Η αυστριακή εταιρεία Tubolito – η μάρκα πίσω από τις πορτοκαλί σαμπρέλες – έχει μια καινούργια σαμπρέλα υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται PSENS. Είναι κατασκευασμένη από πολυουρεθάνη όπως και οι υπόλοιπες σαμπρέλες της εταιρείας, με παρόμοια πλεονεκτήματα: χαμηλό βάρος και υψηλή ποιότητα κύλισης, παρόμοια με το λατέξ, καλύτερη κατακράτηση αέρα και μεγαλύτερη αντίσταση στα πιθανά τρυπήματα.

Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη σαμπρέλα ωστόσο, είναι ένα τσιπ Near Field Communication (NFC) που είναι ενσωματωμένο στο εσωτερικό. Αυτό το τσιπ NFC ανιχνεύει την πίεση και μπορεί να στείλει τις πληροφορίες σε ένα smartphone iOS ή Android που εκτελεί την εφαρμογή Tubolito. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: απλώς ενεργοποιούμε την εφαρμογή, χτυπάμε το κινητό πάνω στο ελαστικό, κοντά στη βαλβίδα, και στη συνέχεια το τσιπ μας δίνει μια ένδειξη πίεσης.

Tubolito – Η σαμπρέλα που ξέρει πόσο αέρα έχει

Η Tubolito προφανώς απευθύνεται στους περισσότερους από εμάς, που διαθέτουμε smartphones, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν θέλουμε να ελέγχουμε τις πιέσεις στο δρόμο, ή αν χρησιμοποιούμε μια τρόμπα χωρίς ενσωματωμένο μετρητή. Το τσιπ NFC δεν απαιτεί μπαταρία, οπότε θα λειτουργεί θεωρητικά για σχεδόν πάντα, και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ποινή βάρους.

Τιμή και ακρίβεια ενδείξεων

Υπάρχει όμως ένα θέμα τιμής. Το κόστος λιανικής είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις «κλασσικές» σαμπρέλες της Tubolito, αλλά και αυτές είναι ήδη αρκετά ακριβές. Η τιμή του PSENS βρίσκεται στα 45 € και αυτό για τη μία σαμπρέλα.

Η Tubolito λέει ότι η ισχυριζόμενη ακρίβεια του τσιπ NFC του PSENS είναι +/- 3 psi, αλλά δοκιμές έδειξαν ότι οι ενδείξεις ξεφεύγουν από τα παραπάνω όρια. Ακόμα χειρότερα, το chip δεν επέστρεφε πάντα τον ίδιο ακριβώς αριθμό πίεσης.

Ένα ακόμα θέμα είναι το γεγονός ότι το τσιπ NFC δεν παρέχει αναγνώσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτό που θα είχαμε σε έναν αισθητήρα πίεσης Bluetooth (όπως σε ορισμένες αντλίες Silca, για παράδειγμα). Εάν προσθέτουμε ή αφαιρούμε αέρα με το Tubolito PSENS, πρέπει να κάνουμε πάλι έλεγχο για να δούμε τις νέες πιέσεις. Επίσης χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα, ώστε το τσιπ να κάνει επαναφορά όταν αλλάζει η πίεση. Με άλλα λόγια, το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Επίλογος

Αν βάλουμε στην άκρη τα μικροπροβλήματα της σαμπρέλας PSENS, παραμένει το θέμα της ακρίβειας στο εύρος των +/- 3 psi, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό.

Αυτή τη στιγμή, η Tubolito προσφέρει μόνο το PSENS για ποδήλατα βουνού, για ελαστικά 29΄΄ και 27,5 ΄΄, και είναι μεγάλη διαφορά, όταν ακόμη και 0,5 psi αλλαγές στην πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε απτές αλλαγές απόδοσης στο μονοπάτι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…