Σε κανονικές συνθήκες, το σώμα μας δεν έχει μεγάλη ανάγκη για ζάχαρη που απορροφάται γρήγορα και εύκολα, γιατί ουσιαστικά καταναλώνουμε λίπος σαν ενέργεια, όταν καθόμαστε ή περπατάμε.

Η προστιθέμενη ζάχαρη δεν χρειάζεται αμέσως στους μύες ή για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου κατά την ανάπαυση. Έτσι, όταν καταναλώνουμε ένα σνακ ή ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό, καταλήγει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να παράγει επιπλέον ινσουλίνη για να το αντιμετωπίσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Ευτυχώς, είναι μια διαφορετική ιστορία όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η ζάχαρη μας επιτρέπει να πιέζουμε δυνατά

Όταν αρχίζουμε να πεταλάρουμε με ένταση, σταδιακά το σώμα μας αυξάνει την αναλογία γλυκόζης – ένα είδος ζάχαρης – και μειώνει την αναλογία λίπους. Όταν φτάνουμε στο αερόβιο κατώφλι, το σώμα μας πλέον βασίζεται αποκλειστικά στη γλυκόζη για ενέργεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι όταν θέλουμε πραγματικά να πιέσουμε τον εαυτό μας, χρειαζόμαστε ζάχαρη. Στα πρώτα 60-90΄ της άσκησης, αυτή η ζάχαρη μπορεί να προέλθει αποκλειστικά από τα δικά μας αποθέματα γλυκογόνου στους μυς, αλλά μπορεί επίσης να προστεθεί τρώγοντας ή πίνοντας.

Μπορεί να αποτρέψει το «σούρωμα»

Μετά από περίπου 60-90΄ ποδηλασίας σε μέτρια έως υψηλή ένταση, ο μέσος άνθρωπος είναι πιθανό να αρχίσει να βιώνει αυτό που θα ονομάζεται «σούρωμα». Είναι το σημείο που το γλυκογόνο του σώματος αρχίζει να εξαντλείται και το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης. Αναγκαζόμαστε να μειώσουμε την ένταση, ώστε το σώμα μας να επιστρέψει σε κατανάλωση σωματικού λίπους, ως πηγή ενέργειας.

Έτσι, αν θέλουμε να πιέσουμε περισσότερο, θα πρέπει να καταφύγουμε σε περισσότερη ζάχαρη, με τη μορφή ενεργειακών τζελ και ποτών. Αυτή τη φορά, η ζάχαρη πηγαίνει κατευθείαν στους μυς για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Η ζάχαρη βοηθά στην αποκατάσταση

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επιπλέον χρήση ζάχαρης όταν πρόκειται για άσκηση.

Όταν ποδηλατούμε για αρκετές ώρες στη σέλα, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαντλήσουμε πολλά από τα αποθέματα ζάχαρης με τη μορφή γλυκογόνου. Το σώμα μας θα αρχίσει να αναπληρώνει αυτά τα αποθέματα ενέργειας όταν τελειώσει η προπόνηση, αλλά αν του δώσετε λίγη ζάχαρη γρήγορα, αυτό θα συμβεί πιο γρήγορα.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για το οποίο ο Peter Sagan να καταπίνει μια χούφτα καραμέλες, στο τέλος ενός κλασσικού αγώνα. Όταν χρειάζεται να αποδώσουμε σε υψηλό επίπεδο σε συνεχόμενες ημέρες, είναι σημαντικό να βοηθάμε το σώμα μας να αναπληρώσει γρήγορα το γλυκογόνο.

Αυτό ισχύει κυρίως για ποδηλάτες που αγωνίζονται σε πολυήμερους αγώνες ή κατά τη διάρκεια προπονητικών στρατοπέδων. Εάν έχουμε 1-2 ημέρες ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο πολύ για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Η άσκηση είναι ιδανική για τη ζάχαρη

Συνοψίζοντας, η ζάχαρη είναι σημαντική για την έντονη άσκηση και μπορεί να είναι ευεργετική εάν θέλουμε να αποδώσουμε σε υψηλό επίπεδο.

Υπάρχουν τρία βασικά σενάρια όπου είναι λογικό να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετη ζάχαρη:

  • Λίγο πριν από μια μεγάλη προπόνηση ή αγώνα, για να γεμίσουμε τα αποθέματα του σώματος με γλυκογόνο
  • Κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης ή ενός αγώνα που θα διαρκέσει περισσότερο από 60΄
  • Αμέσως μετά από μια σκληρή προπόνηση ή έναν αγώνα, αν χρειαζόμαστε άμεση αποκατάσταση για την επόμενη μέρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα ακόμα και όταν καταναλώνεται στο ποδήλατο. Επίσης, ακόμη και αθλητές μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, αν το παρακάνουν με τη ζάχαρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Τρίτη νίκη για Jonathan Milan

Ο Jonathan Milan σπριντάρισε δυνατά μέχρι τη νίκη στο 13ο εταπ του Giro d’Italia, αφ…