Μονάδες GPS – 7 συσκευές για την ποδηλασία

Οι υπολογιστές ποδηλάτου (κοινώς κοντεράκια) με δυνατότητα GPS, μπορούν να καταγράψουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομή μας, την ταχύτητα, παλμούς, στροφάρισμα και άλλα δεδομένα ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, στην ουσία, μας παρέχουν ένα ψηφιακό ημερολόγιο  κάθε διαδρομής μας.

Αυτό είναι χρήσιμο εάν βρισκόμαστε σε προπονητικό στάδιο και θέλουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο μας. Επίσης, είναι χρήσιμο σε αυτούς που κάνουν ποδηλατικό τουρισμό ή μεγάλες αποστάσεις, για να μπορούν να πλοηγούνται ανά πάσα στιγμή.

Τι είναι το GPS?

GPS είναι αρχικά για Global Positioning System, ή αλλιώς Παγκόσμιο Σύστημα Τοποθέτησης. Είναι ένα σύστημα 24 δορυφόρων, που περιστρέφονται γύρω από τη γη σε υψόμετρο περίπου 20.000 χλμ., και εντοπίζουν την γεωγραφική μας θέση, ακίνητη ή κινητή. Αυτοί οι δορυφόροι χρησιμοποιούν πομποδέκτες GPS. Οι πομποδέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του.

Οι υπολογιστές ποδηλάτων που λειτουργούν με GPS λειτουργούν με τη λήψη σημάτων από ένα δίκτυο δορυφόρων. Ένας δέκτης GPS χρησιμοποιεί τα σήματα από διάφορους δορυφόρους για να διαμορφώσει τη θέση του, με απόκλιση πέντε μέτρων.

Η αμερικανική εταιρεία Garmin κυριαρχεί στον τομέα των υπολογιστών με ποδήλατο με δυνατότητα GPS, εν μέρει επειδή διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καλής ποιότητας, εν μέρει επειδή πρωτοεμφανίστηκε με τα μοντέλα Edge 205 και 305 το 2006.

Δεδομένου ότι οι δέκτες GPS έχουν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εισέλθει στην αγορά. Τα κοντέρ με δυνατότητα GPS είναι διαθέσιμα πλέον από παραδοσιακούς κατασκευαστές κοντέρ, όπως η CatEye και η Sigma, καθώς και από νέες εταιρίες όπως  Bryton και Mio.

Διαφοροποίηση μονάδων GPS

Εάν έχουμε παραπάνω από ένα ποδήλατο, ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μονάδων είναι ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουμε το σετ απ.

Υπάρχουν 3 τύποι μονάδων GPS, ανάλογα με τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε:

  1. Οικονομική σειρά: Οι πιο οικονομικές σειρές, στην ουσία αντικαταστούν τα κλασσικά κοντέρ, προσφέροντας την εμφάνιση δεδομένων όπως η ταχύτητα, η απόσταση ταξιδιού και ο χρόνος, καθώς και η καταγραφή της βόλτας μας για μεταγενέστερη ανάλυση στον υπολογιστή μας.
  2. Μεσαία σειρά: Οι πιο ακριβές μονάδες GPS έχουν πλήρη λειτουργία δορυφορικής πλοήγησης, με απεικόνιση χάρτη και περιήγηση σε προκαθορισμένη διαδρομή,
  3. Ακριβή σειρά: Τα κορυφαία μοντέλα GPS μπορούν να λαμβάνουν σήματα (ασύρματα) από εξωτερικούς αισθητήρες, για να καταγράψουν πρόσθετα δεδομένα όπως καρδιακούς παλμούς, στροφάρισμα, παραγωγή δύναμης.

Μονάδες GPS

1. Mio Cyclo 100 – 129 €

 

Έχει δυνατότητα κατεβάσματος των δεδομένων της διαδρομής, και μπορεί να δεχθεί αισθητήρα για καρδιακούς παλμούς

2. Briton Rider 100 E – 79 €

 

Καλό μέγεθος, δουλεύει με Bluetooth & ANT+ πρωτόκολλα και μπορεί να συνδεθεί με αισθητήρα παλμών και ταχύτητας/στροφαρίσματος.

3. Garmin Edge 20 – 119 €

Το βασικό μοντέλο της Garmin, λίγο ακριβό. Καταγράφει τις διαδρομές μας και έχει μια λειτουργία όπου μπορεί κάποιος να συναγωνίζεται τον εαυτό του.

4. Lezyne Mini GPS – 145 €

Εύκολο στη χρήση, προσφέρει βασικές παραμέτρους παρακολούθησης. Επίσης, μπορείτε μετά να ανεβάσετε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρίας για ανάλυση.

5. Cateye Stealth 50 – 114 €

Από στη χρήση επίσης, με πρωτόκολλο ANT+, χρησιμοποιεί καλώδιο USB για μεταφορά δεδομένων. Παλιά τεχνολογία, αλλά η δουλειά γίνεται μια χαρά.

6. Polar V650 – 175 €

 Χρησιμοποιεί αρχεία Open Street, για να κρατάει το κόστος της μονάδας χαμηλό. Παρέχει πρόσβαση σε όλους τους αισθητήρες και δεδομένα.

Το μειονέκτημα είναι ότι λειτουργεί μόνο με Bluetooth και όχι με ΑΝΤ+

7. Sigma ROX 7.0 GPS – 114 €

Παρέχει όλα τα δεδομένα πλοήγησης, ταχύτητα, υψομετρικά, θερμοκρασία, και μεταφορά δεδομένων με USB.

Comments are closed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…