Μετά την ολοκλήρωση της προπονητικής σεζόν και την περίοδο αποκατάστασης από την ποδηλασία, αρχίζει η συνηθισμένη ερώτηση: Να τρέξουμε ή να μην τρέξουμε; Η απάντηση θα διαφέρει ανάλογα με το αν ασχολούμαστε με την ποδηλασία δρόμου ή είμαστε λάτρεις των ορεινών μονοπατιών.

Αλλά πριν αναλύσουμε κάποια συγκεκριμένη ομάδα ποδηλατών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από την πλευρά της φυσιολογίας, μπορούμε να κάνουμε αερόβια προπόνηση, τόσο με την ποδηλασία όσο και με το τρέξιμο.

Ωστόσο για τους μύες μας, οι 2 διαφορετικές προπονήσεις παράγουν εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα.

Διαφορές στη φυσιολογία

Όταν τρέχουμε, εμφανίζονται ομόκεντρες και έκκεντρες συστολές (ομόκεντρες κατά τη διάρκεια της πρόωσης και έκκεντρες κατά τη διάρκεια του σταματήματος).

Ενώ όταν ποδηλατούμε, εμφανίζονται μόνο ομόκεντρες συστολές. Επομένως, το μηχανικό κόστος του μυϊκού έργου θα διαφέρει σημαντικά.

Επίσης όταν τρέχουμε, η βλάβη στις μυϊκές ίνες είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη βλάβη που εμφανίζεται όταν ποδηλατούμε.

Έτσι, μια δίωρη αερόβια προπόνηση με τρέξιμο προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στο σώμα μας,  από μια δίωρη αερόβια προπόνηση στο ποδήλατο.

Τέλος όταν τρέχουμε, δεν αναπτύσσουμε τις νευρομυϊκές συνδέσεις που λειτουργούν ειδικά στην ποδηλασία.

Με άλλα λόγια, το τρέξιμο δεν θα ενισχύσει το κατώφλι ισχύος (threshold power), ούτε θα μας δώσει την αίσθηση του «καλύτερου στροφαρίσματος».

Άρα το τρέξιμο ευνοεί την ποδηλασία;

Τρέξιμο για την ποδηλασία δρόμου

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους ποδηλάτες δρόμου, που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο αποκατάστασης (καλοκαίρι) και βρίσκονται στη φάση της ενδυνάμωσης (φθινόπωρο).

Αν ανήκουμε σε αυτήν την ομάδα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με διαλλειματικές τρεξίματος – περπατήματος: Σετ που συνολικά διαρκούν 6΄ (4’ τρέξιμο με διάλλειμα 2΄ περπάτημα), για ένα σύνολο 20 έως 30΄.

Κατά την περίοδο προσαρμογής του σκελετικού συστήματος, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στη συχνότητα εκτέλεσης και όχι στον όγκο της.

Δηλαδή, 3 εβδομαδιαίες προπονήσεις διάρκειας 30΄ είναι καλύτερη ιδέα, από 1 προπόνηση που θα διαρκέσει 90΄.

Σε αυτό το στάδιο, το τρέξιμο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την κατάσταση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και θα προσφέρει ποικιλία στην προπόνηση μας.

Όταν αργότερα αυξηθεί το προπονητικό φορτίο στο ποδήλατο, καλό θα είναι να σταματήσουμε το τρέξιμο, λόγω του υψηλού κινδύνου τραυματισμού.

Τρέξιμο για την ποδηλασία βουνού

Όσον αφορά τους ποδηλάτες βουνού, η συνολική κατάσταση του σώματος είναι μεγαλύτερης σημασίας. Επομένως αν ανήκουμε σε αυτή την ομάδα ποδηλατών, μπορεί να αντιμετωπίσουμε το τρέξιμο ως εναλλακτική μορφή αερόβιας άσκησης, στην περίοδο προ-βασικής προπόνησης.

Συχνά, μετά τον πρώτο μας αγώνα όπου είμαστε τελείως φορμαρισμένοι, το τρέξιμο μπορεί να προσφέρει ποικιλία στην προπόνηση μας.

Επίσης, προσφέρει μια εναλλακτική προπόνηση κατά τη διάρκεια των διακοπών για τη διατήρηση της φόρμας μας, όταν ίσως η ποδηλασία δεν είναι επιλογή.

Επιπλέον, όταν τρέχουμε, βελτιώνουμε την ισορροπία του σώματός μας και τον νευρομυϊκό συντονισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ποδηλασία βουνού.

Η αυξημένη σταθερότητα του σώματος και η συνολική ενδυνάμωση του σώματος μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού στην ποδηλασία βουνού.

Επίλογος

Γενικά το τρέξιμο προσφέρει μια καλή ψυχολογική επίδραση, καθώς σπάει τη μονοτονία των προπονητικών κύκλων της ποδηλασίας και μπορεί να “ανοικοδομήσει” έναν αθλητή,  που πάσχει από υπερπροπόνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris-Roubaix 2021 – Λίστα εκκίνησης

Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φλάνδρας, φτάνουμε σε ένα καθυστερημένο Paris – Roubaix, …