Share on Facebook Share on Twitter Μπορούμε να σκεφτούμε την αποκατάσταση ως διαχείριση της φλεγμονής του σώματος μας. Λίγο είναι καλό, έτσι ώστε το σώμα μας να γίνει ισχυρότερο. Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ας δούμε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγουμε και ποια να τρώμε περισσότερο για να διατηρήσουμε τα επίπεδα φλεγμονής μας υπό έλεγχο. Καταπολέμηση της φλεγμονής με τα τρόφιμα Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από μια κακή διατροφή. Πρώτον, θα πρέπει να επιλέγουμε πολύπλοκους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντί για απλά σάκχαρα. Για παράδειγμα, οι κόκκοι ολικής άλεσης συνδέονται με λιγότερη φλεγμονή από τους επεξεργασμένους κόκκους. Δεύτερον, καθιστώντας τα φρούτα και τα λαχανικά ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας δίαιτας, θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στη μείωση της φλεγμονής. Τρίτον, το σωστό φάσμα των λιπών είναι σημαντικό, ας το δούμε πιο προσεκτικά. Τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λίπη είναι τα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά την καταπολέμηση της φλεγμονής, όπως για παράδειγμα τα λιπαρά ψάρια (ο σολομός, ο τόνος ή οι σαρδέλες). Τα μονοακόρεστα λίπη έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι τα καρύδια και οι σπόροι, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Τέλος, επαρκή επίπεδα μαγνησίου συνδέονται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μεγάλες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Συνταγή: Τai sweet chili σολομός Αυτή η συνταγή αφορά μόνο τον σολομό που αποτελεί μεγάλη πηγή αυτών των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών και ποιοτικών πρωτεϊνών. Αν θέλουμε ένα μεγάλο πλήρες γεύμα, μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες, ρύζι ή μπιζέλια. Η συνταγή εξυπηρετεί 4 άτομα και κάθε μερίδα αποδίδει 401 θερμίδες, 28 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 34 γραμμάρια πρωτεΐνης. Συστατικά 700 γραμμάρια σολομού 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας χωρίς οργανικό σιτάρι 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα Πάστα sweet chili Ταϊλάνδης 4 κ.σ. ελαιόλαδο 3 σκελίδες σκόρδο 2 κοτσάνια φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα 3 κ.σ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς 3 κ.σ. σάλτσα ψαριού 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή μέλι) 1 ½ κ.σ. μοσχολέμονο 2 κ.σ. νερό ½ κουταλάκι πάστα ταμάρινδο Οδηγίες Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι πάνω από μέτρια υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2 έως 3 λεπτά μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια με κουτάλι από το λάδι και μεταφέρουμε σε μπλέντερ. Αφήνουμε το λάδι να παραμείνει στο τηγάνι. Προσθέτουμε τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη, το μοσχολέμονο, το νερό και το ταμάρινδο σε μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια παχιά πάστα. Τοποθετούμε την πάστα στο τηγάνι και ανακατεύουμε στο λάδι σε χαμηλή φωτιά, σιγοβράζοντας απαλά μέχρι να είναι αρκετά ομοιόμορφη. Σε ένα ρηχό πιάτο συνδυάζουμε την ταϊλανδέζικη sweet chili πάστα, τη σάλτσα σόγιας και το τριμμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Προσθέτουμε τα φιλέτα σολομού, με το δέρμα προς τα επάνω και μαρινάρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 ° C και τοποθετούμε ένα ταψί στη μέση. Παίρνουμε ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε πάνω λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού πάνω στο προετοιμασμένο φύλλο ψησίματος, με το δέρμα προς τα κάτω και ρίχνουμε ελαφρώς λίγη από τη μαρινάδα πάνω τους. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα χρυσοκαστανό χρώμα. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε!