Η ποδηλασία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι δεν βοηθά στη δημιουργία ισχυρών οστών.

Στην πραγματικότητα, ανάλογα με το είδος ποδηλασίας που κάνουμε, μπορεί ακόμη και να μειώσει την πυκνότητα των οστών μας.

Ακολουθούν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ποδηλάτες έχουν χαμηλότερη από την κανονική πυκνότητα οστών:

Η ποδηλασία δεν έχει «βάρη»

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι ποδηλάτες μπορεί να έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα, είναι ότι είναι μια δραστηριότητα που δεν φέρει βάρος, με άλλα λόγια δεν συμπιέζει αρκετά τον κορμό μας. Το υψηλό επίπεδο ποδηλασίας ειδικότερα έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντοχή των οστών, λόγω του χρόνου που περνούν οι ποδηλάτες στις προπονήσεις και στους αγώνες.

Ξοδεύουμε πολλές ώρες, χωρίς δυνάμεις συμπίεσης στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη μας. Παρόλο που μπορεί να αισθανόμαστε ότι καμιά φορά πεταλάρουμε σκληρά, οι δυνάμεις που ασκούνται στα πεντάλ δεν κατανέμονται με τρόπο που ασκεί σημαντική πίεση στα οστά μας, κάτι που απαιτείται για την ανάπτυξη των οστών.

Χρόνος αποκατάστασης

Ο απαραίτητος χρόνος αποκατάστασης από σκληρή προπόνηση, συνήθως συνεπάγεται μια δραστηριότητα χωρίς «φορτίσεις» όπως ανάπαυση στο σπίτι.

Οι περισσότεροι ποδηλάτες αναφέρουν την αποφυγή δραστηριοτήτων που φέρουν καταπονήσεις στο σώμα τους.

Χαμηλή μάζα σώματος

Οι ποδηλάτες είναι γενικά ελαφρύτεροι και η χαμηλή μάζα σώματος είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση και την οστεοπενία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες (που γενικά έχουν χαμηλότερη σωματική μάζα), καθώς και για ποδηλάτες που προσπαθούν με συνέπεια να αποκτήσουν χαμηλό σωματικό βάρος προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση.

Αυξημένος κίνδυνος κατάγματος από πτώσεις

Είτε συμμετέχουμε σε αγώνες είτε απλά ποδηλατούμε για διασκέδαση, οι πιθανότητες είναι σε κάποιο σημείο να έχουμε μια πτώση ή να εμπλακούμε σε ένα ατύχημα.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την πυκνότητα των οστών

Όλοι θέλουμε δυνατά οστά που είναι ανθεκτικά σε κατάγματα, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για εμάς τους ποδηλάτες. Οι πιθανότητες να έχουμε μια πτώση – αν δεν μας έχει συμβεί – είναι πολύ μεγάλες.

Δυναμώνουμε τα οστά, ασκώντας πιέσεις

Οι πτυχές που αντιπροσωπεύουν την αντοχή των οστών περιλαμβάνουν την οστική πυκνότητα, το περιεχόμενο, το μέγεθος των οστών και το πάχος. Όταν οι μύες συστέλλονται τραβούν τα οστά με τα οποία συνδέονται. Αυτές οι δυνάμεις παρέχουν το ερέθισμα στα οστά να μεγαλώνουν τόσο σε πάχος όσο και σε πυκνότητα.

Η προπόνηση δύναμης και οι δυνάμεις πρόσκρουσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχουμε αυτό το ερέθισμα στα οστά μας. Ένα κόκκαλο πρέπει να βιώσει το 1/10 της ποσότητας δύναμης που απαιτείται για να το σπάσει, προκειμένου να τονωθεί αρκετά ώστε να δημιουργήσει αυξημένη οστική πυκνότητα.

Διαφορετικές ασκήσεις

Μπορούμε άφοβα να χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλα βάρη και να προσθέσετε κάποια πλειομετρικές ασκήσεις στο πρόγραμμα μας. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι σχοινάκι ή άλματα, ή ακόμα οτιδήποτε έχει κάποια επίδραση στο πάνω μέρος του σώματος μας.

Η προσθήκη αυτών των πραγμάτων στο πρόγραμμά μας ΜΕΤΑ την ανάπτυξη μια βασικής φόρμας, θα διασφαλίσει ότι είμαστε έτοιμοι για τις υψηλότερες δυνάμεις, από αυτές που συνήθως ασκούνται πάνω μας.

Η προπόνηση δύναμης οδηγεί στην ικανότητα του σώματός μας να αυξήσει πραγματικά την ποσότητα των μυϊκών ινών, αλλά και την ταχύτητα με την οποία ενεργοποιούνται.

Και τα δύο αυτά πράγματα έχουν ως αποτέλεσμα ο μυς να είναι ικανός να παράγει περισσότερη δύναμη, πράγμα που με τη σειρά του, σημαίνει περισσότερες δυνάμεις που ασκούνται στα οστά στα οποία συνδέονται.

Μείωση κινδύνου πιθανών καταγμάτων

Εκτός από την παροχή μεγαλύτερων δυνάμεων για την τόνωση της ανάπτυξης των οστών, η προπόνηση δύναμης μειώνει επίσης τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε σπασμένα οστά, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και βελτιώνοντας την ισορροπία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις κατηγορίες masters, σε οποιοδήποτε επίπεδο δραστηριότητας.

Εάν έχουμε καλύτερη ισορροπία, περισσότερη δύναμη, περισσότερη μυϊκή μάζα μυς και ισχυρότερα οστά, όλα αυτά τα πράγματα ενώνονται για να μας κάνουν πιο σωματικά ανθεκτικούς και σταθερούς.

Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να χειριστούμε μια απροσδόκητη ριπή ανέμου ή μια τυχαία λακκούβα, λόγω του δυνατότερου κορμού και της συνολικής αντοχής και σταθερότητας του σώματος. Και εάν τελικά εμπλακούμε σε ένα ατύχημα, τα οστά μας θα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κατάγματα, κατά την πτώση.

Επίλογος

Καλή και σωστή η προπόνηση πάνω στη σέλα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να δυναμώνουμε κατάλληλα τον κορμό μας: Ασκήσεις δύναμης με αρκετά βάρη, στατικά άλματα ή άλματα πάνω σε κύβο, σχοινάκι ή ασκήσεις με όργανα γυμναστηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

14ο εταπ – Νίκη για Filippo Ganna

«Θα δούμε», είπε ο Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) καθώς καθόταν στο «καυτό κάθισμα» της …