Μια και διανύουμε – ποδηλατικά- την περίοδο προετοιμασίας για την επόμενη άνοιξη, πολλοί από εμάς γράφουν τις Κυριακές χιλιόμετρα με χαμηλούς παλμούς, κάνοντας δηλαδή προπόνηση βάσης.

Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στο ποδήλατο συμμετέχουν όλοι οι μυς του σώματος μας και όχι μόνο τα πόδια μας. Έτσι, μαζί με την προπόνηση βάσης, θα πρέπει παράλληλα να κάνουμε μερικές ασκήσεις για να δυναμώσουμε το σώμα μας.

Υπάρχει πληθώρα τέτοιων ασκήσεων, αλλά εδώ θα αναφέρουμε 5 από αυτές, που μπορούμε να εκτελέσουμε στην άνεση του σπιτιού μας.

Squats (καθίσματα)

Πόδια ανοικτά στο πλάτος των ώμων, καθόμαστε σε βαθύ κάθισμα με τα χέρια σε έκταση. Το σημαντικό είναι ότι η πλάτη θα πρέπει να είναι επίπεδη.

Σανίδα

Είναι η γνωστή άσκηση που μπορούμε να κάνουμε στο πάτωμα, με μια μικρή διαφοροποίηση: Με το σώμα μας τελείως επίπεδο, σηκώνουμε 10 εκατοστά το πόδι μας και κρατάμε για 10΄΄. Μετά αλλάζουμε πόδι.

Αυτή η άσκηση γυμνάζει όλους τους μυς του κορμού, για καλύτερη ισορροπία πάνω στη σέλα.

Χέρια και πόδια

Ακόμα μια άσκηση που βελτιώνει την ισορροπία μας και γυμνάζει κοιλιακούς και μέση: Με τις παλάμες στο πάτωμα και στηριζόμενοι στα γόνατα, προτάσσουμε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι, κρατάμε για 10΄΄ και αλλάζουμε.

Διάταση γλουτιαίων

Μια και οι γλουτιαίοι μυς καταπονούνται αρκετά κατά την ποδηλασία, αυτή η άσκηση βοηθά στη χαλάρωση τους: Καθόμαστε στο πάτωμα, περνάμε το ένα πόδι πάνω από το άλλο και τραβάμε το πόδι μας προς το στήθος, ενώ ταυτόχρονα στρέφουμε τον κορμό μας.

Κρατάμε για 10-20” και αλλάζουμε.

Lunges (Βύθιση)

Μια άσκηση που γυμνάζει μεμονωμένα τους τετρακέφαλους και γλουτιαίους: Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός, με τα χέρια τεντωμένα ψηλά, ενώ το άλλο πόδι χαμηλώνει στο πάτωμα, δημιουργώντας ορθή γωνία με το γόνατο μας.

Προσοχή: Η πλάτη μας είναι κατακόρυφη, ενώ το γόνατο που χαμηλώνει δεν θα πρέπει να αγγίζει το πάτωμα. Επίσης το γόνατο στο εμπρός πόδι δεν πρέπει να εκτείνεται μπροστά από τα δάχτυλα του ποδιού μας.

Καλή γυμναστική!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…