Πώς μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση της απόδοσης μας; Καλοκαίρι, αναβάσεις και διαδρομές με παρέα, Φθινόπωρο, μικτές διαδρομές, Χειμώνας, μικρές διαδρομές και προπονητήριο, Άνοιξη, μεγαλύτερες διαδρομές, ιδρώτας και πόνος. Κάθε ποδηλατική εποχή έχει τη δική της ταυτότητα. Το σώμα μας συμπεριφέρεται ανάλογα, τι γίνεται όμως με το μυαλό μας;

Μια καινούργια σχετικά μελέτη στο μακρινό Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξε ότι το 20% της απόδοσης μας, προέρχεται από ψυχολογικούς παράγοντες, οπότε με το κατάλληλο μίγμα μπορούμε πάντα να βελτιώσουμε την απόδοση μας.

Βελτίωση της απόδοσης και ψυχολογικοί παράγοντες

Ο καθηγητής Αθλητικής ψυχολογίας Andy Lane από το Wolverhampton University, έκανε μια μέτρηση μεταξύ των νικητών και χαμένων σε ένα άθλημα και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι εκτός από την γενική φυσική κατάσταση του αθλούμενου (general fitness), τις ικανότητες και βιομηχανισμό του σώματος του (skills and biomechanical factors) – τα οποία συνηγορούν στο 80% της απόδοσης του – ένα 20% οφείλεται σε καθαρά ψυχολογικούς παράγοντες όπως, εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, εμπιστοσύνη στον εαυτό του, παρακίνηση.

Πάντα θα υπάρχουν ισοδύναμοι αθλητές σε ένα αγώνα, αλλά αυτοί που τερματίζουν στις πρώτες θέσεις έχουν πάντα το πλεονέκτημα της σωστής ψυχολογίας. Και η σωστή ψυχολογία, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει να κάνει και από την υποστήριξη που δέχεται ο αθλητής από την οικογένεια, τους φίλους, το προπονητή του ή την ομάδα στην οποία ανήκει.

Ένα «Πάμε!» από ένα θεατή, όταν ανεβαίνετε δυνατά μια ανάβαση, πόσα άραγε βατ βάζει εκείνη τη στιγμή στα πόδια σας; Αν εκείνη τη στιγμή π.χ. βγάζετε 200 W, μία ψυχολογική παρακίνηση, θα σας δώσει ένα έξτρα 20%, το οποίο μεταφράζεται σε 40 W παραπάνω. Όντως τα νούμερα, το επαληθεύουν και από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο οι υπόλοιποι παράγοντες (το υπόλοιπο 80% ).

Αναλύοντας τους ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση μας, βλέπουμε από το διάγραμμα:

  • 50% έχει να κάνει με την οπτικοποίηση του στόχου και την αυτοσυγκέντρωση
  • 30% από την επαγγελματική καθοδήγηση (από κάποιον προπονητή ή από ένα αθλητική σωματείο)
  • 20% από την ψυχολογική υποστήριξη των φίλων και συγγενών

Παρακίνηση

Μετά το φθινόπωρο, όταν οι μέρες μικραίνουν και ο καιρός είναι άστατος, η θέληση μας για ποδήλατο αρχίζει να μειώνεται. Το κρύο είναι πάντα ανασταλτικός παράγοντας και το 50% της προσπάθειας, είναι απλά να ντυθείς και να βγεις.

Για να μην χάσουμε (ποδηλατικά) αυτό το κρίσιμο διάστημα, πρέπει να έχουμε έτοιμο το πλάνο της επόμενης σεζόν. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να συγκεντρωνόμαστε στους κύριους στόχους που θέλουμε να κατακτήσουμε (σε πόσες και ποιες εκδηλώσεις θα πάρουμε μέρος) και στους επιμέρους στόχους (ποια κατάταξη θέλουμε να έχουμε). Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να σχεδιάζουμε το μήνα που διανύουμε και πόσες προπονήσεις θέλουμε να κάνουμε ανά βδομάδα.

Έτσι, δεν αφήνουμε την κακή ψυχολογία να εισχωρήσει μεταξύ εμάς και του ποδηλάτου μας.

Εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας

Πολλές φορές, την παραμονή από κάποιον αγώνα θα υπάρχει κάποιος που θα πει «Μακάρι να έχω καλά πόδια αύριο». Σίγουρα το σώμα παίζει καμιά φορά παράξενα παιχνίδια, και εκεί που είσαι καλά ξαφνικά το σώμα καταρρέει ή το αντίθετο. Παρόλα αυτά, η ουσία της παραπάνω έκφρασης είναι μειωμένη εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας, κάτι που είδαμε ότι επηρεάζει την απόδοση μας. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε;

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας χτίζεται σταδιακά με ένα δομημένο πρόγραμμα, βγάζοντας όπως πρέπει κάθε προπόνηση. Με άλλα λόγια, χρειάζονται «αγωνιστικά χιλιόμετρα» για να αποδώσει κάποιος σε ένα αγώνα. Το κριτήριο είναι όταν είμαστε στην εκκίνηση ενός αγώνα και νοιώθουμε ότι κάναμε ότι έπρεπε για αυτόν τον αγώνα.

Για να προσέχουμε το πρόγραμμα μας είναι καλό να κρατάμε ένα προπονητικό ημερολόγιο, σημειώνοντας τα δεδομένα κάθε προπόνησης. Για όσους χρησιμοποιούν Strava στις προπονήσεις τους, η εφαρμογή κρατάει για εσάς το δικό σας προπονητικό ημερολόγιο.

Φυσικά, η θετική υποστήριξη φίλων και συγγενών ανάμεσα στις προπονήσεις, αυξάνουν την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.

Οπτικοποίηση

Επίσης σημαντικό, και κάτι που γίνεται συνήθως μια μέρα πριν τον αγώνα. Αν έχουμε ένα χάρτη της διαδρομής ή ακόμα καλύτερα αν έχουμε ξανατρέξει τον αγώνα, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να ποδηλατεί στα διάφορα στάδια, όπως εμείς θέλουμε να ποδηλατούμε, δυνατά και με άνεση. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και «κλειδώνει» μέσα μας τον αγώνα.

Ένα βήμα παραπάνω, είναι να «δούμε» στην τελική κατάταξη τη θέση που θέλουμε να κατακτήσουμε, ενώ περνάμε τη γραμμή τερματισμού. Αν η θέση αυτή είναι ρεαλιστική (βάση του προπονητικού προγράμματος που ακολουθείτε και των επιδόσεων σας), τότε η οπτικοποίηση θα μετατραπεί σε πραγματοποίηση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…