Σε κανέναν φυσικά δεν του αρέσει να ποδηλατεί με βροχή. Πολλές φορές είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, επομένως χρειαζόμαστε την κατάλληλη προστασία.

Αδιάβροχο ή υδροαπωθητικό;

Είναι το τζάκετ που χρησιμοποιούμε πραγματικά αδιάβροχο ή μόνο υδροαπωθητικό; Τα αληθινά αδιάβροχα τζάκετ μας κρατούν στεγνούς, ακόμα και στην πιο δυνατή βροχή. Εάν στην ετικέτα γράφει “αδιάβροχο”, οι ραφές στο εσωτερικό του ενδύματος πρέπει να είναι «κολλημένες» ή «σφραγισμένες». Θα πρέπει να φαίνεται ένα κλειστό στρώμα πάνω από τις ραφές που εμποδίζει το νερό να μπει στις τρύπες της βελόνας όπου τα υφάσματα είναι ραμμένα μεταξύ τους.

Το φερμουάρ πρέπει επίσης να κρατά το νερό έξω, αλλά δεν υπάρχει 100% αδιάβροχο φερμουάρ σε ένα αδιάβροχο τζάκετ. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από καουτσούκ και έχουν μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τα παραδοσιακά.

Τα φερμουάρ είναι μεν αποτελεσματικά, αλλά μόνο υδροαπωθητικά. Θα πρέπει να έχει μια υδατοαπωθητική επίστρωση πολυουρεθάνης στο εξωτερικό και μια δεύτερη υδατοαπωθητική επεξεργασία στο εσωτερικό για να αποτρέψει τη διείσδυση του νερού.

Κατασκευή

Τα αδιάβροχα τζάκετ με κατασκευή 3 στρώσεων είναι τα πιο διαπνέοντα και άνετα στη χρήση. Μια εξαιρετικά λεπτή αδιάβροχη μεμβράνη είναι τοποθετημένη ανάμεσα στα υφάσματα εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι γεμάτη με μικροσκοπικούς πόρους αρκετές φορές μικρότερους από μια σταγόνα νερού. Αυτή η διαφορά μεγέθους επιτρέπει τη διαφυγή της θερμότητας του σώματος και μειώνει τη συσσώρευση εσωτερικής υγρασίας, ενώ ταυτόχρονα κρατά τη βροχή έξω.

Το πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρούχο καταλήγει σε έναν αριθμό που μετριέται σε χιλιοστά της «στήλης νερού» που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 30.000. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από το νερό. Ένα τζάκετ 5.000 θα ήταν εντάξει σε ένα ψιλόβροχο, αλλά όχι σε κάτι περισσότερο. Τα υφάσματα με 6.000 – 10.000 προστατεύουν από την ελαφριά βροχόπτωση. Θα χρειαστούμε περισσότερη προστασία, καθώς αυξάνεται η ένταση της βροχόπτωσης. Τέλος τα υφάσματα με τη μέγιστη προστασία είναι αυτά με δείκτη 16.000 – 20.000+ και παραμένουν αδιάβροχα κάτω από έντονες βροχοπτώσεις.

Δυνατότητα διαπνοής 

Τα σημερινά αδιάβροχα τζάκετ απέχουν πολύ από τα παλιά τζάκετ σε vintage πλάνα ποδηλασίας. Απωθούσαν μεν την βροχή, αλλά οι αθλητές μούλιαζαν από τον ιδρώτα τους, γιατί τα υφάσματα δεν είχαν διαπνοή.

Οι τιμές μέτρησης είναι σε “g/m2/24 ώρες”. Αντιπροσωπεύουν την ποσότητα νερού, σε βάρος, που διέρχεται από ένα τετραγωνικό μέτρο οποιουδήποτε υφάσματος για 24 ώρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαπνοή.

Τιμές στα 10.000 – 20.000 είναι συνήθως το αποδεκτό μίνιμουμ για ένα ύφασμα που έχει μια μέτρια διαπνοή. Μεγαλύτερες τιμές των 20.000 – 30.000 αποτρέπουν αυτή την αίσθηση υγρασίας στο εσωτερικό. Τέλος 30.000+ σημαίνει μέγιστη διαπνοή χωρίς να θυσιάζεται η αδιαβροχοποίηση.

Η μάρκα Gore-Tex χρησιμοποιεί μια βαθμολογία RET (Αντίσταση εξάτμισης ενός κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος) που παρουσιάζεται με σύμβολο “< ή >” μπροστά από έναν αριθμό, δηλαδή RET <9. Εδώ, όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο.

Ουρά και κουκούλα

Εάν δεν χρησιμοποιούμε φτερά ή λασπωτήρα στη σέλα, είναι καλή ιδέα να έχουμε αδιάβροχο με μακριά ουρά.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν. Το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε το αδιάβροχο σε ένα προπονητήριο. Καλύπτει επαρκώς τους γλουτούς μας, ενώ ποδηλατούμε;

Χρειαζόμαστε κουκούλα; Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας. Εάν δεν είμαστε σίγουροι, επιλέξτε ένα με αφαιρούμενη κουκούλα.

Εφαρμογή και συσκευασία

Τα αδιάβροχα τζάκετ χρησιμοποιούν διάφορα πατρόν. Η σωστή εφαρμογή είναι σημαντική για λειτουργικότητα και άνεση. Ένα ποιοτικό αδιάβροχο, μας κρατά στεγνούς και ζεστούς, προστατεύοντάς μας επίσης από τον άνεμο. Ίσως χρειαστεί να αυξήσετε το μέγεθος εάν το φοράμε πάνω από ένα χειμερινό τζάκετ. Εάν είναι πολύ σφιχτό, θα μπορούσε να τραβήξει τους ώμους ή να ανέβει γύρω από τη μέση. Επίσης, μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει ότι θα “χτυπάει” ενοχλητικά σαν σημαία στον άνεμο.

Είναι πρακτικό να κουβαλάμε ένα αδιάβροχο που τοποθετείται εύκολα στην πίσω τσέπη. Αλλά η πρακτική συσκευασία και η αδιαβροχοποίηση δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι. Ένα εξαιρετικά αδιάβροχο τζάκετ που προστατεύει από τη βροχή και το κρύο πιθανότατα δεν θα τυλιχτεί στο μέγεθος που νομίζουμε.

Ορατότητα

Μπορεί αν είμαστε πεζοί ή κάνουμε μια εργασία να φοράμε μαύρο αδιάβροχο, αλλά στην ποδηλασία απαγορεύεται δια ροπάλου!

Αγοράζουμε το νέο αδιάβροχο μας, αν όχι σε λευκό, τότε σε πολύ εμφανές χρώμα. Οι ανακλαστικές λεπτομέρειες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, βελτιώνουν επίσης τις πιθανότητες να είμαστε ορατοί στο δρόμο. Για την ασφάλειά μας, προτιμάμε μεγάλες ανακλαστικές λεπτομέρειες στο στήθος, την πλάτη και τους ώμους.

Επίλογος 

Ένα σωστό αδιάβροχο τζάκετ είναι επένδυση. Και για να το προστατέψουμε, πρέπει να ακολουθούμε τις συστάσεις φροντίδας του ενδύματος. Όσο περισσότερο το πλένουμε, τόσο πιο γρήγορα απομακρύνεται η αδιάβροχη επίστρωση.

Ωστόσο, περιστασιακό πλύσιμο είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν οι πόροι της μεμβράνης απαλλαγμένοι από ιδρώτα και βρωμιά. Όταν έρθει η ώρα, το περιποιούμαστε με ένα προϊόν στεγανοποίησης που διατίθεται μετά την πώληση.

Εκτός από τα παραπάνω που αναφέραμε, ένα σωστό αδιάβροχο θα πρέπει να έχει ψηλό γιακά, φερμουάρ στις μασχάλες, πίσω αεραγωγούς, προσαρμοσμένες μανσέτες και αδιάβροχες τσέπες για προσωπικά αντικείμενα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

8ο εταπ – Τρίτη νίκη για Pogačar

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) πρόσθεσε μια τρίτη νίκη στην κατάταξη του Giro d’Ital…