμπληρώματα.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό με αξιοπιστία είναι η μακροχρόνια συμπλήρωση καρνιτίνης με πολύ υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να αποφέρει ένα μέτριο όφελος στην απόδοση της άσκησης.

Όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, η καρνιτίνη δεν φαίνεται σαν ένα πρακτικό συμπλήρωμα επειδή πρέπει να καταναλώνεται τακτικά υδατάνθρακες.

Συνολικά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τη λήψη συμπληρωμάτων καρνιτίνης στην ποδηλασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…