Ερευνητές έκαναν ένα πείραμα για να μάθουν αν η χρήση μάσκας, στην ποδηλασία εντός έχει, ή όχι, επιπτώσεις στην απόδοση.

Τα αποτελέσματα θα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – μαζί και η Ελλάδα – έχουν υποχρεώσει τους πολίτες να φορούν μάσκες, όταν κυκλοφορούν στα πλαίσια ενός γενικευμένου lockdown.

Το πείραμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan αποφάσισαν να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν η μάσκα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης θέτει σε κίνδυνο την πρόσληψη οξυγόνου ή αυξάνει την ανατροφοδότηση με διοξείδιο του άνθρακα. Στη μελέτη τους συμμετείχαν 7 άνδρες και 7 γυναίκες, οι οποίοι ήταν υγιείς και σωματικά ενεργοί. Κάθε συμμετέχων πέρασε 3 πανομοιότυπα ποδηλατικά τεστ: Στο 1ο τεστ φορούσε χειρουργική μάσκα μίας χρήσης, στο 2ο φορούσε υφασμάτινη μάσκα 3 στρωμάτων και στο 3ο δεν φορούσε μάσκα.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα αποτελέσματα της διατροφής, της προηγούμενης σωματικής δραστηριότητας και του ύπνου κατά τις 24 ώρες πριν από τη δοκιμή.

«Αν οι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια της άσκησης σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να κάνουν τις συνεδρίες πιο ασφαλείς και να επιτρέψουν στα γυμναστήρια να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του COVID. Θα μπορούσε επίσης να επιτραπεί η συνέχιση των αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του χόκεϊ, όπου η μετάδοση του COVID-19 φαίνεται να είναι υψηλή», δήλωσε ο Phil Chilibeck, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Μέτρηση επιπέδων οξυγόνου

Η  δοκιμή έγινε πάνω σε προπονητήριο. Στην αρχή, μερικά λεπτά προθέρμανσης και μετά η αντίσταση αυξανόταν σταδιακά, ενώ οι συμμετέχοντες έπρεπε να διατηρήσουν έναν σταθερό ρυθμό πεταλαρίσματος. Όταν πλέον δεν μπορούσαν να διατηρήσουν το ρυθμό, το τεστ τελείωνε.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των εθελοντών και τα επίπεδα οξυγόνου των μυών σε όλη τη δοκιμή, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικά εργαλεία μέτρησης. «Συνήθως ένας συμμετέχων φτάνει σε εξάντληση σε αυτό το τεστ σε 6-12΄, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης», δήλωσε ο Chilibeck.

Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση!

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, δεν είχε διακριτή αρνητική επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος ή των μυών, στον καρδιακό ρυθμό και στην άσκηση σε νεαρά, υγιή άτομα.

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να φορούν μάσκες, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στην απόδοση και ελάχιστη επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος και των μυών. Αυτό είναι σημαντικό όταν τα γυμναστήρια ανοίξουν κατά τη διάρκεια του COVID-19, καθώς τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορεί να προωθηθούν περαιτέρω με βαριά αναπνοή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης και λόγω αναφορών για κρούσματα COVID-19 σε πολυσύχναστες κλειστές εγκαταστάσεις άσκησης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Συμπέρασμα

Καλά θα κάνουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παραπάνω ευρήματα, αποτελούν στην ουσία ένα «εργαστηριακό» πείραμα διάρκειας 6 έως 12΄, όπως αναφέρθηκε.

Στις κανονικές προπονήσεις – είτε ποδηλατώντας, είτε τρέχοντας – οι διάρκειες συνήθως κυμαίνονται από 60΄έως 180΄. Οπότε εκεί η χρήση μάσκας θα επιφέρει σίγουρα μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου και μια γενικότερη πτώση της απόδοσης μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αεροδυναμικοί;

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψουμε χρήματα για να γίνουμε πιο «αεροδυναμικοί»,…