Σίγουρα έχουμε καθαρίσει και ρυθμίσει – πολλές φορές- το πίσω ντεραγιέ του ποδηλάτου μας, στην προσπάθεια μας για καλύτερες και πιο σωστές αλλαγές σχέσεων. Σωστά;

Έχουμε όμως προσπαθήσει ποτέ να συντηρήσουμε τις 2 τροχαλίες (jockey wheels), από τις οποίες περνά η αλυσίδα μας; Γιατί να το κάνουμε, σας ακούω να αναρωτιέστε.

Πρώτα απ’ όλα, επειδή οι μικρές αυτές τροχαλίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μετάδοσης του ποδηλάτου. Ως μέρος της μετάδοσης, έχουν να κάνουν με τον αποδοτικό (ή μη) τρόπο, με τον οποίο αλλάζουμε ταχύτητες!

Συντήρηση - Τροχαλίες πίσω ντεραγιέ

Ίσως σκεφτήκαμε ότι δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω, εκτός από το γενικό πλύσιμο του ποδηλάτου. Λάθος! Η αλήθεια είναι ότι αν έχουμε φθαρμένες ή άσχημα συντηρημένες τροχαλίες, χάνουμε πολύτιμα βατ, κάθε φορά που γυρνάμε τα πεντάλ!

Συντήρηση

Τι κάνουμε λοιπόν για να συντηρήσουμε σωστά τις τροχαλίες; Ακολουθούν τα βήματα:

1. Χαλαρώνουμε την αλυσίδα για να μπορούμε να βγάλουμε τις τροχαλίες.

2. Βγάζουμε τις τροχαλίες: Ξεβιδώνοντας την βίδα, βγάζουμε μια τροχαλία τη φορά, για να μην τις μπερδέψουμε

3. Καθαρίζουμε τις τροχαλίες χρησιμοποιώντας καθαριστικό και μετά σκουπίζουμε με πανί

4. Λιπαίνουμε τα ρουλεμάν των τροχαλιών: Είτε εφαρμόζουμε γράσο με τεφλόν (προστασία από τις τριβές και την υγρασία), είτε εφαρμόζουμε ειδικό λιπαντικό.

5. Τοποθετούμε πίσω τις τροχαλίες, σφίγγοντας (όχι πολύ σφιχτά) τις βίδες που τις συγκρατούν

Προσοχή: Καμία από τις 2 τροχαλίες δεν είναι ίδια. Τοποθετούμε ψηλά (πάνω) την τροχαλία που έχει πλεύση (δεξιά – αριστερά), ενώ τοποθετούμε χαμηλά (κάτω), την τροχαλία χωρίς πλεύση.

Κάθε πότε το κάνουμε

Μία φορά το μήνα καθαρίζουμε την αλυσίδα μας, σωστά; Έτσι θα πρέπει να καθαρίζουμε και να λιπαίνουμε εξωτερικά τις τροχαλίες μας, ώστε να έχουμε αποδοτική λειτουργία της μετάδοσης μας.

Μία φορά το χρόνο, όταν κάνουμε το γενικό σέρβις (εμείς ή το κατάστημα που εμπιστευόμαστε), θα πρέπει να κάνουμε την παραπάνω συντήρηση. Έτσι θα είμαστε σίγουροι, ότι οι τροχαλίες συντηρούνται σωστά και μπορούν να αντέξουν για αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ακόμα.

Για όλα τα παραπάνω, παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

9ο εταπ – Πρώτη νίκη για Olav Kooij

Μετά από μια μεγάλη και αδιάφορη μέρα στο Giro d’Italia, ο Olav Kooij κέρδισε το 9ο εταπ, …