Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη αποτελούν βασικά συστατικά της διατροφής του αθλητή αντοχής, αλλά πρέπει πραγματικά να καταναλώνουμε τόσα πολλά από αυτά;

Μπορούν οι αθλητές αντοχής να δουν πραγματικά κέρδος απόδοσης αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες και να «εκπαιδεύσουν» το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο;

Δύο αθλητές αντοχής αποφάσισαν να κάνουν μια δοκιμή 90 ημερών για να μάθουν τι συμβαίνει όταν εξαλείψουμε την ζάχαρη και μειώσουμε δραματικά τους υδατάνθρακες από τη δίαιτά μας.

Η υπόθεση μας

Η υπόθεσή μας είναι ότι αθλητές αντοχή, που προπονούνται 10 έως 15 ώρες την εβδομάδα, μπορούν να δουν οφέλη τόσο στην απόδοση όσο και στις εξετάσεις αίματος, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων και υδατανθράκων.

Οι βασικές δοκιμές

Προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα αποτελέσματα της διαιτητικής αλλαγής, υπήρξε συνεργασία με τον Dr. Kevin Sprouse (Provision Sports Medicine), την ομάδα Cannondale-Garmin Pro για την ανάλυση του αίματος και τον Carson Christensen ( Fascat Coaching) για τη δοκιμή VO2 Max .

Αν και οποιαδήποτε απόδειξη που αποκτήθηκε από αυτό το πείραμα είναι συγκεκριμένη για 2 αθλητές αντοχής, ελπίζουμε να δείξουμε και σε άλλους αθλητές ότι αυτό το είδος της δοκιμασίας είναι επαναλαμβανόμενο.

Έλεγχος παραμέτρων:

 • Ζάχαρη αίματος σε διάστημα νηστείας
 • Τριγλυκερίδια
 • HDL και LDL χοληστερόλη
 • ΑιμοσφαιρίνηA1c (μια εκτίμηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τελευταίους δύο έως τρεις μήνες)
 • Τα επίπεδα ινσουλίνης σε διάστημα νηστείας
 • TSH (ως δοκιμή για ορμονικό άγχος από την προπόνηση, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής κ.λπ.)

Μετράμε επίσης την αλλαγή των 90 ημερών στα δεδομένα δοκιμής VO2 Max, συγκεκριμένα το ποσοστό των υδατανθράκων σε σχέση με το ποσοστό του λίπους  που καίγεται σε μια δεδομένη παραγωγή σε βατ ανά κιλό. Μας ενδιαφέρει η αλλαγή στο μέγιστο VO2 (ml / kg / min).

Κάνουμε μια αλλαγή διατροφής, χωρίς να αλλάξουμε τον τύπο ή τον όγκο της προπόνησης, με την ελπίδα ότι το σώμα μας θα κάψει περισσότερο λίπος.

Αθλητής Νο1:
 • Βάρος: 68,2 kg
 • Σωματικό λίπος: 5,15%
 • % CHO έναντι % λίπους στα 3,7 βατ ανά κιλό: 91 CHO / 9 Λίπος
 • Κατανάλωση CHO, σε γραμμάρια ανά λεπτό στα 3,7 βατ ανά κιλό: 3,51 γραμμάρια ανά λεπτό.
 • Κατανάλωση λίπους, σε γραμμάρια ανά λεπτό στα 3,7 βατ ανά κιλό: 0,16 γραμμάρια ανά λεπτό.
Αθλητής Νο2:
 • Βάρος: 81,8 kg
 • Σωματικό λίπος: 8,14%
 • % CHO έναντι % λίπους στα 3,7 βατ ανά κιλό: 54 CHO / 46 Λίπος.
 • Κατανάλωση CHO, σε γραμμάρια ανά λεπτό στα 3,7 βατ ανά κιλό: 2,32 γραμμάρια ανά λεπτό.
 • Κατανάλωση λίπους, σε γραμμάρια ανά λεπτό στα 3,7 βατ ανά κιλό: 0,88 γραμμάρια ανά λεπτό.

Προβλεπόμενα οφέλη

Αν «μάθουμε» το σώμα μας να καίει περισσότερο λίπος είναι σημαντικό για Τα οφέλη εκμάθησης του σώματος, ώστε να καίει περισσότερο λίπος, είναι σημαντικό για τους αθλητές αντοχής. Το γλυκογόνο θα είναι πάντα η πιο εύκολη πηγή ενέργειας για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά το σώμα μας αποθηκεύει πολύ λιγότερο γλυκογόνο και περισσότερο λίπος.

Όταν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να αντικαταστήσουμε αυτά τα αποθέματα υδατανθράκων και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η καύση υψηλότερου ποσοστού λίπους σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες σε επίπεδα κάτω από το κατώφλι, θα μας αφήσει πολύτιμα αποθέματα γλυκογόνου διαθέσιμα για χρήση σε υψηλότερη απόδοση, κοντά στο τέλος μιας σκληρής ημέρας προπόνησης ή αγώνα.

45 ημέρες αργότερα

Μετά από 45 ημέρες, οι αθλητές δεν αισθάνθηκαν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις από την εξάλειψη της ζάχαρης και τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων.

Μία από τις συστάσεις που είχε δώσει ο  Dr. Sprouse πριν από την έναρξη της δοκιμής ήταν «μην χάσετε βάρος». Είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι αν ένας αθλητής αφαιρέσει τη ζάχαρη από τη διατροφή του και δεν αλλάξει τίποτα άλλο, θα μειώσει τις θερμίδες και θα χάσει βάρος, υπό την προϋπόθεση ότι ο όγκος της προπόνησης παραμένει ο ίδιος.

Επομένως για την αποφυγή απώλειας βάρους, οι αθλητές επικεντρώθηκαν στην προσθήκη πρωτεϊνών, π.χ. περισσότερα αυγά και αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή.

Πέρα από αυτό, οι πρώτες 7 έως 10 ημέρες χωρίς ζάχαρη ήταν δύσκολες. Τα όποια συμπτώματα «στέρησης» υποχώρησαν αργότερα και οι αθλητές συνεχίζουν κανονικά τις προπονήσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καταρρίπτοντας μύθους σχετικά με τον ύπνο

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος, εάν θέλουμε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Οι λανθασμέ…