Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπρόθεσμα, είναι καλό για τον οργανισμό μας;

Περίπου 20 λεπτά αφότου πιείτε ένα κουτάκι αναψυκτικό σας “χτυπά” ένα κύμα ενέργειας. Γιατί;  Μόλις έχετε πάρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, δηλαδή περίπου 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα και μόνο κουτάκι.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας

Το σάκχαρο στο αίμα μας «εκτοξεύεται», προκαλώντας μια ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης. Αυτό κάνει το συκώτι να μετατρέψει άμεσα όλα τα σάκχαρα σε λίπος. Μέσα σε 40΄, η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί, και το υπόλοιπο σώμα μας αντιδρά αναλόγως:

Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται, η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται και το συκώτι αρχίζει να διοχετεύει ακόμα περισσότερη ζάχαρη στο αίμα. Και όλα αυτά συμβαίνουν μόνο μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που καταναλώσαμε το αναψυκτικό!

Με την πάροδο του χρόνου, 1-2 αναψυκτικά την ημέρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν όλα σχεδόν τα μέρη του σώματός σας. Ας δούμε αναλυτικά:

Εγκέφαλος

Μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει πολλές νευρολογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας ανάμνησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor).

Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι μειωμένα, οι καθημερινές εργασίες, όπως η γνωστική μάθηση και ο σχηματισμός νέας μνήμης, γίνονται πολύ πιο δύσκολες.

Καρδιά

Το 2012, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, εκείνοι που έπιναν πιο πολλά ήταν 20% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ορισμένων δυσμενών μεταβολών στα λιπίδια, σε φλεγμονώδεις παράγοντες και στην λεπτίνη.

Πνεύμονες

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει επίσης την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σύμφωνα με μελέτη του 2012. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει άσθμα ή ΧΑΠ.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοριακό επίπεδο με βακτήρια στο στόμα σας, δημιουργώντας ένα οξύ ως παράγωγο αυτής της αντίδρασης. Αυτό το οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε βακτηριακή πλάκα που προκαλεί τερηδόνα.

Τα αναψυκτικά μειώνουν επίσης το pΗ του σάλιου, ενισχύοντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και την οδοντική διάβρωση. Και σε αντίθεση με όσα, ίσως νομίζετε, τα αναψυκτικά “διαίτης” δεν αποτελούν εξαίρεση.

Επίλογος

Οπότε, την επόμενη φορά που θα θέλετε να αγοράσετε ένα αναψυκτικό, σκεφτείτε το διπλά.

Προσωπικά, ο μόνος λόγος που θα καταναλώσω αναψυκτικό (και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, φτάνω κοντά στο «σούρωμα»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

8ο εταπ – Τρίτη νίκη για Pogačar

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) πρόσθεσε μια τρίτη νίκη στην κατάταξη του Giro d’Ital…