Πόσες φορές έχουμε ακούσει από φίλους ή έχουμε διαβάσει για αυτά. Τι είναι τελικά το βατόμετρο και ίσως η πιο σημαντική ερώτηση, αν πραγματικά το χρειαζόμαστε.

Τι είναι το βατόμετρο;

Ένα βατόμετρο είναι μια συσκευή τοποθετημένη σε ένα ποδήλατο που μετρά την δύναμη του αναβάτη.

Tα βατόμετρα χρησιμοποιούν μετρητές έντασης που μετρούν τη ροπή, όταν εφαρμόζεται δύναμη από τα πεντάλ. Μετρώντας αυτή τη ροπή και συνδυάζοντάς την με τη γωνιακή ταχύτητα, μπορεί να υπολογιστεί η ισχύς (μετρούμενη σε watts).

Αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την προπόνηση μας, τότε ένα βατόμετρο είναι το καλύτερο εργαλείο.

Όπως πάντα, κανένα βατόμετρο δεν είναι ΤΟ καλύτερο. Αυτό έχει να κάνει, από τον προϋπολογισμό μας, την θέση πάνω στο ποδήλατο, και από το πώς σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι βατόμετρου;

Τα βατόμετρα μπορούν να τοποθετηθούν με 5 διαφορετικούς τρόπους σε ένα ποδήλατο. Φυσικά, ο καθένας τρόπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτά είναι:

  • Το κέντρο του πίσω τροχού
  • Μεσαία τριβή
  • Δίσκοι και αράχνη δισκοβραχίονα
  • Δισκοβραχίονας
  • Πεντάλ
Κέντρο του πίσω τροχού

Τα συστήματα βασισμένα σε κέντρο, όπως το PowerTap G3 είναι μεταξύ των πιο απλών μετρητών ισχύος στην αγορά. Με λιγότερες δυνάμεις που δρουν στον μετρητή έντασης, πολλοί μηχανικοί θεωρούν το κέντρο, ως την πιο ακριβή θέση για τη μέτρηση της ισχύος.

Η μέτρηση ισχύος θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη εδώ από ό, τι σε ένα σύστημα πεντάλ ή δισκοβραχίονα, καθώς μετράμε τι έχει απομείνει, μετά από απώλειες της μετάδοσης. Σημαίνει επίσης ότι η ισχύς εξόδου, μπορεί να είναι κάπως χαμηλότερη αν δεν καθαρίζουμε συχνά την αλυσίδα μας!

Μεσαία τριβή

Τα συστήματα μεσαίας τριβής μπορεί να είναι ακριβείας και να μην θέλουν συντήρηση. Ωστόσο, η εγκατάσταση είναι πιο δύσκολη και καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκη από τα διαφορετικά πρότυπα βάσης που υπάρχουν σήμερα.

Υπάρχει η περίπτωση, ότι ένα σύστημα αυτού του τύπου μπορεί να μην ταιριάζει με το ποδήλατό μας και ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε το όλο σύστημα της μεσαίας τριβής.  Ένα παράδειγμα είναι το σύστημα το Rotor INPower.

Σύστημα δίσκων

Τα βατόμετρα βασισμένα στο σύστημα δίσκων μπορεί να είναι πολύ ακριβή, αλλά δεν μπορούν να μετρήσουν πραγματικά την ισχύ αριστερά/δεξιά. Μπορούν όμως να την εκτιμήσουν.

Όπως το προηγούμενο σύστημα, δεν είναι τόσο εύκολο να τα αλλάζουμε μεταξύ ποδηλάτων, και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα συμβατότητας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το περίφημο SRM (η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ επαγγελματιών αθλητών), το Power2Max και το Quark.

Δισκοβραχίονας

Τα συστήματα που βασίζονται στο δισκοβραχίονα μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να ανταλλάσσονται μεταξύ ποδηλάτων. Όπως τα πεντάλ, έχουν τη δυνατότητα να είναι μονής ή διπλής όψης και τα δημοφιλή παραδείγματα περιλαμβάνουν το Stage και το 4iiii.

Πεντάλ

Τα συστήματα που βασίζονται σε πεντάλ είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να εναλλάσσονται μεταξύ ποδηλάτων, αλλά μπορούν να είναι λιγότερο ακριβή λόγω της πολυπλοκότητας της μέτρησης δύναμης και να εκτίθενται, γεγονός που τους δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης.

Τα δημοφιλή παραδείγματα περιλαμβάνουν τα πεντάλ Garmin Vector και Power Tap P1. Οι μετρητές ισχύος αυτού του τύπου μπορούν επίσης να είναι μονής ή διπλής όψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…