Το να χάσουμε μια προπόνηση, σίγουρα δεν μας κάνει να νιώσουμε ευχάριστα, ειδικά όταν ακολουθούμε κάποιο προπονητικό πλάνο και στοχεύουμε σε κάποιο αγώνα. Υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Τα καλά νέα είναι ότι χάνουμε τη φυσική μας κατάσταση πολύ πιο αργά από όσο νομίζουμε. Τα κακά νέα είναι ότι χρειάζεται επίσης χρόνος για να την ανακτήσουμε. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της χαμένης προπόνησης, ανάλογα με το πόσο χρόνο είμασταν εκτός.

1-2 προπονήσεις εκτός

Η φυσική κατάσταση έχει πολλή δύναμη διατήρησης. Μπορείτε να χάσουμε έως και 1 εβδομάδα προπόνησης προτού υπάρξει σημαντική απώλεια απόδοσης. Αλλά είναι ακόμα μια εβδομάδα που δεν βελτιωνόμαστε, επομένως δεν θέλετε να αγνοήσετε εντελώς τις προπονήσεις που χάσαμε.

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξετάσουμε το λόγο για το οποίο χάσαμε προπονήσεις: Εάν προκλήθηκε από μια σύγκρουση προγραμματισμού, απόδραση το Σαββατοκύριακο ή κάτι παρόμοιο, συνεχίζουμε την προπόνηση σαν να μην συνέβη τίποτα. Το διάλειμμα στην προπόνηση θα χρησιμεύσει ως επιπλέον αποκατάσταση, που μπορεί να κάνει την επόμενη προπόνηση πολύ καλύτερη.

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αν χάσαμε αυτές τις προπονήσεις για λόγους υψηλού στρες. Εάν αναγκαζόμαστε να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά στη δουλειά, εάν φροντίζουμε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας ή εάν αντιμετωπίζουμε απροσδόκητες καθυστερήσεις στο ταξίδι, το επιπλέον άγχος απαιτεί να είμαστε χαλαροί όταν επιστρέψουμε στην προπόνηση. Είναι καλύτερο να μειώσουμε τη διάρκεια ή την ένταση των επόμενων προπονήσεων. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στη σέλα αμέσως, αλλά θα δώσει στο σώμα μας χρόνο να προσαρμοστεί.

1 εβδομάδα προπόνησης εκτός

Όταν ξέρουμε ότι θα χάσουμε 1 εβδομάδα προπόνησης για κάποιο λόγο, είναι καλύτερο να το σκεφτούμε ως μια μεγάλη περίοδο ανάπαυσης, που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο προπονητικό μας πλάνο. Μπορούμε να το κάνουμε με 2 τρόπους:

Εάν αγχωνόμαστε όταν δεν μπορούμε να προπονηθούμε, είναι καλύτερο να σχεδιάζουμε ημέρες με μεγάλο προπονητικό φορτίο την εβδομάδα πριν από την απώλεια της προπόνησης. Αυτή η προφόρτωση θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, γιατί ξέρουμε ότι δουλέψαμε πολύ σκληρά και η επιπλέον ξεκούραση είναι πολύ απαραίτητη.

Εάν μας αρέσει το διάλειμμα και αισθανόμαστε πάντα μεγαλύτερο κίνητρο για την προπόνηση μετά, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πιο σκληρό προπονητικό φορτίο, τις εβδομάδες μετά τη χαμένη εβδομάδα προπόνησης. Τυπικά, χρησιμοποιούμε το 50-75% του χαμένου προπονητικού φορτίου και το κατανέμουμε στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Περισσότερο από 1 εβδομάδα εκτός

Όσο ατυχές κι αν είναι, υπάρχουν φορές αναγκαζόμαστε να χάσουμε 2 ή περισσότερες εβδομάδες προπονήσεων λόγω τραυματισμού, ασθένειας, εργασίας ή άλλων απροσδόκητων περιστάσεων. Τότε είναι πολύ δύσκολο, γιατί κάθε μεγάλη περίοδος χαμένης προπόνησης είναι μοναδική και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση για την επιστροφή.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μειώσουμε τη διάρκεια και την ένταση, και το πόσο γρήγορα μπορούμε να αρχίσουμε να το αυξάνετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν μπορούμε, είναι χρήσιμο να συνεργαστούμε με έναν προπονητή, η εμπειρία του μπορεί να μας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και πόνο.

Εάν είμαστε μόνοι μας, πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στο να είμαστε υπομονετικοί. Η επιστροφή σε ένα πλήρες προπονητικό φορτίο μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε πραγματικά ειλικρινείς με το πώς αισθανόμαστε, ειδικά μετά από μια ασθένεια ή τραυματισμό, το να επιστρέψουμε πιο γρήγορα από το κανονικό, μόνο θα μας πίσω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…